vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wall Street koerst af op hogere opening
Beeld: ABM Financial News

Wall Street koerst af op hogere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden in aanloop naar de openingsbel tot 0,6 procent in het groen. De Nasdaq-future steeg zelfs meer dan een procent.

Het herstel volgt op een moeizame week voor Wall Street, waarin aanvankelijke records plaats maakten voor een hernieuwde sectorrotatie waarin niet alleen tech de gebeten hond was. De Nasdaq verloor op weekbasis meer dan 3 procent, wat wel meer was dan de ruim 2 procent die van de S&P 500 afging. De Dow wist zich afgelopen week boven de 40.000 punten te handhaven en steeg licht.

De herstelpoging maandag vindt plaats tegen de achtergrond van een nieuw politiek landschap in de Verenigde Staten, waar zittend president Joe Biden zondag aankondigde zich terug te trekken als kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november.

De 81-jarige Biden lag al langer onder vuur, onder meer vanwege zijn leeftijd, maar zijn kandidatuur kwam zwaar onder druk te staan na een desastreus debat met Trump vorige maand, waarin de president een warrige indruk maakte.

"Hoewel het mijn intentie is geweest om te streven naar herverkiezing, geloof ik dat het in het belang van mijn partij en het land is dat ik me terugtrek en me uitsluitend concentreer op het vervullen van mijn taken als president voor de rest van mijn termijn", zei Biden zondag in een brief.

In een daaropvolgend bericht op X sprak Biden zijn steun uit voor de kandidatuur van zijn vicepresident Kamala Harris. Als Harris de genomineerde wordt bij de Democraten, zal er geen grote verschuiving zijn in de beleidsprioriteiten van de partij met betrekking tot kwesties die van belang zijn voor beleggers, schreven analisten van UBS maandag.

Ook als Harris de kandidaat wordt blijft Donald Trump steeds de meeste kans houden om de presidentsverkiezingen van november te winnen.

"De Trump-handel zou wat stoom kunnen verliezen, maar zal waarschijnlijk niet worden teruggedraaid als Harris niet snel een wezenlijk verschil maakt in de peilingen", denkt Swissquote Bank.

Op macro-economisch vlak is het maandag vrij rustig. Voorbeurs werd bekend dat de activiteitsindex van de Chicago Fed is gedaald van +0,23 in mei naar +0,05 in juni, wat een minimale groei impliceert. Het driemaandsgemiddelde verbeterde wel, van -0,08 naar -0,01.

Later in de week volgen inkoopmanagersindices, Amerikaanse groeicijfers en de PCE-inflatie, die belangrijk is voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

De euro/dollar handelde vanmiddag op 1,0883, terwijl de Amerikaanse obligatierentes nauwelijks bewogen. De olieprijzen daalden tot een half procent. Bitcoin steeg licht en bleef ruim boven de 67.000 dollar.

Stijgers en dalers

Trump Media & Technology, het moederbedrijf van Trump, steeg voorbeurs licht. Vrijdag verloor het aandeel nog meer dan 6 procent en op weekbasis zelfs bijna 14 procent.

Wereldwijd zijn ongeveer 8,5 miljoen Windows-computers getroffen door de storing die werd veroorzaakt door een update van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike op vrijdag. Dit zei Microsoft zaterdag in een blogbericht.

Ook dit weekend veroorzaakte de storing nog problemen, terwijl luchtvaartmaatschappijen, banken, ziekenhuizen en bedrijven probeerden te herstellen van de beschadigde software-update. Microsoft lijkt maandag 0,7 procent in de plus te zullen openen, terwijl CrowdStrike verder terrein dreigt te verliezen, na een verlies van ruim 11 procent op vrijdag. Analisten van Guggenheim haalden het cyberbeveiligingsbedrijf maandag van hun kooplijst.

Boeing verwacht dat de vliegtuigleveringen in de komende twintig jaar met ruim 3 procent per jaar zullen toenemen, waarbij luchtvaartmaatschappijen tegen 2043 bijna 44.000 nieuwe commerciële vliegtuigen nodig zullen hebben. Dit zei de Amerikaanse vliegtuigbouwer zaterdag in zijn Commercial Market Outlook, die werd gepubliceerd in aanloop naar de toonaangevende Farnborough International Airshow, die maandag start in het Verenigd Koninkrijk. Aandelen Boeing noteerden maandag voorbeurs 0,8 procent in de plus.

Elliott Investment Management heeft een aanzienlijk belang opgebouwd in Starbucks en het activistische beleggingsfonds heeft de Amerikaanse koffiegigant privé onder druk gezet over manieren om de aandelenprijs op te krikken. Dit schreef The Wall Street Journal vrijdagavond op basis van informatie van mensen die bekend zijn met de zaak. Starbucks steeg vrijdag al zo'n 7 procent in reactie op het nieuws. Maandag lijkt Starbucks 0,6 procent lager te zullen openen.

Berkshire Hathaway van Warren Buffett heeft tussen 17 en 19 juli een pluk aandelen Bank of America verkocht. Berkshire verkocht bijna 33,9 miljoen aandelen tegen een prijs van 43,56 dollar per stuk, hetgeen bijna 1,48 miljard dollar opbracht. Berkshire is een van de grootste aandeelhouders van Bank of America. Na de verkoop afgelopen week heeft het investeringsbedrijf nog zo'n 999 miljoen aandelen Bank of America in bezit. Aandelen van Bank of America daalden voorbeurs met 1,1 procent, terwijl Berkshire maandag licht hoger lijkt te gaan openen.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 0,7 procent tot 5.505,00 punten, de Dow Jones index verloor 0,9 procent op 40.287,53 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 17.726,94 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!