vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Beursblik: verbetering bij CM.com verwacht
Beeld: ABM Financial News

Beursblik: verbetering bij CM.com verwacht

(ABM FN-Dow Jones) CM.com zal dinsdag voorbeurs de update over het tweede kwartaal en het eerste halfjaar rapporteren. Analist Thymen Rundberg van ING verwacht weliswaar een omzetdaling en is terughoudender dan de consensus, maar ziet wel een verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal.

De analist verwacht dat in het tweede kwartaal van 2024 de omzet met 6 procent op jaarbasis is gedaald. Echter, dat is wel een verbetering ten opzichte van de 11 procent daling in het eerste kwartaal van 2024.

ING houdt rekening met een kwartaalomzet van 62 miljoen euro, waar de analistenconsensus uitgaat van 67 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2023 behaalde CM.com een omzet van 65,9 miljoen euro en in de eerste drie maanden van 2024 van 63,5 miljoen euro.

Kijkend naar de verwachtingen voor de cijfers over de eerste zes maanden, verwacht ING een omzet van 125 miljoen euro en gaat de consensus uit van 130 miljoen euro. In het eerste halfjaar van 2023 behaalde CM.com een omzet van 137,3 miljoen euro.

Hoewel Rundberg er rekening mee houdt dat de omzet bij het onderdeel Connect in de eerste helft van 2024 jaar 14 procent is gedaald, ziet de analist hierin ook een verbetering ten opzichte van de tweede helft van 2023 toen bij deze tak nog sprake was van een omzetkrimp van 18 procent op jaarbasis.

Rundberg verwacht ook dat de bruto margeverbeteringen in het tweede kwartaal van 2024 zullen leiden tot een brutowinstgroei van 4 procent op jaarbasis.

De analist gaat ervan uit dat de niet-Connect-divisies de trend van goede brutowinstgroei zullen voortzetten, dankzij omzetgroei en relatief stabiele brutomarges. Een andere belangrijke sleutel waar Rundberg op zal letten is de EBITDA-ontwikkeling.

Rundberg verwacht op kwartaalbasis verbetering te zien van een aangepaste EBITDA naar 4,0 miljoen euro versus 3,3 miljoen euro in het eerste kwartaal. Dit dankzij de verbeterde brutowinst en sterke kostenbeheersing. Hier is de consensus juist iets terughoudender, met een aangepaste EBITDA die uit moet komen op 3 miljoen euro.

De analist zit verder iets onder de consensus over de brutowinst in het tweede kwartaal, met 20 miljoen om 21 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2023 behaalde CM.com een brutowinst van 19,2 miljoen euro met een marge van 29,1 procent. ING verwacht voor het tweede kwartaal dit jaar een marge van 32,2 procent en de consensus zit daar onder met 30,9 procent.

Outlook

Over het geheel genomen verwacht ING dat CM.com goed op weg is om de vrije kasstroom positief te krijgen in de tweede helft van 2024.

CM.com sprak bij de cijfers over het eerste kwartaal in april de verwachting uit dat de genormaliseerde EBITDA in 2024 verder zal groeien. De genormaliseerde operationele uitgaven zullen naar verwachting in 2024 met circa 15 procent afnemen ten opzichte van een jaar eerder, zei het bedrijf destijds.

CM.com gaf toen tevens aan dat de omzetontwikkeling op jaarbasis vanaf het tweede kwartaal van 2024 zou verbeteren en herhaalde de doelstelling om in de tweede helft van het jaar een positieve vrije kasstroom te genereren, hetgeen ING dus ook verwacht.

ING heeft een koopadvies op het aandeel met een koersdoel van 10,50 euro.

Het aandeel CM.com noteerde maandag 2,2 procent hoger op 7,31 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!