vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Vooruitblik cijfers KPN: hogere resultaten verwacht
Beeld: ABM Financial News

Vooruitblik cijfers KPN: hogere resultaten verwacht

(ABM FN-Dow Jones) KPN zal over het tweede kwartaal van 2024 vermoedelijk hogere resultaten hebben behaald op jaarbasis, terwijl de investeringen licht daalden. Dat blijkt uit een analistenconsensus die het telecombedrijf op zijn website plaatste.

De geraadpleegde analisten rekenen voor het tweede kwartaal gemiddeld op een aangepaste omzet van 1.378 miljoen euro, tegen 1.331 miljoen euro in dezelfde periode in 2023, wat een verbetering op jaarbasis zou zijn van 3,6 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar behaalde KPN een omzet van 1.377 miljoen euro.

Voor de segmenten Consumer en Business gaat de markt uit van omzetstijgingen van respectievelijk 6,4 en 3,3 procent, terwijl bij Wholesale sprake zou zijn van een krimp van 4,7 procent op jaarbasis.

ING wees op de integratie van Youfone, wat de business-to-consumer inkomsten ten goede komt, maar wel gevolgen heeft voor de wholesale-inkomsten, aangezien Youfone voor de overname al gebruikmaakte van de netwerken van KPN. 

"In totaal zitten we iets boven de consensus. We gaan uit van een omzetgroei van 4,0 procent op jaarbasis", aldus ING. De bank rekent in tegenstelling tot de consensus nog wel op een groei van 1,2 procent bij Wholesale.

De aangepaste EBITDA na leases zou op jaarbasis zijn verbeterd met 4,4 procent, van 596 naar 622 miljoen euro, volgens de consensus. Dat was in het eerste kwartaal van 2024 nog 605 miljoen euro.

KPN heeft volgens de consensus iets minder geïnvesteerd in het eerste kwartaal dan een jaar eerder en ook iets minder dan in het eerste kwartaal. De kapitaaluitgaven komen volgens de analisten uit op 299 miljoen euro in het tweede kwartaal, van 304 miljoen euro in dezelfde periode in 2023. In het eerste kwartaal investeerde KPN 302 miljoen euro.

De operationele vrije kasstroom zou in het tweede kwartaal op jaarbasis met 11 procent zijn gestegen, zo verwacht de markt, van 292 naar 324 miljoen euro, terwijl de vrije kasstroom met 12 procent zou zijn verbeterd op jaarbasis, van 190 naar 212 miljoen euro.

Outlook

Voor 2024 verwacht de markt een 3,0 procent hogere omzet van 5.614 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 2.503 miljoen euro.

De kapitaaluitgaven zullen dit jaar uitkomen op iets meer dan 1,2 miljard euro en de vrije kasstroom op 896 miljoen euro, denken de analisten.

Zelf rekent KPN voor het lopende boekjaar op een aangepaste EBITDA na leases van 2.500 miljoen euro en een vrije kasstroom van 890 miljoen euro, bleek bij de eerste kwartaalcijfers in april.

Dat was toen een lichte verhoging ten opzichte van de oude outlook, te danken aan de afgeronde overname van Youfone, waarbij de aangepaste EBITDA eerder uit had moeten komen op 2.480 miljoen en de vrije kasstroom op 880 miljoen euro.

KPN opent woensdag voorbeurs de boeken. Het aandeel noteerde maandag 0,7 procent hoger op 3,78 euro.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!