vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen beginnen goedgemutst aan nieuwe week
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen beginnen goedgemutst aan nieuwe week

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag optimistisch uit de startblokken gekomen en noteerden rond de lunch hoger, terwijl beleggers het nieuws verwerkten dat de Amerikaanse president Joe Biden zich terugtrekt uit de Amerikaanse presidentiële race.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde maandag rond het middaguur een stijging van 0,9 procent op 514,68 punten. De Duitse DAX steeg 1,1 procent naar 18.377,85 punten. De Franse CAC 40 behaalde een winst van 1,2 procent op een stand van 7.624,93 punten en de Britse FTSE steeg 0,5 procent naar 8.197,42 punten.

Beleggers houden het Amerikaanse politieke landschap nauwlettend in de gaten nadat Biden zondag uit de presidentiële race stapte en vicepresident Kamala Harris als Democratische kandidaat steunde.

Deze stap werd wel algemeen verwacht na de slechte debatprestaties van Biden in juni en te midden van opiniepeilingen die in toenemende mate een verkiezingsoverwinning voor voormalig president Donald Trump voorspellen in november.

Eerste peilingen tonen Harris als favoriet om de nieuwe Democratische genomineerde te worden, maar Donald Trump zal naar verwachting nog steeds de presidentsverkiezingen van november winnen, aldus Swissquote Bank.

"De Trump-handel zou wat stoom kunnen verliezen, maar zal waarschijnlijk niet worden teruggedraaid als Harris niet snel een wezenlijk verschil maakt in de peilingen", denkt Swissquote Bank.

Vanuit Azië kwam er weinig meewind, daar kleurden de beurzen overwegend rood. Dit ondanks dat de Chinese centrale bank maandag onverwacht de rente verlaagde, waarbij de kortetermijnrente voor zeven dagen werd verlaagd van 1,8 naar 1,7 procent. De rentetarieven voor leningen met een looptijd van één en vijf jaar werden eveneens met elk 10 basispunten verlaagd tot respectievelijk 3,35 en 3,85 procent.

De eenjarige LPR fungeert als benchmark voor de meeste bedrijfsleningen, en de vijfjarige LPR dient als referentierente voor hypotheken.

Qua macro-economisch nieuws en bedrijfscijfers is het vandaag nog relatief rustig, maar zal het de komende dagen aanzienlijk drukker worden, waarbij onder meer vrijdag veel aandacht zal uitgaan naar de PCE-inflatie data. Deze cijfers zijn belangrijk voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

De schijnwerpers zullen komende week ook gericht zijn op het winstseizoen voor het tweede kwartaal, dat in de hoogste versnelling zal komen als tientallen spraakmakende bedrijven kwartaalcijfers vrijgeven.

De olieprijzen handelen rond de middag dicht bij huis. Een vat Brentolie daalde 0,1 procent naar 82,53 dollar.

Op het rentevlak was het ook vrij rustig, terwijl de euro/dollar licht steeg naar 1,0891.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van Ryanair daalden maandag maar liefst 14 procent, nadat het bedrijf zei dat de kwartaalwinst in de drie maanden tot eind juni met 46 procent was gedaald en dat de tarieven in de zomermaanden lager zullen zijn dan verwacht.

Het Franse media- en communicatiebedrijf Vivendi zei maandag dat het aangekondigde project om het bedrijf op te splitsen haalbaar is en identificeerde voor elk bedrijf de meest geschikte beurzen. Het bedrijf zei dat er nog geen besluit is genomen om de splitsing uit te voeren. Eind oktober zou een besluit kunnen worden genomen, gevolgd door een stemming op een buitengewone aandeelhoudersvergadering, die in december zou kunnen worden gehouden, aldus het rapport. Om de splitsing door te laten gaan is een tweederde meerderheid van de aandeelhouders nodig. Het aandeel Vivendi steeg maandag 1,2 procent.

In Frankfurt waren er nauwelijks dalers. Bankaandelen en autofabrikanten deden goede zaken. Bayer ging aan kop in de DAX met een winst van 3,7 procent.

In Parijs was hotelketen Accor de gebeten hond, met een verlies van 2,0 procent. Verder bleven de rode koersen ook hier beperkt. Luxe-aandelen als Hermes, EssilorLuxottica en LVMH beleefden een goede ochtend.

Halfgeleideraandelen, die vorige week flink onder druk stonden, begonnen de nieuwe handelsweek met herstel. ASML, Infineon en STMicroelectronics stegen met zo'n 2 tot 3 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,4 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 0,7 procent tot 5.505,00 punten, de Dow Jones index verloor 0,9 procent op 40.287,53 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 17.726,94 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!