vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen verliezen stoom
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen verliezen stoom

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen begonnen maandag na de enigszins verrassende uitslag van de Franse verkiezingen opgelucht aan de nieuwe week, maar verloren richting het einde van de handel alsnog stoom en sloten daardoor uiteindelijk overwegend lager. 

De Stoxx Europe 600 index daalde fractioneel naar 516,43 punten. De Duitse DAX liet een ook een bescheiden verlies optekenen en sloot op 18,472,05 . De Franse CAC 40 beleefde een volatiele dag, maar verloor op een slot van 7.627,45 punten toch nog 0,6 procent. De Britse FTSE sloot 0,1 procent lager op 8.193,49 punten.

Beleggers verwerkten maandag de verrassende uitslag van de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Niet Rassemblement National van Marine Le Pen behaalde de meeste zetels, maar het linkse blok Nouveau Front Populaire. De middenpartij van president Emmanuel Macron nestelde zich daar tussen. Saignant detail is dat 37 procent van de Fransen op Le Pen heeft gestemd, maar zij is door het bijzondere verkiezingsstelsel in Frankrijk toch niet als winnaar met de meeste zetels uit de bus is gekomen.

Ook het linkse blok heeft geen absolute meerderheid, waardoor een patstelling is ontstaan. Geen van de politieke families heeft voldoende zetels om een sleutelrol te spelen in het Franse parlement.

Volgens Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot Kempen, belooft deze uitslag "een hobbelig of wellicht onmogelijk parcours" om de Franse overheidsfinanciën met structurele hervormingen op orde te brengen. Dit is niet alleen iets wat de Europese Commissie vraagt, maar het is ook belangrijk voor zowel Frankrijk als de hele Europese Unie.

Ook vraagt Aben zich af hoe andere landen die samen met Frankrijk op het budgettaire strafbankje zitten, zoals Italië, gaan reageren.

"We zullen zien. Natuurlijk heeft de ECB zichzelf discretionaire bevoegdheden toegekend om in te grijpen op obligatiemarkten als de situatie daar uit de hand mocht lopen. Maar juist nu Europa geconfronteerd wordt met zijn zwaktes door geopolitieke spanningen, en een sterkere samenwerking binnen de Europese Unie nodig lijkt, zou politieke onrust in Frankrijk allesbehalve ideaal zijn", aldus de econoom.

Maar er is ook een lichtpuntje volgens Aben. In tegenstelling tot Frankrijk lijkt het Verenigd Koninkrijk af te stevenen op een periode van relatieve politieke stabiliteit. Labour verwierf vorige week een ruime meerderheid in het Britse parlement en de nieuwe premier Starmer zal een centrumkoers varen, zich houdend aan de reeds bestaande plannen om de begroting geleidelijk op orde te brengen, aldus de econoom.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. Echter, de Duitse export is in mei stevig gedaald, maar de import kromp nog sterker, zodat het handelsoverschot steeg. De export daalde in mei met 3,6 procent op maandbasis en de import daalde met 6,6 procent.

Ook maakte Klaas Knot, de voorzitter van De Nederlandsche Bank, bekend dat hij geen reden ziet voor de Europese Centrale Bank om de rente in juli te verlagen. Maar hij verwacht nog wel twee verlagingen dit jaar.

Verder is het deze week wachten op de inflatiecijfers uit verschillende Europese landen en de VS en start vrijdag het cijferseizoen met de Amerikaanse grote zakenbanken JP Morgan, Wells Fargo en Citigroup.

De olieprijzen daalden maandag ongeveer 0,9 procent. De oliemarkten kijken naar de hernieuwde pogingen om te onderhandelen over een wapenstilstand in Gaza en zijn gespitst op het orkaanseizoen in de VS nu orkaan Beryl, die zich ongeveer 150 mijl bevindt van een belangrijke olieraffinaderij in het zuiden van de VS.

De rentes bleven maandag redelijk dicht bij huis, terwijl de euro/dollar licht daalde naar 1,0829.

Stijgers en dalers

In Frankfurt waren het verzekeraars Munich Re en Hannover Re die aan kop gingen met winsten van 3,0 procent. Defensiebedrijf Rheinmetall won 1,3 procent. Sectorgenoot MTU Aero Engines steeg 0,4 procent. De nutsbedrijven RWE en E.ON beleefden een mindere weekstart en verloren 1,6 en 1,5 procent.

Maaltijdbezorger Delivery Hero wil een extra voorziening treffen met het oog op een mogelijke boete van de Europese Commissie. Dit maakte het Duitse bedrijf zondag bekend na een informeel contact met de toezichthouder. Delivery Hero houdt inmiddels rekening met een boete van meer dan 400 miljoen euro vanwege concurrentieverstorende afspraken die het bedrijf maakte. De maaltijdbezorger besloot daarom de reeds getroffen voorziening van 186 miljoen euro te verhogen. Het aandeel daalde maandag ruim 7,0 procent en Just Eat Takeaway verloor 1,2 procent.

Maandag werd ook bekend dat de Europese Commissie een diepgaand onderzoek heeft ingesteld naar de herkapitalisering van Deutsche Lufthansa met 6 miljard euro in 2020, omdat dit mogelijk ongeoorloofde staatssteun was. Desondanks steeg het aandeel 0,5 procent.

In Parijs was het defensiebedrijf Safran dat met een winst van 1,5 procent de grootste winnaar was, gevolgd door Sanofi een winst van 1,3 procent.

Het aandeel Ubisoft is maandag sterk gestegen, nadat analisten van Jefferies een koopadvies op het aandeel plakten. Analisten zeiden dat de Franse ontwikkelaar van videogames een impuls zou kunnen krijgen door een verschuiving naar abonnementen met hoge marges en de release van de nieuwe Star Wars- en Assassin's Creed-games. Aandelen van Ubisoft noteerden maandag in Parijs bijna 8 procent hoger.

Modegiganten LVMH en Kering verloren 2,9 en 2,8 procent en Teleperformance was de grootste verliezer, met een daling van 4,3 procent.

Carlsberg neemt de Britse frisdrankmaker Britvic over voor 3,3 miljard pond, of omgerekend ongeveer 3,9 miljard euro. Carlsberg betaalt 13,15 pond per aandeel Britvic, waarvan 12,90 in contanten en een speciaal dividend van 0,25 pond per aandeel dat Britvic voor de afronding van de overname zal uitkeren. Eind juni wees Britvic nog een tweede bod van de Deense brouwer af. Toen ging het om 12,50 pond per aandeel. Het eerste bod was 12,00 pond. Aandelen van Carlsberg sloten maandag in Kopenhagen 3,3 procent hoger, terwijl Britvic in Londen 4,6 procent steeg naar 12,65 pond.

Tussenstanden Wall Street

De S&P 500 steeg maandag bij het slot van de Europese beurzen licht met 0,1 procent naar een nieuw record, terwijl beleggers wachten op belangrijke inflatiegegevens uit de VS voor verdere aanwijzingen over de levensduur van de marktrally van dit jaar.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!