vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Cijferseizoen weer van start en inflatiecijfers op het menu
Beeld: ABM Financial News

Cijferseizoen weer van start en inflatiecijfers op het menu

(ABM FN-Dow Jones) De tweede week van juli zal in het teken staan van de start van het cijferseizoen, maar ook de macro-economische agenda is aardig gevuld, waarbij de aandacht vooral opgeëist zal worden door de inflatiecijfers van verschillende landen waaronder de VS.

Maar eerst zijn er zondag nog de Franse verkiezingen. Rassemblement national van Marine Le Pen heeft de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen gewonnen, en nu is de grote vraag wat de tweede ronde teweeg brengt. De markt verwacht dat Le Pen geen absolute meerderheid zal vergaren.

Om dit te voorkomen doen links en president Emmanuel Macron hun best om Le Pen te dwarsbomen. Zo hebben meer dan 200 kandidaten die zondag in hun district mee hadden mogen doen aan de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen, zich teruggetrokken. Zij hopen dat hun stemmen dan naar een kandidaat van Macron of links gaan, waardoor die winnen in plaats van de kandidaat van Rassemblement national.

De Franse parlementsverkiezingen werken via een districtenstelsel. Als er in de eerste ronde in een district geen enkele kandidaat met meer dan 50 procent van de stemmen is, volgt er een tweede ronde. Dat is in de meeste districten het geval. Iedereen die meer dan 12,5 procent van de stemmen kreeg in de eerste ronde, mag meedoen aan de tweede ronde. Bij de tweede ronde krijgt de kandidaat met de meeste stemmen uiteindelijk de zetel.

Ongeacht de uitslag blijft Macron de president van Frankrijk. Maar een grote verkiezingswinst van Le Pen kan voor een ingewikkelde situatie zorgen. Haar partij levert dan de premier die totaal andere politieke ideeën heeft dan de president. Dat lijkt een onwerkbare situatie, wat zorgt voor instabiliteit en onzekerheid. Het moge duidelijk zijn dat de uitslag dus grote gevolgen kan hebben en door velen nauwlettend in de gaten zal worden gehouden.

Macro-economische agenda

Op macro-economisch gebied begint het maandag rustig met de stand van de Duitse handelsbalans. Dinsdag krijgen we meer te weten over de Nederlandse consumptie van huishoudens en de inflatie gedurende juni. In de VS staat het vertrouwen onder kleine ondernemers geagendeerd.

Woensdag wordt het wat drukker en beginnen we met de consumenten- en producentenprijzen in China in juni. In Nederland wordt de stand van de industriële productie bekendgemaakt en in de VS staan de wekelijkse hypotheekaanvragen, de wekelijkse olievoorraden en de groothandelsvoorraden op de rol. Ook wordt woensdag het maandrapport van de oliekartel OPEC gepubliceerd.

Donderdag wordt dan de inflatie in Duitsland bekendgemaakt, staat in het VK de de handelsbalans op de agenda evenals de industriële productie. Het IEA maakt haar maandrapport bekend en in de VS is het tijd voor de wekelijkse steunaanvragen. De meeste aandacht zal echter gaan naar de inflatiecijfers in de VS gedurende juni.

Ten slotte zal op vrijdag de inflatie in Frankrijk worden gepubliceerd. En in de VS zal er aandacht zijn voor het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan.

Cijferseizoen weer van start

Komende week wordt op vrijdag het cijferseizoen officieus afgetrapt. Dan staan onder meer JPMorgan, Wells Fargo en Citigroup geagendeerd.

Tussendoor zal in Nederland maandag JDE Peet's ex-dividend gaan en staan donderdag de jaarvergaderingen van Renewi en Holland Colours op de rol. In België blijft het volgende week nog rustig en internationaal starten we donderdag met de cijfers van Delta Airlines en PepsiCo.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!