vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen sluiten hoger
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen sluiten hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag hoger gesloten na economische berichten die het beeld van een dalende inflatie bevestigden en recordstanden op Wall Street dinsdagavond.

De Stoxx Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 514,67 punten. De Duitse DAX won 1,2 procent op 18.374,53 punten. De Franse CAC 40 steeg 1,2 procent tot 7.632,08punten. De Britse FTSE sloot 0,6 procent hoger op 8.171,12 punten.

De Europese beurzen profiteerden van nieuwe records op Wall Street dinsdag. Nadat Fed-voorzitter Jerome Powell indicaties zei te zien dat de inflatie weer in een dalende trend zit, daalden de obligatierentes, anticiperend op een aanstaande renteverlaging door de Fed. Dit steunde de aandelenkoersen volgens marktvolgers bij Lynx. Powell benadrukte nog steeds dat de Fed “de tijd kan nemen” met het verlagen van de rente, gezien de sterke economie en dito arbeidsmarkt, maar hier werd door de markt minder waarde aan toegedicht.

Een koersstijging van 10 procent van Tesla en een rally in chip-aandelen droegen bij aan een positief beurssentiment. Wall Street bleef ook woensdag positief gestemd, waarbij de handel al na een halve dag wordt gestaakt, in verband met de vieren van Onafhankelijkheidsdag morgen.

Macro-economisch nieuws kwam uit de dienstensector. In de eurozone was het beeld dat de inkoopmanagers gaven verdeeld, maar per saldo groeide de dienstensector minder hard. De index voor de dienstensector ging van 53,2 naar 52,8. Economen rekenden al op een vergelijkbare daling tot 52,6.

Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, zei woensdag dat de groei in de eurozone volledig te danken is aan de dienstensector. Die groei is breed gedragen, en dat noemde hij "bemoedigend".

De Europese Centrale Bank, die in juni de rente verlaagde, zal volgend De Rubia steun voor die beslissing vinden in het rapport van vandaag. Dat liet namelijk zien dat de inputprijzen in het laagste tempo in drie jaar stegen. Toch blijft de centrale bank volgens de econoom voorzichtig, omdat de prijzen nog altijd ruim hoger liggen dan voor de coronacrisis.

De producentenprijzen in de eurozone bleken in mei nog steeds te dalen, met 0,2 procent, wat wel minder sterk was dan de daling met 1,0 procent in april. Op jaarbasis waren de producentenprijzen 4,2 procent lager, deels door lagere energieprijzen. In april was de daling op jaarbasis 5,7 procent.

De Europese belegger wacht intussen op nieuwe verkiezingsuitslagen. De Britten gaan donderdag naar de stembus en de centrumlinkse Labour-partij staat in de peilingen op winst, wat volgens analisten gunstig zou worden opgevat door de markten. De uitkomst van de tweede verkiezingsronde in Frankrijk aanstaande zondag is veel onzekerder.

In de middag waren er tegenstrijdige rapporten over de inkoopmanagers in de dienstensector in de Verenigde Staten. S&P Global meldde een snellere groei van de sector in juni, terwijl ISM juist een verrassende krimp meldde. De omslag van krimp naar sterke groei in mei werd hierdoor tenietgedaan, onder andere door een opvallende daling van de nieuwe orders.  

De Amerikaanse fabrieksorders daalden in mei ook al, meldde de Amerikaanse overheid, met 0,5 procent. Economen hadden juist een toename voorzien van 0,3 procent.

De notulen van de vorige Fed-vergadering volgen om acht uur vanavond.  

Het belangrijkste economische cijfer deze week wordt het Amerikaanse banenrapport op vrijdag. BNP Paribas denkt dat de markt positief zal reageren als de banengroei lager uitvalt dan voorzien. "Een neerwaartse verrassing in de banengroei kan de huidige marktinschatting van twee renteverlagingen door de Fed in 2024 verstevigen", schreef de Franse bank.

Een banenrapport van ADP wees woensdag op een minder sterke banengroei in juni dan voorzien. en de aanvragen voor een nieuwe werkloosheidsuitkering stegen afgelopen week licht, met 4.000 tot 238.000 stuks.

De olieprijzen stegen woensdag licht na een flinke daling van de Amerikaanse ruwe olievoorraden. Economen rekenen op meer vraag naar brandstoffen in de zomer, wanneer veel Amerikanen eropuit trekken. Een vat Brent olie werd 0,1 procent duurder op 86,33 dollar.

De euro/dollar steeg 0,5 procent tot 1,0799.

Bedrijfsnieuws

Bpost sloot 7,5 procent lager in Brussel na een winstwaarschuwing. Het bedrijf verwacht dit boekjaar een aangepaste EBIT van 165 tot 185 miljoen euro, fors lager dan de 248,5 miljoen een jaar eerder. Bpost houdt daarbij ook rekening met het aanhoudende ongunstige marktklimaat.

In Amsterdam daalde sectorgenoot PostNL 1,4 procent. UBS zette het aandeel op de verkooplijst. Rivaal Deutsche Post kreeg kennelijk de voorkeur en sloot 2,8 procent hoger.

Defensiebedrijf Rheinmetall steeg bijna 5 procent in Frankfurt. Het bedrijf kan van de Italiaanse staat een zeldzaam groot contract van ongeveer 20 miljard euro tegemoetzien, meldde de krant Handelsblatt. Ook sectorgenoot MTU Aero Engines bleef terrein winnen en vliegtuigbouwer Airbus won ook ruim 3 procent.

Banken deden het goed. BNP Paribas, Banco Santander en Deutsche Bank eindigden hoog in de rijtjes. ING en ABN AMRO boekten bescheidener winsten in Amsterdam, maar hebben recent al goed gepresteerd.

Halfgeleiders profiteerden van het enthousiasme over Tesla en technologie-aandelen op Wall Street. Besi won zelfs ruim 7 procent in Amsterdam, maar ook ASML, STMicroelectronics en Infineon wonnen terrein. Besi werd geholpen door een positief analistenrapport.

In Madrid was Grifols, een fabrikant van medicijnen op basis van plasma, een sterke stijger. Het aandeel verloor vorige week nog terrein na een verlaging van de kredietwaardigheid door Moody's en nadat een shorter het aandeel op de korrel nam.

Tussenstanden Wall Street

De beurzen in de VS noteerden verdeeld. De S&P500 steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq klom 0,7 procent, maar de Dow Jones-index stond 0,1 procent lager.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!