vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen hoger in aanloop naar verkiezingen
Beeld: ABM Financial News

Europese beurzen hoger in aanloop naar verkiezingen

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden woensdag rond het middaguur hoger in aanloop naar twee belangrijke verkiezingen in Frankrijk en het VK.

De Stoxx Europe 600 index steeg 0,5 procent tot 513,70 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,7 procent op 18.287,61 punten. De Franse CAC 40 won 1,0 procent bij een stand van 7.614,25 punten. De Britse FTSE noteerde 0,5 procent hoger op 8.161,76 punten.

Beleggers zetten zich schrap voor twee parlementsverkiezingen, waarbij de Britten donderdag naar de stembus gaat, gevolgd door Frankrijk op zondag. Prognoses duiden op een overwinning voor de centrumlinkse Labour Party in het Verenigd Koninkrijk, een uitkomst die volgens analisten gunstig zou worden beoordeeld door de markten. Dit terwijl er veel meer onzekerheid is over de uitkomst van de tweede ronde van verkiezingen in Frankrijk aanstaande zondag.

De beurzen profiteerden ook van de nieuwe recordstanden die dinsdagavond door de S&P 500 en Nasdaq 100 werden behaald. Kenners van Lynx gaven aan dat de aandelenindices in de VS steun kregen van lagere obligatierentes nadat Fed-voorzitter Jerome Powell aangaf dat de prijzen tekenen vertonen van een hervatting van hun desinflatie-trend en dat de Fed “de tijd kan nemen” met renteverlagingen gezien de sterke economie en dito arbeidsmarkt.

Bovendien zorgde een koersstijging van 10 procent van Tesla dinsdag en een rally in chip-aandelen voor een positief beurssentiment.

Vandaag is het relatief druk op het macro- economische front. Wall Street zal vanavond wel eerder sluiten in verband met Onafhankelijkheidsdag op donderdag.

De inkoopmanagers in de eurozone leverden een verdeeld beeld op. Per saldo groeide de dienstensector minder hard. De index voor de dienstensector ging van 53,2 naar 52,8. Economen hadden gerekend op een index van 52,6. 

Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, gaf woensdag aan dat de groei in de eurozone volledig te danken is aan de dienstensector. Dat die groei in de dienstensector breed gedragen is in de eurozone, noemde de econoom "bemoedigend".

De La Rubia denkt dat de Europese Centrale Bank, die in juni de rente verlaagde, wat steun zal vinden in het rapport van vandaag. Dat liet namelijk zien dat de inputprijzen in het laagste tempo in drie jaar stegen. Toch zal de ECB volgens de econoom voorzichtig blijven, aangezien de prijzen nog altijd "ruim" boven de niveaus van voor de coronacrisis liggen.

Ook bleek dat de producentenprijzen in de eurozone blijven dalen. Op maandbasis daalden de producentenprijzen in mei met 0,2 procent. In april bedroeg de daling 1,0 procent. Op jaarbasis daalden de producentenprijzen in juni met 4,2 procent. Een maand eerder was dit nog een afname van 5,7 procent. De daling was mede toe te schrijven aan lagere energieprijzen.

Vandaag staan in de VS nog de hypotheekaanvragen, het banenrapport van ADP, de handelsbalans, de wekelijkse steunaanvragen, de fabrieksorders, de wekelijkse olievoorraden en als toetje vanavond om 20:00 uur de notulen van het rentebesluit van de Federal Reserve op het menu.

Echter, het belangrijkste economische cijfer deze week is waarschijnlijk het Amerikaanse banenrapport op vrijdag. BNP Paribas denkt dat de markt positief zal reageren als de banengroei lager uitvalt dan voorzien, “Een neerwaartse verrassing in de banengroei kan de huidige marktinschatting van twee renteverlagingen door de Fed in 2024 verstevigen, schreef de Franse bank.

De olieprijzen stegen woensdag licht na een flinke daling van de Amerikaanse ruwe olievoorraden, waardoor naar verwachting de vraag naar brandstoffen tijdens de zomerperiode, wanneer veel Amerikanen eropuit trekken, in het grootste olieconsumerende land stijgt. Een vat Brent olie werd 0,1 procent duurder op 86,33 dollar.

De rentes bewogen nauwelijks en de euro/dollar steeg licht naar 1,0758.

Bedrijfsnieuws

Bpost beleefde in Brussel een moeilijke ochtend na een stevige winstwaarschuwing. Bpost verwacht voor het boekjaar 2024 een aangepaste EBIT van 165 tot 185 miljoen euro. Met deze nieuwe outlook wordt ook rekening gehouden met de aanhoudende ongunstige marktomstandigheden in Noord-Amerika. In 2023 kwam de EBIT uit op 248,5 miljoen euro. Verschillende analisten verlaagden al hun koersdoelen voor Bpost.

In Amsterdam daalde sectorgenoot PostNL met 3,7 procent. UBS zette het aandeel op de verkooplijst.

Defensiebedrijf Rheinmetall zou van de Italiaanse staat een contract ter waarde van ongeveer 20 miljard euro kunnen krijgen, wat de grootste order tot nu toe zou kunnen worden, meldde het Duitse krant Handelsblatt op basis van bronnen.

Wall Street

De beurzen in de VS lijken vlak te gaan openen en de handel zal naar verwachting rustig blijven gezien de halve handelsdag in aanloop naar Onafhankelijkheidsdag op donderdag, als Wall Street de hele dag de deuren gesloten houdt.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!