vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Chippers zetten AEX weer hoger, Besi +7,7%
Beeld: ABM Financial News

Chippers zetten AEX weer hoger, Besi +7,7%

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs kwam woensdag prima uit de startblokken, daarbij geholpen door de uitspraken van Jerome Powell van de Fed en de chippers.

Rond de klok van elf uur noteerde de AEX 0,9 procent hoger op 932,46 punten.

Met nieuwe records op Wall Street gisteravond zit de stemming er op de Aziatische beurzen er vanmorgen ook goed in, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Dinsdag stond vooral in het teken van een paneldiscussie met ECB-voorzitter Christine Lagarde en haar Amerikaanse collega Jerome Powell tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de ECB voor centrale banken in het Portugese Sintra.

Powell zei daar dat de Fed veel vooruitgang heeft geboekt op het gebied van inflatie, maar er is meer vertrouwen nodig dat de inflatie duurzaam omlaag gaat, voordat de rente kan worden verlaagd.

"Ik ga hier vandaag geen specifieke data noemen", antwoordde Powell op de vraag of de Fed de rente in september zal verlagen.

Lagarde leek te hinten op een pauze, nadat de ECB de rente in juni voor het eerst verlaagde, maar sprak zich niet specifiek hierover uit. Economen van ING verwachten dat de ECB pas september een volgende renteverlaging zal overwegen.

"Voor de ECB wordt de zomer dus relatief saai. Men kan het zich veroorloven om niet nog een renteverlaging door te voeren op basis van de te hoge kerninflatie en de sterke arbeidsmarkt, en zal waarschijnlijk gewoon de binnenkomende gegevens over lonen, inflatie en groei afwachten", aldus ING.

Het belangrijkste economische cijfer deze week is waarschijnlijk het Amerikaanse banenrapport op vrijdag. BNP Paribas denkt dat de markt positief zal reageren als de banengroei lager uitvalt dan voorzien, “Een neerwaartse verrassing in de banengroei kan de huidige marktinschatting van twee renteverlagingen door de Fed in 2024 verstevigen, schreef de Franse bank.

De inkoopmanagers in de eurozone leverden een verdeeld beeld op. Per saldo groeide de dienstensector minder hard.

De index voor de dienstensector ging van 53,2 naar 52,8. Economen hadden gerekend op een index van 52,6. 

Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, gaf woensdag aan dat de groei in de eurozone volledig te danken is aan de dienstensector. Dat die groei in de dienstensector breed gedragen is in de eurozone, noemde de econoom "bemoedigend".

De La Rubia denkt dat de Europese Centrale Bank, die in juni de rente verlaagde, wat steun zal vinden in het rapport van vandaag. Dat liet namelijk zien dat de inputprijzen in het laagste tempo in drie jaar stegen. Toch zal de ECB volgens de econoom voorzichtig blijven, aangezien de prijzen nog altijd "ruim" boven de niveaus van voor de coronacrisis liggen.

Ook staan woensdagochtend in de eurozone de producentenprijzen nog geagendeerd.

Wall Street zal vandaag eerder sluiten in verband met de Onafhankelijkheidsdag op donderdag. Wel staan vandaag nog de hypotheekaanvragen, het banenrapport van ADP, de handelsbalans, de wekelijkse steunaanvragen, de fabrieksorders, de wekelijkse olievoorraden en als toetje vanavond om 20:00 uur de notulen van het rentebesluit van de Federal Reserve op het menu.

De olieprijzen stijgen woensdagochtend na een flinke daling van de Amerikaanse ruwe olievoorraden, waardoor naar verwachting de vraag naar brandstoffen tijdens de zomerperiode, wanneer veel Amerikanen eropuit trekken, in het grootste olieconsumerende land stijgt. Een vat Brent olie werd 0,5 procent duurder op 86,69 dollar.

De rentes bewogen nauwelijks en de euro/dollar steeg licht naar 1,0758.

Bedrijfsnieuws

Onder de hoofdaandelen ging Besi aan kop met een winst van 7,7 procent. Volgens handelaar Bert van der Pol van Today’s Group verhoogde Morgan Stanley het koersdoel voor Besi van 170,00 naar 190,00 euro, met een koopadvies.

ASMI won bijna 3 procent, na een koersdoelverhoging van Jefferies. Sectorgenoot ASML kon 1,6 procent bijschrijven.

Adyen steeg 2,2 procent en Philips won 1,5 procent, nadat Artisan het belang in het bedrijf verdubbelde naar 10 procent.

UMG verloor 0,3 procent

In de Midkap won Aperam ruim 4 procent, gevolgd door AMG met 2,9 procent.

Flow Traders daalde met 1,0 procent.

In de AScX won Sif 2,0 procent. PostNL kreeg daarentegen een tik van ruim 4 procent, nadat het Belgisch Bpost met een flinke winstwaarschuwing voor 2024 kwam. Bpost leverde in Brussel bijna 10 procent in. Ook zette UBS het aandeel op de verkooplijst en verlaagde het koersdoel naar 1,10 euro. 

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!