vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Olieprijzen dalen licht in aanloop naar het weekend
Beeld: ABM Financial News

Olieprijzen dalen licht in aanloop naar het weekend

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn richting het weekend licht gedaald. Bij een settlement van 81,54 dollar op vrijdag werd een vat West Texas Intermediate 0,2 procent goedkoper. De prijs voor een vat Brent daalde een half procent, tot onder de 85 dollar.

Op weekbasis werd WTI een procent duurder en Brent wat goedkoper.

Het was een wisselvallige week voor de oliemarkten, die aanvankelijk stegen, maar halverwege de week onder druk kwamen te staan toen bekend werd dat de olie- en benzinevoorraden in de VS afgelopen week zijn gestegen. Dit wakkerde de zorgen over de vraag naar olie aan.

Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten, waar het conflict tussen Israël en Hezbollah dreigt te verergeren, ondersteunden de oliemarkten. Vrijdag waren de prijsbewegingen volatieler, maar bleef de geopolitiek wel een rol spelen in het sentiment, zagen marktkenners.

Het voortdurende conflict aan de Libanese grens tussen Israël en de door Iran gesteunde Hezbollah hebben de angst voor een totale oorlog in de regio doen toenemen.

"Hoewel escalatie aan dat front andere fronten in de regio meer dan voorheen kan doen ontbranden, of het nu in Irak, Syrië of de Rode Zee is, is het niet onwaarschijnlijk dat Iran zich rechtstreeks in dit conflict zal mengen", zei Samer Hasn, marktanalist bij XS.com.

"Met andere woorden, de komende weken kan er een grootschalige regionale oorlog uitbreken als deze vrees terecht blijkt, en dit zou een wijdverspreide verstoring van veel olietoevoerlijnen betekenen," schreef Hasn. In dat geval zouden de olieprijzen verder kunnen stijgen.

In de maand juni wist de olieprijzen te herstellen. Aanvankelijk kwamen de oliemarkten onder druk te staan, nadat OPEC+ bekendmaakte dat het na september de vrijwillige productieverlagingen gaat afbouwen. Maar diezelfde OPEC toonde zich later in de maand ook positief over de vraag naar olie. Opvallend genoeg waarschuwde het Internationaal Energieagentschap juist voor een dreigend olie-overschot, wat zou kunnen betekenen dat de vraag toch minder sterk is dan verwacht.

In het tweede kwartaal daalden de olieprijzen, maar WTI is sinds het begin van 2024 wel met 14 procent gestegen en Brent circa 10 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!