vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Beursblik: ASR zet in op pensioenmarkt
Beeld: ASR

Beursblik: ASR zet in op pensioenmarkt

(ABM FN-Dow Jones) De nieuwe financiële doelen van ASR Nederland zijn per saldo geen grote verrassing, wat de negatieve reactie op de beurs verklaart. Dit blijkt uit een rapport van analist Jason Kalamboussis van ING.

Kalamboussis wees echter ook op een aanzienlijke verbetering in de Nederlandse pensioenmarkt, die vooral vanaf 2027 goed zal uitpakken voor ASR. 

De aangekondigde aandeleninkoop van 525 miljoen euro in drie jaar begint relatief bescheiden met 125 miljoen euro in 2024, waar ING rekende op 175 miljoen euro. In totaal komt het bedrag over de drie jaar overeen met die 175 miljoen euro per jaar die ING voorzag, maar de consensus verwachting was waarschijnlijk wat hoger, rond 200 miljoen euro, denkt de analist van ING.

Ook de doelstelling voor het kapitaal dat ASR jaarlijks wil genereren in 2026 is met 1,35 miljard euro kom in de buurt van de consensus. In 2027 zullen buyouts van pensioenfondsen extra kapitaal gaan genereren, dus daar zit mogelijk opwaartse ruimte, denkt ING.

De grotere verrassing is volgens Kalamboussis dat ASR in 2027 verwacht voor 8 miljard euro aan pensioenfondsen te hebben uitgekocht. Dit zal ongeveer 20 procentpunt aan solvabiliteit kosten, maar zal ook extra groei opleveren, waardoor de vooruitzichten voor de Nederlandse verzekeringsmarkt op lange termijn veranderen.

Dit is een impliciete verklaring waarom ASR niet koos voor een grotere aandeleninkoop, denkt ING.  

De groei betekent dat het onderliggende dividend met 5 tot 10 procent per jaar zal stijgen. Dit betekent dat de Nederlandse markt voor levensverzekeringen niet langer als een "gesloten boek" kan worden beschouwd, volgens Kalamboussis, en dat is goed voor de waarderingen op de lange termijn.

ING heeft voor ASR een koopadvies met een koersdoel van 52,00 euro. Het aandeel daalde donderdag met 1,1 procent naar 44,15 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!