vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Alfen halveert in een rode AEX
Beeld: ABM Financial News

Alfen halveert in een rode AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft woensdag de openingswinsten niet vast kunnen houden en moest uiteindelijk een stapje terug doen, mede door de oplopende rentes. Ook wachten beleggers op meer belangrijke macro-economische data deze week.

De AEX daalde 0,4 procent tot 923,19 punten.

Het merendeel van de fondsen in de AEX was rood gekleurd. Beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx ziet wat terughoudendheid op de aandelenmarkten, na uitspraken van enkele Fed-bestuurders op dinsdag.

Fed-bestuurder Lisa Cook zei gisteren dat een renteverlaging op enig moment gepast zou zijn, maar dat de timing ervan onzeker is. Haar collega Michelle Bowman verwacht dit jaar helemaal geen verlagingen meer.

Woensdagochtend bleek dat de Duitse consument wat negatiever was gestemd en dat gold ook voor de Franse consument.

Vandaag werd in de VS bekend dat er fors minder nieuwe huizen zijn verkocht, terwijl de prijzen per saldo stegen.

Donderdag zal er vooral  aandacht zijn voor de economische groeicijfers uit de VS en later op de avond het eerste debat tussen Joe Biden en Donald Trump.

De grootste aanjager voor de markten deze week wordt vermoedelijk de Amerikaanse PCE-kerninflatie op vrijdag, aldus expert Chris Turner van ING. Als deze zou voldoen aan de verwachtingen van een inflatie van 0,1 procent op maandbasis, dan zal de korte rente dalen en de dollar meenemen in die neerwaartse trend, aldus ING.

De olieprijzen daalden na de toename van de olievoorraden in de VS. Een vat Brent olie 0,5 procent werd goedkoper op 84,59 dollar.

De rentes liepen op. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg bijna 8 basispunten naar 4,31 procent. De Duitse variant won 4 basispunten op 2,45 procent. De Franse tienjaarsrente steeg 6 basispunten tot 3,18 procent.

De euro/dollar verloor terrein en noteerde op 1,0678, maar op het valutafront ging de meeste aandacht uit naar de dalende yen ten opzichte van de dollar. Die wisselkoers was sinds 1986 niet zo laag, op 160,65. De vraag rijst wanneer de BOJ weer zal ingrijpen.

Stijgers en dalers 

Onder de hoofdfondsen steeg Philips en behaalde een winst van 1,2 procent. Exor heeft het belang in Philips vergroot, zo bleek uit een melding bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Volgens deze melding heeft Exor nu een belang van 17,51 procent in Philips. De vorige melding, van medio mei, liet een belang zien van 16,1 procent.

DSM-Firmenich kon 0,7 procent bijschrijven.

ArcelorMittal daalde met 2,4 procent en was een grote daler onder de hoofdfondsen. Deutsche Bank verlaagde het koersdoel voor ArcelorMittal. "We zijn voorzichtiger over de [staal]sector geworden halverwege het eerste kwartaal, omdat het herstel in de EU aan stoom lijkt te verliezen. En op hetzelfde moment laten de Amerikaanse markten tekenen van verzwakking zien richting de zomer", aldus Deutsche.

Randstad met een verlies van 3,8 was procent de grootste daler. Volgens Jefferies is de analistenconsensus te hoog. De consensus van Visible Alpha voor de EBITA in het tweede kwartaal is 218 miljoen euro en Jefferies zit op 212 miljoen euro. Maar Randstad zou Jefferies hebben gewezen op een meer recente consensus van 180 tot 190 miljoen euro.

In de AMX maakte Alfen een koersval van maar liefst 46,8 procent. In plaats van een omzet van 590 tot 660 miljoen euro in 2024 rekent Alfen nu op 485 tot 520 miljoen euro. De aangepaste EBITDA-marge ziet Alfen uitkomen op ongeveer 5 procent. Eerder dacht Alfen nog dat het de marge van 11,3 procent in 2023 zou overtreffen. Alfen kondigde woensdag ook twee afschrijvingen aan van in totaal 11,1 miljoen euro. Als gevolg van de waarschuwing, moet Alfen ook opnieuw in gesprek met de banken om binnen de convenanten te kunnen blijven.

Ook Aalberts beleefde een zwakke dag en verloor 5,9 procent.

Er waren twee winnaars bij de midkappers, namelijk Inpost en OCI, met koersstijgingen van 1,7 en 0,1 procent.

Onder de kleinere aandelen won Nedap 0,3 procent en PostNL 0,2 procent. Renewi won een bescheiden 0,1 procent na een koopadvies van ING. 

Er waren rake klappen voor Accsys met een verlies van 11,7 procent na tegenvallende cijfers. Accsys zag in het afgelopen jaar de omzet onder druk staan, net als de winst. Het lopende jaar wordt opnieuw een transitiejaar, waarschuwde Accsys.

Ebusco droeg opnieuw de rode lantaarn en verloor maar liefst 22,7 procent, nadat het bedrijf op dinsdag al een klap kreeg vanwege het intrekken van de outlook.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs noteerde Wall Street verdeeld, maar bleef wel dicht bij huis. De toonaangevende S&P 500 daalde 0,2 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!