vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX blijft onder druk staan

De Amsterdamse beurs maakt zich vrijdag op voor een lagere opening. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,35 procent. 

Donderdag daalde de AEX index al 2,7 procent naar 877,42 punten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump woensdagavond na het slot op Wall Street nieuwe importheffingen aankondigde. Daarmee ontketende Trump een storm op de financiële markten. Aandelenbeleggers drukten ondertussen de verkoopknop diep in. Onder meer technologie ging in de uitverkoop en ‘bluechip’ Apple, ’s werelds duurste bedrijf naar beurswaarde gemeten, verloor donderdagavond op Wall Street ruim negen procent van zijn beurswaarde. 

Hoofdgraadmeter S&P 500 noteerde bij de slotzoemer 4,8 procent in het rood, terwijl techbeurs Nasdaq 6,0 procent prijs gaf. De Dow verloor 4,0 procent. 

Fed voorzitter Jerome Powell geeft vandaag een toespraak over de economische vooruitzichten en zijn woorden zullen op een goudschaaltje gelegd worden. 

De Europese Centrale Bank liet donderdag in de notulen van het laatste rentebesluit nog duidelijk doorschemeren dat er nog veel onzekerheid is rond de importheffingen en de impact op het rentepad van de centrale bank.

Om 14:30 uur zal de aandacht uitgaan naar de vrijgave van het Amerikaanse banenrapport.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs is verder verzwakt met de doorbraak onder de steunzone rond 888 punten. De doorbraak heeft een dalende trend ingezet richting de bodems van november vorig jaar rond 866 punten.

Er is sprake van stevige verkoopdruk en van bodemvorming lijkt nog geen sprake. Voorzichtigheid blijft dus geboden.

Overig nieuws

Beurzen en Brussel volledig in de ban van Trump

De EU bereidt tegenmaatregelen voor na nieuwe Amerikaanse importheffingen van Trump, die Europa 20% extra kosten opleggen. China en andere landen worden nog zwaarder getroffen. De beurzen daalden wereldwijd, de dollar verloor fors aan waarde. Brussel wil gericht terugslaan, zonder zichzelf te schaden, en onderzoekt ook belastingen op Amerikaanse techbedrijven. Daarnaast beschermt de EU zich tegen omgeleide Chinese export. Wereldhandel krimpt mogelijk 1%. Europese prijzen kunnen stijgen door duurdere importproducten. (FD - Telegraaf)

Grondstoffenprijzen kelderen

Trumps handelstarieven veroorzaken paniek op de grondstoffenmarkten. Prijzen van olie, gas, metalen en landbouwproducten kelderden door vrees voor een mondiale handelsoorlog en krimpende vraag. De olieprijs daalde bijna 8%, koper verloor 3% en goud piekte kortstondig voor het 3% terugviel. De daling van de dollar versterkte het effect voor Europeanen. Economen waarschuwen voor historische parallellen met de Grote Depressie. De markten rekenen op economische schade en forse onzekerheid. (FD)

Navo-norm moet voor ieder lid naar 5%

Volgens minister Rubio zijn berichten over een Amerikaans vertrek uit de NAVO overdreven. De VS blijven volgens hem toegewijd, maar eisen dat alle NAVO-landen – inclusief de VS zelf – hun defensie-uitgaven verhogen naar 5% van het bbp. Deze eis volgt op frustratie over achterblijvende investeringen van partners. De druk op landen die nog geen 2% halen neemt toe. Nederland pleit voor snelle gesprekken over hogere uitgaven, nog vóór de NAVO-top in juni. (FD - Telegraaf)

Damrak: donkerrood

Trump sprak van Liberation Day, maar de beurzen doken wereldwijd in het rood. De AEX ging 2,7% omlaag. ASML (-6,1%), ASM (-6%) en Besi (-7,8%) kregen forse klappen. Maar ook Adyen (-8,1%), Aegon (-7,5%) en ArcelorMittal (-6,7%) leverden flink in. Er waren slechts drie stijgers, het waren de defensieve aandelen KPN (2,8%), Ahold Delhaize (1,6%) en Unilever (2,3%). Ook de Midkap dook omlaag. Daar gingen de koersen van Aperam (-9,6%), Signify (-7,5%) en CVC (-6,5%) stevig onderuit. CTP won 3,5%. Bij de smallcaps waren Theon en Flow Traders de grootste stijgers.

Wall Street keldert na Liberation Day

De indices op Wall Street maakten een duikvlucht, nadat Trump het tarievenkanon liet afgaan. De Nasdaq sloot 5,97% lager, de S&P500 leverde 4,84% in en de Dow Jones daalde 3,98%. Techaandelen liepen forse klappen op. De Magnificent Seven zagen $800 mrd in rook opgaan. Apple verloor 9,25%, het laat meer dan 90% van zijn producten in China maken. Dell (-19%) en HP (-14,74%) zijn ook afhankelijk van goedkope productie in Azië. Meta daalde 8,96% en Nvidia werd 7,81% goedkoper. Retailaandelen Nike (-14,46%) en Lululemon (-9,58%) laten veel kleding in Vietnam maken. Beleggers vrezen ook voor de gevolgen voor de auto-industrie. Ford werd 5,96% goedkoper, GM daalt 4,31% en Tesla 5,56%. Intel (2,05%) won wel terrein, het zou een akkoord hebben gesloten met TSMC over een gezamenlijke chipproductie.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is een ervaren technisch analist en een vertrouwd gezicht bij Tostrams.nl, onderdeel van IEX Media. Als Senior Technisch Analist combineert Wouter een scherp oog voor koersontwikkelingen met een diepgaande kennis van technische analyse. Zijn passie voor het interpreteren van grafieken en marktdynamieken drijft zij...

Meer over Wouter Slot