Indien ik enkel op de moneyflow-indicator van de Nederlandse beurs zou afgaan, dan was ons advies: wegwezen. Dat doe ik natuurlijk niet, want we kijken ook naar andere technische factoren, waarvan de belangrijkste de trend is. En die is redelijk.
Maar de moneyflow, die de geldstroom die de markt in- en uitgaat beoordeelt, ligt er extreem slecht bij.
De moneyflow staat thans op het laagste punt in ruim een jaar. Dat geeft aan dat er de afgelopen maanden geen vers kapitaal de markt in is gekomen. Het tegenovergestelde is het geval: er wordt geld aan de Nederlandse beurs onttrokken. Er is dus nog steeds duidelijk sprake van weglekkende geldstromen. Dit proces is al langere tijd gaande, ik heb er meerdere keren op gewezen. Het wijst op gebrek aan zuurstof in de beurs.
Dan de AEX. Technisch lijkt zich sinds eind oktober een gematigd patroon met hogere koersbodems af te tekenen. De AEX-index heeft een mooi sprintje kunnen trekken sinds het intraday low rond 887,38 punten van 11 maart. Het steile dalende trendje is daarbij verlaten.
Ik blijf echter argwanend, aangezien elke opleving van de AEX in de afgelopen maanden vergezeld ging van een dalende moneyflow-indicator. Zoals gezegd signaleert dit dat er geen vers geld in de Nederlandse aandelenbeurs komt. Dit geeft aan dat beleggers hun bezit op het droge hebben gebracht.
De AEX-index moet overigens nog zo'n 3% overwinnen om de weerstand 949,14 punten (gevormd op 15 juli 2024) te bereiken. En pas als die horde gebroken wordt, kan de beurs naar de duizend punten.
Vandaag beoordeel ik het koersverloop van de AEX, samen me de moneyflow-indicator. Helemaal onderaan dit artikel leg ik de werking en interpretatie van die geldstroomindicator uit.
AEX-index leeft flink op
De AEX-index lijkt iets te verbeteren. Eerder al brak de Nederlandse beurs het steile dalende trendje. Bovendien is er een potentiële hogere koersbodem gevormd die kopers signaleert en een verbetering oplevert in het technisch beeld.
Wacht op een uitbraak boven weerstand 949,14 punten (gevormd op 15 juli 2024). Van belang is dat steun 879,12 punten (bodem van 13 januari) niet gebroken wordt.

Geen vers geld
De afgelopen maanden is er geen vers kapitaal de markt in gekomen. Nul euro dus. De moneyflow-indicator heeft daarbij het laagste punt in een jaar bereikt. Ten overvloede: er blijft sprake van kapitaalvlucht uit de aandelenbeurs. Ik heb zelden zo'n zwakke moneyflow op de Nederlandse beurs gezien.
De moneyflow kan verborgen koop- of verkoopdruk blootleggen. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop: de moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

Uitleg geldstroom
De moneyflow wordt afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de moneyflow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Op de TA-desk van IEX houden we van elk individueel aandeel de moneyflow bij.
De moneyflow moet altijd vergeleken worden met het verloop van de AEX-index en kent verschillende standen:
- Beurs zijwaarts met oplopende omzetten: de moneyflow stijgt. Er is instroom van vers kapitaal.
- Beurs zijwaarts met afnemende omzetten: de moneyflow daalt. Er is een kapitaalvlucht.
- Beurs omhoog met hoge omzetten: de moneyflow stijgt. De opmars van de beurs wordt gevalideerd, dus er is instroom van vers kapitaal.
- Beurs omhoog met lage omzetten: de moneyflow blijft achter. De opmars van de beurs wordt niet ondersteund door omzetten, dus geen instroom van vers kapitaal.
- Beurs omlaag met hoge omzetten: de moneyflow daalt. De zwakke beurs wordt bevestigd door hoge omzetten, dus uitstroom van kapitaal.
- Beurs omlaag met lage omzetten: de moneyflow blijft stabiel. De zwakke beurs wordt niet bevestigd door hoge omzetten, dus geen uitstroom van kapitaal.
In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt. Het volume van een positieve dag (als de AEX hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld. En dat van een negatieve dag (een waarop de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt ervan afgetrokken.
Een stijgende moneyflow-indicator duidt dus op de instroom van vers kapitaal; een dalende geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.
De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. Hij noemde deze indicator On-Balance Volume, in zijn boek 'New Key to Stock Market Profits'. De moneyflow die de analisten van Tostrams gebruiken is direct afgeleid van de On-Balance Volume-indicator van Granville.
Weten welke aandelen koopwaardig zijn?
Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.
Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.
Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.
|
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de
Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!
Analyse door: Royce Tostrams
Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...
Meer over Royce Tostrams