vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Te gierig voor Palantir

Ik ben geen type voor Louis Vuitton of Hermès. Zij verkopen peperdure tasjes, terwijl je voor een fractie van het geld een functioneel exemplaar kunt kopen.

Te gierig voor Palantir
Beeld: Tech.Co CC BY SA 2.0

Het is misschien omdat mijn ouders de oorlog hebben meegemaakt. Ik klaag er niet over, maar ik ben me er goed van bewust wat dingen kosten.

Value for money. Met die basis begon ik in de jaren 80 met beleggen. Eerst met een gemengd Amro-fonds met twee derde obligaties, een derde aandelen. Toen dat te saai bleek, kocht ik mijn eerste, erg goedkope aandelen. Aandelen Akzo voor 89,80 gulden en Nedlloyd Groep, de Rotterdamse rederij, voor 140 gulden. Akzo verdiende bijna 20 gulden per aandeel en stond belachelijk laag; 4,5 keer de winst. Nedlloyd, met 35 gulden winst per aandeel en 14 gulden dividend, was nóg goedkoper. De intrinsieke waarde - de waarde van de schepen minus de schulden – lag zelfs boven de 600 gulden.

Ik kwam er echter al snel achter dat ook hier goedkoop duurkoop was. Het bleken conjunctuurgevoelige bedrijven zonder structurele groei. Tegelijkertijd boekten dure aandelen – Elsevier en Wolters Noordhof – met een k/w van 20 jaarlijks 20% koerswinst.

Hoewel ik er hard aan heb gewerkt, lijd ik er 40 jaar later nog steeds aan: zuinigheid. Met verbazing kijk ik daarom naar Palantir. Een bedrijf dat big data-software maakt voor platformen, met name om criminaliteit en fraude op te sporen. Ruim de helft van de omzet komt van de Amerikaanse overheid. Dankzij goede kwartaalcijfers steeg de koers sinds begin februari met 50%. Palantir is nu $270 miljard waard, voor een bedrijf met $3,8 miljard verwachte omzet en $700 miljoen winst. Dat is 70 keer de omzet en 400 keer de winst.

Hebberige tech-beleggers blijven kopen. Maar mijn zuinige, Hollandse hoofd kan er niet bij. Ik ben niet in de wieg gelegd voor Hermès-tasjes en evenmin voor Palantir-aandelen. Veel te duur.


Peter Paul de Vries is directeur/grootaandeelhouder van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8.
De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Peter Paul de Vries

Auteur: Peter Paul de Vries

Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was eerder directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8.

Meer over Peter Paul de Vries