vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Trumps turbulentie

Na Trumps handelsbeleid: dollarstijging en zorgen over export, autoproducenten, staal en chemie. Retail, farma, telekom en defensie ontspringen de dans.

Het effect van Trumps importheffingen op de beurs
Beeld: iStock

Nadat het stof was neergedaald, reageerden beleggers nogal laconiek over de de verhoging van de importtarieven door Trump. Toch lijkt het erop dat de nieuwe Amerikaanse president een bom op de financiële markten heeft gedropt. Vooral door de angst voor een mogelijke handelsoorlog, zakten aandelen wereldwijd, terwijl de dollar door het dak ging. Na de bekendmaking van de importheffingen liepen ook de koersen van olie en goud op. 

Misschien lanceerde Trump een tijdbom, waar de echte schade pas over een tijdje aan het licht komt. We gaan het zien. Maar vooral aan de eerste reacties kunnen we afleiden waar de angst zit. Behalve de oplevingen van de dollar (+1,5%), olie (+1,3%) en goud (+3%) zag ik op maandag nog enkele opmerkelijke zaken. Zo ging de Amerikaanse paniekbarometer, de VIX index, door het dak (+25%). De bitcoinkoers onderging in eerste instantie een forse daling (-8%). De Amerikaanse kapitaalmarktrente reageerde tegendraads, met een daling van enkele basispunten.

Paniek

Ook de aandelenmarkten reageerden begin deze week paniekerig. Op Wall Street kon je aan de eerste reacties afleiden in welke hoek de slachtoffers van een eventuele handelsoorlog kunnen vallen: Tesla (-5%), NVIDIA  (-3%), Caterpilar  (-2,5%) en Apple  (-3,5%). Stuk voor stuk bedrijven die afhankelijk zijn van handel met het buitenland. 

Aandelen die vooral van de Amerikaanse binnenlandse markt moeten hebben hielden het maandag droog op Wall Street: zoals Verizon, de grootste draadloze provider in de VS (+2%), retailer Walmart (+1,5%) en T-Mobile US (+2%).

Interessant waren maandag ook de eerste reacties op de Europese beurzen. Ik beoordeel dus enkel de koersverschillen van maandag 3 februari. Op de Duitse beurs vielen de klappen vooral bij de autobouwers: Volkswagen (-4,5%), Mercedes (-3%) en BMW (-2,5%). Maar ook wereldwijd opererend conglomeraat Siemens (-4,5%) en het grootste multinationale chemieconcern ter wereld BASF (-4%) werden stevig geraakt. 

Defensie houdt zich goed

Op de Duitse beurs ontsnapten defensie-gerelateerde aandelen aan de verkoopgolf. Zo wist defensiegigant Rheinmetall ruim 1% in beurskoers op te lopen, YTD staat deze defensiegigant een kleine 25% in de plus. Verder boekte bouwer van vliegtuigmotoren MTU Aero Engines een winst van bijna 1%.

Op de Franse beurs vielen maandag gelijksoortige reacties op. De verliezers zaten bij de exporteurs: Saint-Gobain, dat in ruim 70 landen actief is, daalde 4%. Vooral autoproducent Stellantis werd gedumpt (-4,5%). Ook chipmaker STMicroelectronics had het zwaar met een verlies van bijna 3,5%.

Fondsen die het maandag op de Franse beurs droog hielden: defensie-gerelateerd aandeel Thales  (+1%), farmaceutisch bedrijf Eurofins Scientific  (+3%) en telecommers zoals Orange (+0,5%). Retailer Carrefour eindigde onveranderd.

Dan onze eigen beurs. Ik kon de winst van Unilever (+1%), dat het van export moet hebben, niet goed plaatsen. UMG, het grootste muziekconcern ter wereld, eindigde een half procent in de plus. Ook defensief aandeel Relx sloot hoger, met een winst van 0,5%.

De grootste daler  op de vaderlandse beurs was maandag EXOR, de Nederlandse investeringsmaatschappij van de familie Agnelli verloor ruim 3%. Maar ook Akzo  (-3%), Fugro (-2,5%), Besi (-2%), ASML (-2%) en Arcelor (-1,5%) liepen schade op. Ook op de Nederlandse beurs hield retailer Ahold maandag de voeten net droog, met een nagenoeg onveranderd slot.

Zorgen over export gerelateerde aandelen

Ik realiseer me dat ik voorbarig ben als ik conclusies trek uit de bovenstaande koersreacties op Trumps tariefplannen. 

Ten eerste de dollarstijging. De algemene verwachting is dat door een hoge dollar de inflatie in de VS kan worden aangewakkerd. Economen verwachten dat de PCE-inflatie (prijsverandering van consumptieve bestedingen) met 0,7 procent kan toenemen. Goldman Sachs denkt bovendien dat de Amerikaanse economische groei zal door de heffingen 0,4 procent lager zal uitvallen. De bank verwacht ook dat de winsten van bedrijven uit de S&P 500 door een hoge dollar onder druk komen te staan. Een hogere inflatie, lagere economische groei en minder winsten voor Amerikaanse bedrijven, conflicteren sterk met het wensenlijstje van Donald Trump. 

Vooral de koersexplosie van de Amerikaanse paniekbarometer, de VIX, geeft aan dat beleggers er niet gerust op zijn. Ook het feit dat de goudprijs is doorgebroken naar de hoogste stand ooit, mag gezien worden als vluchtgedrag van beleggers.

Wat willen de aandelenbeurzen hiermee aangeven? Beleggers maken zich zorgen over export-gerelateerde aandelen, vooral in de hoek van de autoproducenten. Maar ook beleggingen in staal- en chemieaandelen lopen gevaar. Verder zijn mogelijk ook chippers en AI de dupe van Trump´s plannen.  

Aan de positieve kant vallen retailers, farma en telekom op. Maar ook de positieve reacties van defensie-gerelateerde fondsen in Europa sprongen in het oog. 

Al met al zou de bom van Trump een voetzoeker kunnen blijken, die zigzaggend over de grond, schade in alle hoeken op financiële markten aanbrengt. Wellicht dat de verzachtende maatregelen voor Mexico en Canada, vlak na het weekend, laten zien dat Trump verder kijkt. 

Deze keer bekijk ik de kortetermijn technische plaatjes van de dollar versus de euro, de goudprijs, de Amerikaanse kapitaalmarktrente, de S&P500, bitcoins en de Amerikaanse VIX index. Bij de individuele aandelen beoordeel ik NVIDIA, Walmart, STMicroelectronics, Rheinmetall, Relx en Fugro.

Later deze week zal ik de uitbraak van de goudprijs beoordelen. 

Kortetermijn: dollar aarzelt binnen uptrend

Ten opzichte van de euro opende de Amerikaanse munt de nieuwe beursweek meteen met een stijging van bijna 2 procent. Daarmee neigt de dollar naar het hoogste punt van de afgelopen twee jaar. Toen het stof wat was neergedaald viel de dollar ietsje terug, waarmee  de dollar afstand neemt ten opzichte van de top van 13 januari  rond 0,98. 

De dollar was sinds de verkiezingswinst van Trump al fors opgelopen, van $0,91 (begin november) naar bijna $0,975 nu. De Amerikaanse munt heeft al wat langer wind mee, eind september noteerde de dollar nog $0,89. 

Op de zeer kortetermijn maakt de Amerikaanse munt pas op de plaats. Maar sinds het einde van de zomer heeft de dollar wind in de rug. De trend is opwaarts gericht. De dollar versus de euro wordt op steeds hogere niveaus (bij-) gekocht, getuige het patroon van hogere bodems. 

De stijgende trend heeft uiteindelijk een koersdoel rond $1,05 (top van 28 september 2022). 

De steun ligt rond $0,94 (bodem van 6 december).

Goud zet barrière $2.790,88 opzij

Goud verbetert, nu de uitbraak boven het vorige all time high op $2.790,88 (gevormd op 30 oktober 2024) lijkt stand te houden. Na deze uitbraak boven wordt 3.000 het volgende berekende koersdoel.

De recente serie hogere koersbodems gaf al aan dat beleggers op hogere niveaus (bij-) kopen. Steun voor de goudprijs ligt rond  die voormalige top op $2.790,88, van eind oktober.

Later deze week zal ik een uitgebreide analyse van de goudprijs doen. 

 

Amerikaanse 10-jaars kapitaalmarktrente loopt op

De Amerikaanse 10-jaars kapitaalmarktrente reageerde gematigd op de nieuwe tariefsplannen van Trump. 

Overigens vindt de recente correctie van de 10-jaars rente (US) plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de top van medio november weet te blijven, oogt het technische beeld opwaarts gericht.

Er ligt steun op 4,16 (bodem van 9 december 2024). Weerstand ligt rond 4,96 (gevormd op 19 oktober 2023).

 

Bitcoin test steun $90.732,70

De bitcoinkoers reageerde aanvankelijk met een forse daling op de plannen van Trump. 

Thans komt de koers op adem boven steun 90.732,70 (bodem van 26 november 2024). Om de stijgende trend weer te kunnen hervatten is een doorbraak boven 108.356,84 (gevormd op 17 december 2024) vereist. Breekt BTC/USD hierboven dan wordt de oude uptrend weer opgepakt. 

Het technische plaatje oogt redelijk neutraal. 

 

 

Wall Street's paniekbarometer

De VIX index, ook wel Wall Street's paniekbarometer genoemd, is hard opgeveerd. Afgezien van de recente opleving beweegt de VIX in horizontale richting tussen steun 13,24 (bodem van 13 december 2024) en weerstand 22,02 (gevormd op 13 januari). Vooralsnog slaat deze indicator geen alarm. 

 

NVIDIA onderuit  

Nvidia is onder de decemberbodem gezakt nadat eerder de opwaartse trend naar onderen is gebroken. Ook heeft Nvidia een eerste lagere koerstop achtergelaten, hetgeen verkoopdruk signaleert.

De stijgende trend is voorbij en een nieuwe dalende trend wordt zichtbaar. Nieuwe zwakte mag niet worden uitgesloten, richting steun rond $100,95 (bodem van 6 september 2024). Weerstand ligt op $153,13 (top van 7 januari).

De neerwaarts gerichte relatieve sterktelijn (blauwe lijn) geeft aan dat Nvidia minder presteert dan de markt.

De zwakke moneyflow geeft aan dat er geld uit de markt weglekt.

 

 

Wallmart hervat uptrend

Walmart reageerde maandag met een koerswinst van bijna 1,5%. 

De retailer was eerder al  boven de decembertop rond $96 gebroken. De neutrale bandbreedte is aan de bovenzijde verlaten, hetgeen een technisch koopsignaal heeft opgeleverd. Eerste berekend koersdoel ligt rond $112,50.  Steun ligt rond $88,91 (bodem van 23 december 2024).

De relatieve sterktelijn (blauwe lijn) oogt positief. Dit geeft aan dat Walmart beter presteert dan de rest van de markt.

De stijgende moneyflow, signaleert instroom van vers kapitaal.

 

 

 

STMicroelectronics door het putje

Het technisch plaatje van STMicroelectronics is verpieterd.

Nadat een oude bodem is gebroken is STMicroelectronics technisch verzwakt. Naar onderen is er ruimte tot steun 19,66 (bodem van 21 april 2020). De weerstand ligt op 24,93 (top van 20 januari).

De dalende relatieve sterktelijn (blauwe lijn) geeft aan dat STMicroelectronics slechter presteert dan de rest van de markt.

De moneyflow stagneert. Dit geeft aan dat de instroom van nieuw kapitaal tot stilstand komt.

 

 

Rheinmetall oogt supersterk

Rheinmetall AG laat een krachtig patroon zien van steeds flink hogere toppen en hogere bodems. De trend is opwaarts gericht. Zolang deze positieve trend zich voortzet, mag verdere koersstijging worden verwacht. Eerste koersdoel ligt rond weerstand 929,50 (berekend koersdoel). Om het positieve technische plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun 703 (bodem van 27 januari) intact blijft.

De stijgende relatieve sterktelijn signaleert een sterke performance van Rheinmetall AG, ten opzichte van de brede markt.

De moneyflow (die van de beursomzetten wordt afgeleid) is opwaarts gericht, wat duidt op instroom van kapitaal.

 

 

Relx heeft wind mee

Relx beweegt in een sterk stijgende trend. Toppen en bodems liggen steeds flink hoger en dat signaleert gretigheid onder de beleggers. 

Relx wist  de stijgende trend te hervatten nu de recente topje werd gebroken. De oude uptrend is hiermee gevalideerd, waardoor een verdere koersstijging mag worden verwacht. Eerste berekend koersdoel ligt rond 60. Steun ligt rond 46,06 (bodem van 27 januari).

De relatieve sterktelijn (blauwe lijn) is omhoog gericht, wat op een sterkere prestatie van Relx ten opzichte van de rest van de markt signaleert.

De stijgende moneyflow geeft aan dat er bij Relx sprake is van nieuw kapitaal dat de markt binnenkomt.

 

 

Fugro graaft zich in

Verkopers hebben Fugro onder een voorgaande koersbodems rond 16 gedrukt. Dit bevestigt de dalende trend richting steun 13,71 (bodem van 27 juni 2023). Zolang er aanbod boven de markt hangt blijven we behoedzaam. Wacht op nieuwe signalen. Enkel bij een doorbraak boven weerstand 17,67 (gevormd op 20 januari) wordt het technische plaatje wat positiever.

De zwakke relatieve sterktelijn (blauwe lijn) geeft aan dat Fugro slechter presteert dan de rest van de markt.

De dalende moneyflow wijst erop dat er geld uit Fugro weglekt.

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams