De belangen van beleggers en consumenten lopen lang niet altijd parallel. Bij een supermarktoorlog is de consument blij, maar daalt de winst van Ahold Delhaize-dochter Albert Heijn. Hetzelfde geldt als nieuwe markttoetreders – zoals Tesla in 2016 en nu Chinese autobouwers – de gevestigde Duitse en Franse automakers aanvallen. Dat leidt tot lagere prijzen en minder winst.
Concurrentie op zich is niet slecht, maar juist goed voor economie en bedrijfsleven. Het dwingt bedrijven om zich te onderscheiden van branchegenoten en om kostenefficiënt te opereren. Zo zet Renault in op nieuwe modellen en snijdt Volkswagen €4 miljard in de kosten.
Op vrijdagavond 24 januari las ik de eerste berichten over DeepSeek. En gingen er video’s rond met experts die er hun bewondering over uitspraken. Het verhaal was haast te mooi om waar te zijn. Een Chinese startup die in enkele maanden tijd en voor minder dan $6 miljoen een kunstmatig intelligentie model (LLM) had ontwikkeld dat even goed is als ChatGPT. En dat zonder de krachtigste Nvidia-chips!
Als AI veel goedkoper kan worden ontwikkeld, is dat goed voor consumenten, dacht ik, en voor bedrijven die AI in hun bedrijfsprocessen willen invlechten. En een welkome nuance op de almaar sterker wordende tech-suprematie van de VS. In de week voor het DeepSeek-nieuws had Trump nota bene project Stargate aangekondigd, waarbij techreuzen OpenAI, Softbank en Oracle $500 miljard in AI-infrastructuur gaan investeren. Los daarvan kondigde Meta voor 2025 AI-investeringen van $65 miljard aan.
Helemaal geloven doe ik het sprookje nog niet. DeepSeek is open source en ik vraag me af waarom de Chinese overheid het gratis delen van dit succes zou toestaan. Dat techbedrijven voortaan kritischer naar hun investeringen kijken, is wel gezond. Maar de schade op de beurs is flink. Nederlandse chippers leden tussen 7% (ASML en BESI) en 11% (ASMI) koersverlies. De koers van Nvdia viel zelfs met 17% terug. Chipbeleggers zijn er diep ziek van.
Peter Paul de Vries is directeur/grootaandeelhouder van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8. Value8 is grootaandeelhouder van IEX Group N.V.
De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.
Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!
Auteur: Peter Paul de Vries
Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld.
De Vries was eerder directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 is de hoofdaandeelhouder van IEX Group.
Meer over Peter Paul de Vries