De Amsterdamse beurs is vrijdag lager gesloten en ook op weekbasis moest de hoofdindex inleveren.
De AEX sloot 0,9 procent lager op 901,33 punten. Op weekbasis bedroeg het verlies ongeveer 1,4 procent. De samenstelling van de AEX hielp niet mee. Het waren vooral de halfgeleiders en Shell die de index in toom hielden.
Hiermee is de AEX afgelopen week achtergebleven ten opzichte van andere Europese indices. De Duitse DAX en de brede Stoxx 600 wisten hun recordstanden juist aan te scherpen. Ook in de VS ging het crescendo, geholpen door het enthousiasme en daadkracht van de nieuwe president Donald Trump. Zo wist ook de S&P 500 de records aan te scherpen.
Analisten van Deutsche Bank noemden vrijdag in een rapport Europese aandelen het meest kansrijk. De bank denkt dat de resultaten over het vierde kwartaal flink zullen meevallen, en dat zal de Europese aandelen nog verder doen stijgen.
Deutsche Bank verwacht dat de winsten van de bedrijven in de Stoxx 600 met 4 procent op jaarbasis zijn gestegen. De consensus gaat echter uit van een daling van 6 procent, aldus de bank.
Om te zien hoe de Europese economie het doet, keken beleggers vandaag naar de inkoopmanagerindices. Terwijl Frankrijk het nieuwe jaar teleurstellend begon, met krimp in zowel de industrie als de dienstensector, verraste Duitsland met een kleine groei. Voor de gehele eurozone steeg de samengestelde index van 49,6 naar 50,2, het hoogste niveau in 5 maanden.
In de VS was het beeld wat verdeeld. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 49,4 naar 50,1 en daarmee de hoogste stand in 7 maanden. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde juist, van 56,8 tot 52,8. Dit is het laagste niveau in 9 maanden, maar nog wel altijd groei. Zo kwam de samengestelde index uit op 52,4, van 55,4 in december, eveneens de laagste stand in 9 maanden.
Ook viel het consumentenvertrouwen in de VS wat tegen. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 74,0 eind december naar 71,1 deze maand. Halverwege de maand januari gaf een voorlopig cijfer een indexstand van 73,2 aan. De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam eind december nog uit op 2,8 procent en liep eind januari op naar 3,3 procent.
Stijgers en dalers
In de AEX ging ArcelorMittal aan de leiding met een koerswinst van 3,2 procent. Randstad volgde met een winst van 2,8 procent. DSM-Firmenich, Shell en ASML verloren meer dan 2 procent.
Bij de midkappers was de dagwinst voor Fagron, dat 2,2 procent kon bijschrijven. AMG won 1,5 procent. De kwartaalupdate van Signify, die werd vergezeld door een nieuw aandeleninkoopprogramma en het aangekondigde vertrek van de CEO, leverde na een volatiel koersverloop uiteindelijk een verlies op van 0,4 procent.
Vopak, SBM Offshore en OCI verloren tussen de 2,3 en 2,9 procent.
Azerion en PostNL wonnen in de AScX 3,3 en 2,2 procent, maar Heijmans verloor 2,5 procent.
AEX index
De beurs in Amsterdam heeft zijn pullback richting de voorliggende toppen rond 898 punten bijna voltooid. Nog onder de top van oktober keerde de markt om en de kortetermijn bodem die werd gevormd wist niet voor steun te zorgen. Het valt nu te bezien of de koers zich weet te stabiliseren rond de steunzone, gevormd door de toppen van december en begin deze maand.
Mocht de koers steun weten te vinden levert dit een mooie pullbackbodem op en kan de koers alsnog haar weg hervatten richting ons koersdoel. Ook net onder de steunzone mag wat steun worden verwacht, in de vorm van de oplopende bodemlijn. Pas bij een doorbraak onder beide niveaus wordt het plaatje wat verzwakt en kan een grotere correctie vorm gaan krijgen.
Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!
Analyse door: Tom Nederhoff
Tom Nederhoff is als technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart als hob...
Meer over Tom Nederhoff