vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Outlook 2025: AEX zwalkend het nieuwe jaar in

Op lange termijn ligt de AEX er technisch goed bij. Maar de huidige consolidatie weerhoudt de index ervan om op korte termijn door te breken.

Outlook 2025: AEX zwalkend het nieuwe jaar in
Beeld: iStock

Ik wil u niet teleurstellen, maar zo'n rappe start als in 2024 zit er dit jaar niet in. In de maand januari vorig jaar was de AEX zon´n 4,5% opgelopen, in het eerste kwartaal won de index ruim 12%.

Technisch ligt de AEX er op de lange termijn prima bij. Meerjarig beweegt de AEX in een mooie opwaartse trend. Technisch is later dit jaar een stand boven 1.000 punten niet uitgesloten. Echter, op de korte termijn is het koersverloop volledig tot stilstand gekomen. We zien zelfs lagere koerstoppen, die op verkoopdruk wijzen. De AEX-index gaat dus zwalkend het nieuwe beursjaar in.

In deze column bespreek ik welke positieve technische signalen noodzakelijk zijn om de AEX uit het slop te trekken.

  • In de eerste plaats is het belangrijk dat de steun van 840,61 punten, gevormd door bodem van 9 augustus, intact blijft
  • Vervolgens dient de weerstand rond 949,14 punten (de top van 19 juli) gebroken te worden

Steun van 840,61 punten

De steun van 840,61 punten, gevormd door bodem van 9 augustus, bevindt zich binnen de langetermijn uptrend. Bovendien ligt deze koersbodem duidelijk boven de top van eind 2021 (829,66 punten).

In feite heeft de AEX rond 840,61 punten een succesvolle pullbackbodem gevormd. Helemaal onderaan dit artikel leg ik het pullback-fenomeen uit. Probleem op korte termijn is echter, zoals ik al aangaf, de serie lagere koerstoppen, die op verkoopdruk wijzen.

Weerstand van 949,14 punten

De horde van 949,14 punten wordt gevormd door het intraday hoogste punt van 19 juli vorig jaar.  Pas indien dit all-time high wordt gebroken, kan de langetermijn uptrend voortgezet worden, minimaal richting de psychologisch belangrijke 1.000-puntengrens.

Deze tendens, tenminste naar 1000 punten, is gebaseerd op de meerjarige grafiek. Dit koersdoel is door ons voor het eerst in 2017 besproken in het rapport 'AEX naar 1000 punten'. De uitleg van dit koersdoel kunt u hieronder vinden bij de derde grafiek. 

  • Ik begin met een kortetermijnanalyse vanaf juni vorig jaar: trend neerwaarts
  • De tweede grafiek geeft een langetermijn uptrend weer vanaf 2021: weerstand op 949,14 punten
  • De derde grafiek geeft een lange-termijnprognose op basis van de AEX-grafiek vanaf 2011: koersdoel minimaal 1.000

AEX korte termijn: neerwaarts

Op korte termijn tendeert de AEX neerwaarts. De steun ligt rond 853,65 punten (de bodem van 21 november 2024) en de weerstand rond 899,19 punten (gevormd op 11 december 2024).

Het technische plaatje van de Nederlandse beurs weet niet te overtuigen. Dalende toppen geven aan dat er nog verkoopdruk in de markt aanwezig is. Eerst moet het patroon met lagere toppen verlaten worden om de druk wat van de ketel te halen. 

 


AEX lange termijn: weerstand van 949,14 punten

De AEX-index vormt, binnen de langetermijn uptrend, lagere toppen, die verkoopdruk aangeven. Het technische plaatje stagneert hiermee iets.

Er ligt steun rond 840,61 (bodem van 9 augustus). Technisch heeft de AEX rond 840,61 punten een succesvoller pullbackbodem gevormd. Helemaal onderaan dit artikel wordt het pullback-fenomeen uitgelegd. 

Weerstand ligt rond 949,14 punten (de top van 19 juli). Pas na een doorbraak van dalende toppenlijn W treedt er een technische verbetering op en kan de horde van 949,14 punten bereikt worden.

De vlakke 200-dagenlijn van de Nederlandse beurs wijst op een neutrale technische conditie.

Pendulumswing AEX voorspelt minimaal duizend punten

De prognose van minimaal 1.000 punten is berekend op basis van AEX-grafiek vanaf 2011. Dit koersdoel is voor het eerst in 2017 besproken in het TA-rapport 'AEX naar 1000 punten'

De grafiek vanaf 2011 laat de overheersend opwaartse tendens van de Nederlandse aandelenmarkt goed zien, evenals de tussentijdse onderbrekingen. 

De laatste grote correctie was die van augustus vorig jaar rond 840,61 punten (PB4). Deze dip is opgevangen ruim boven top W1 van 2021 (829,66 punten). Hiermee is dus een succesvolle pullback opgetreden.

De voorlaatste grote correctie was die van 2022 bij PB3 (611 punten). Deze leverde een pullbackbodem op boven de top uit 2020 bij W2. 

Het eerste koersdoel ligt nu rond het all-time high van medio vorig jaar W3 rond 949,14 punten.

Als deze top gebroken wordt - de kans daarop is groter dan 75% - dan ligt het volgende koersdoel ruim boven 1.000 punten. Dit koersdoel is gemarkeerd met KD1. Gezien het matte koersverloop op korte termijn zal de 1.000-puntengrens mogelijk pas in de tweede helft van dit jaar getest worden.

Dit koersdoel is conservatief berekend op basis van de pendulumswing. Deze methode zegt dat de stijging die volgt na een doorbraak uit een trading range, doorgaans even groot is als de hoogte in punten van die trading range. De pendulumswing wordt hieronder uitgelegd. 

Voor de AEX is deze berekening als volgt: De afstand tussen W1 (829,66 punten) en W3 (949,14 punten) bedraagt circa 120 punten. Tellen we die uitkomst op bij het niveau van het uitbraakpunt (W3: 949,14), dan komt het volgende koersdoel uit op circa 1.070 punten.

Het tweede koersdoel is progressief berekend: De afstand tussen W1 (829,66 punten) en S1 (611 punten) bedraagt circa 36%. Tellen we dit percentage op bij het niveau van het uitbraakpunt (W1: 829), dan komt het volgende koersdoel uit op circa 1.130 punten (KD2).

Uitleg pullbackbodem en pendulumswing

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally. 

In het voorbeeld stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden, volgt een correctie, waardoor zich rond H een top vormt.

Positief is dat top H boven top B wordt gevormd. Na top H valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). 

Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. 

In feite zijn er mimimaal twee koopmomenten op deze grafiek te herkennen. Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal). Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback. De uptrend wordt bevestigd nadat ook top H wordt gebroken.

Koersdoel op basis van de pendulumswing

Volgens de pendulumswingmethode kan een koersdoel conservatief (in punten) als volgt berekend worden:

  • Eerst fluctueert een koers een tijdlang tussen a-b en A- B
  • Door de uitbraak boven A-B en een succesvolle pullback bij C is een koopsignaal gevalideerd
  • Het koersdoel rond C is te berekenen door de afstand in punten tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt en het niveau van het koopsignaal

Het koersdoel kan ook progressief (als percentage)  berekend worden:

  • Een progressief koersdoel vanaf C is te berekenen door de procentuele afstand tussen het a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams