vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Afwachtende opening Amsterdamse beurs

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting neutraal van start. Vanmiddag om 14:15 uur wordt het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vrijgegeven.

Woensdag koerste de AEX index nog 0,7 procent lager naar een slotstand van 892,74 punten. ASML woog met een verlies van 5 procent wederom op de koersvorming.

Wall Street wist woensdagavond wel de weg omhoog te vinden. Hoofdgraadmeter S&P 500 noteerde bij de slotzoemer een half procent in het groen, terwijl de Dow met een winst van 0,8 procent zijn record van afgelopen maandag aanscherpte.

Naast het rentebesluit kijken beleggers ook onder meer naar de Amerikaanse detailhandelsverkopen in september en de industriële productie in de VS.

AEX future 

De future op de beurs in Amsterdam blijft onder druk staan waardoor verschillende steunniveaus inmiddels zijn gebroken. De doorbraak onder de bodem van 18 september heeft de weg vrijgemaakt voor een daling richting de dieptepunten van begin september rond 881 punten.

Na de forse daling zou de future op korte termijn wel wat kunnen herstellen. Het risico op de vorming van een lagere top onder de oude bodems rond 905 punten is groot. Dit zou de eerdere verzwakkingen zelfs bevestigen.

 

 

 

Overig nieuws

Voor ASML blijft alleen AI over als groeimarkt

Na jaren van voorspoed gaat ASML door een moeilijke periode. China trapt hard op de rem en zwakte op de markten voor computers, smartphones en auto’s, remmen de groei. Zonder kunstmatige intelligentie zou de markt er vandaag wel heel triest uitzien. AI is mooi en stimuleer de markt zeker, maar het is maar 10% tot 15% van de markt. Het kan niet de hele chipmarkt redden. ASML ziet uitstel bij een aantal grote klanten. Intel en Samsung hebben problemen. China zal volgend jaar ongeveer 20% van de omzet uitmaken. Dat is fors minder dan analisten dachten. (FD)

China breidt steun vastgoedsector uit

China breidt de overheidssteun voor de noodlijdende vastgoedsector uit met honderden miljarden aan leningen. Een overheidsfond waar vastgoedprojecten in financiële moeilijkheden kunnen aankloppen, wordt met $249 mrd verruimd. Projectontwikkelaars in nood kunnen dankzij de steun uit dat fonds huizen afmaken. Beleggers zijn niet onder de indruk, zij hadden op meer stimulus gehoopt. (FD)

Nederland valt buiten kopgroep qua productiviteit

Nederland had vorig jaar nog net een plek in de top tien van landen met de hoogste arbeidsproductiviteit. Dat was al een forse daling na jarenlang op plek vijf te hebben gestaan. Sinds 2014 is er sprake van een daling. Maar zonder de opvallende dip in de periode 2013-2019 had Nederland nog tot de koplopers behoord. De dip werd veroorzaakt door industrie, vervoer en afgeschaalde gaswinning. Lichtpuntje is dat de productiviteit tussen 2020 en 2023 weer sneller steeg dan elders. (FD)

Damrak: ASML opnieuw lager

Beleggers waren gisteren nog niet bekomen van de teleurstellende cijfers van ASML. Het aandeel verloor nog eens 5,1%, waarmee het een bijdrage leverde aan de daling van de AEX (-0,7%). Shell bood enig tegenwicht en won 0,8%. KPN (1,3%) was de grootste stijger onder de hoofdfondsen. In de Midkap leverde OCI 2,4% in, beleggers lijken niet warm te lopen voor het aangekondigde superdividend. In reactie op de resultaten liet Just Eat Takeaway 8,8% liggen. Allfunds (1,8%) sloot bovenaan.

Wall Street wint, tech blijft achter

De Dow Jones won 0,8%, de S&P500 kreeg er 0,5% bij. De Nasdaq hield het bij een stijging van 0,3%. Morgan Stanley werd 6,5% meer waard na de presentatie van sterke winstcijfers. ASML verloor in New York 6,4%, terwijl Nvidia met een koerswinst van 3,1% wat herstelde van het verlies de dag ervoor. Apple leverde 0,9% in, Microsoft daalde 0,6% en Meta 1,6%. Een hoogvlieger was United Airlines (12,4%) dat indruk maakte met de cijfers.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot