vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Lichtrode opening op Damrak verwacht

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,2 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 2,5 procent lager op 899,42 punten, na flinke verliezen voor ASML en Shell.

Het sentiment zal vermoedelijk opnieuw bepaald worden door 'de chippers', die op dinsdag massaal van de hand werden gedaan. Toen waren er flink tegenvallende cijfers van ASML, die per ongeluk een dag eerder verschenen dan gepland. 

Beleggers zijn verder in afwachting van nieuwe macro-economische cijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later deze week. De markt houdt er rekening mee dat de centrale bank de rente met 25 basispunten zal verlagen.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is gisteren fors verzwakt. Door deuitgelekte tegenvallende cijfers van ASML viel de beurs uit de herstelbeweging en onder de steun van de laatste bodem rond 905 punten.

De weg ligt nu vrij voor een correctie richting de volgende steun rond 894 punten, maar een tussentijdse opleving richting de voormalige steun rond 905 punten sluiten we niet uit.

 

 

Overig nieuws

Slechte cijfers ASML lekken te vroeg uit

Door een technische fout verschenen de kwartaalcijfers van ASML gisteren, een dag te vroeg. De cijfers vielen tegen, waardoor de chipsector een forse knauw kreeg. ASML waarschuwt dat de chipsector volgend jaar minder snel herstelt dan verwacht. De markt voor AI ontwikkelt zich snel, maar in andere segmenten verloopt het herstel langzaam. Onder meer vanuit de autosector valt de vraag tegen. Het aantal nieuwe orders halveerde tot €2,6 mrd, gerekend werd op €5,5 mrd. Voor volgend jaar rekent ASML op een omzet tussen €30 mrd en €35 mrd. Het aandeel ASML dook bijna 16% omlaag, waarmee een kleine €50 mrd aan beurswaarde verdampte. Nvidia leverde 5% in. Maar ook ASM (-14%) en Besi (-11%) werden hard geraakt. (FD - Telegraaf)

Just Eat Takeaway focust voor groei op Noordwest Europa

Just Eat Takeaway bezorgde in het derde kwartaal 2% meer boodschappen. Het aantal orders lag 3% lager dan een jaar geleden. Toch houdt de maaltijdbezorger vast aan de verwachting dat het 2% tot 6% groei realiseert in 2024, met een winst van €450 mln. Om winst te kunnen maken moet het zich concentreren op groei in Noordwest Europa. De activiteiten in de VS staan te koop en worden buiten beschouwing gelaten. Want in de VS daalde het aandeel bestellingen met een dubbelcijferig percentage. In het zuiden van Europa en Azië nam de omzet met 14% af. (FD - Telegraaf)

Schuldenberg van $100 biljoen

Volgens het Internationaal Monetair Fonds zal de wereldwijde schuldenberg volgend jaar stijgen tot het duizelingwekkende bedrag van $100.000 mrd. En daar maakt het IMF zich zorgen over. Want het risico dat de schuldenlast uit de hand loopt, is groter dan gedacht. De vooruitzichten voor veel landen zijn slechter dan gedacht. En het beleid om de schulden te beperken werpt nog weinig vruchten af. Het is nu de tijd om de broekriem aan te halen. (FD)

Damrak: ASML verstoort de rust

De dag verliep tamelijk rustig, tot de kwartaalresultaten van ASML vroegtijdig uitlekten. Daarop dook ASML 15,6% omlaag en het trok ASM (-13,9%) en Besi (-11,1%) mee de diepte in. De AEX sloot 2,5% lager. Een dalende olieprijs zette de olie- en gasbedrijven onder druk, terwijl dat goed uitpakte voor Air France KLM (4,4%). Shell verloor 3%. Alfen zet het mes in het banenbestand en verwacht een beperkte omzetgroei. Het aandeel leverde 5,5% in. OCI wil een superdividend uitkeren na de verkoop van diverse bedrijfsonderdelen. Maar wisselingen aan de top vielen verkeerd, waarop het aandeel alsnog 5,2% inleverde. Fastned won bijna 6% op een positieve kwartaalupdate.

Wall Street: Dip in chipsector

De Dow Jones sloot 0,7% lager, de S&P500 leverde 0,8% in en de Nasdaq verloor 1%. Nvidia deed een flinke stap terug, het sloot bijna 5% lager. De Amerikaanse regering overweegt de uitvoer van AI-chips naar China te limiteren. Op Wall Street verloor ASML ruim 16%, andere chipfondsen stonden ook onder druk. Zo daalden AMD 5% en Intel 3%. Boeing won 2%, de vliegtuigbouwer heeft plannen om $35 mrd op te halen. Enkele grote banken kwamen met cijfers, waarop de sector koersstijgingen liet zien.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot