vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Lichtgroene opening AEX

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,1 procent in het groen. Wall Street sloot maandag op nieuwe records, terwijl de olieprijs fors onder druk staat. 

De AEX sloot maandag onder aanvoering van de ‘chippers’ al 0,7 procent hoger, op een slotstand van 922,63 punten. 

Vandaag publiceren onder andere Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Johnson & Johnson en UnitedHealth de cijfers. Ondertussen kijken beleggers al uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank komende donderdag.

AEX future

Het technisch beeld van de future op de Amsterdamse beurs is de afgelopen handelsdagen verder verbeterd. De correctieve fase van de afgelopen weken is afgebroken, waardoor er een nieuwe hogere koersbodem is gevormd. Een aanval op de weerstand rond 930 punten is nu ingezet. Hierboven kan het oude hoogtepunt van juli rond 953 punten worden opgezocht. Steun ligt op de recente bodem rond 905 punten. 

 

 

Overig nieuws

Ongelijk speelveld door voorgesprekken met analisten

Een aantal AEX-bedrijven houdt in aanloop naar een cijferpublicatie voorgesprekken met analisten. Van de helft van de AEX-fondsen is niet bekend of en wanneer ze dat doen. Maar volgens experts, waaronder de VEB, zorgt dat voor een ongelijk speelveld. Een selectief publiek wordt geïnformeerd en anderen blijven onwetend. Dat mag en kan niet. De ESMA waarschuwt voor het risico op marktmisbruik. Als taxaties worden aangepast, is dat een teken dat er extra informatie wordt gedeeld bij pre-close calls. (FD)

Wat doet de orderinstroom bij ASML?

Het nieuwe cijferseizoen geeft duidelijkheid over de gang van zaken in het turbulente derde kwartaal. In Europa treedt er waarschijnlijk een verbetering van de winstgevendheid op, met 4,6% winstgroei voor de Eurostoxx 600. Op sectorniveau zijn de verschillen echter groot. Techondernemingen in Europa hebben naar verwachting een lagere winstgevendheid geboekt. In de VS laten de techbedrijven juist een sterke winstgroei zien. Banken en verzekeraars doen het goed, dankzij de gunstige rente-omgeving. ASML trapt woensdag het cijferseizoen af, de chipmachinefabrikant heeft last van de exportrestricties. Er wordt met spanning gekeken naar de orderinstroom. (Telegraaf)

BlackRock onderzoekt een private equity ETF

BlackRock heeft plannen om kleine beleggers toegang te geven tot de lucratieve private equity markt via een ETF. De vermogensbeheerder ziet dit als een van de grootste beloftes in zijn bestaan. Bij private equity liggen de rendementen dikwijls hoger dan op de aandelenmarkten. Het is bij uitstek het domein van de grote institutionele beleggers. Volgens Morningstar zijn de plannen van BlackRock uitdagend. Want er is weinig handel in aandelen van private bedrijven. En verkopen voor een redelijke prijs lijkt nog lastiger. Dagelijks een prijs plakken op de ETF is ingewikkeld als de onderliggende aandelen nauwelijks verhandeld worden. Morningstar gaat uit van een gesloten ETF. (FD)

Damrak: Analisten terughoudend over AH

De AEX sloot 0,73% hoger. Analisten lieten zich terughoudend uit over Ahold Delhaize (-3,5%). ASML (2,8%), ASM (2,4%) en Besi (3,3%) profiteerden van de stijgende techkoersen in de VS. Bij de smallcaps tikte de koers van PostNL (-1,6%) de €1,14 per aandeel aan. Daarmee was het aandeel evenveel waard als een postzegel. Theon was de grootste stijger bij de kleine fondsen. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Alfen (4%) en Air France KLM (-1,3%).

Wall Street: Optimistisch

De Dow Jones sloot 0,47% hoger, de S&P500 steeg 0,78% en de Nasdaq won 1,33%. Nvidia (2,4%) bereikte nieuwe recordhoogtes en aast op de positie van Apple als meest waardevolle onderneming ter wereld. Boeing dook 1,3% omlaag. Sirius XM-holdings won meer dan 8% nadat bekend werd dat Berkshire Hathaway zijn belang in het bedrijf vergroot had tot 32%. Adobe (2,9%) maakt zijn AI-toepassingen voor het ontwerpen en bewerken van video’s beschikbaar.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot