vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
AEX blijft technisch op orde
Beeld: iStock

AEX blijft technisch op orde

De aandelenbeurzen hebben de afgelopen week positief afgesloten in afwachting van de persconferentie van de Chinese minister van Financiën over de grootte van een stimuleringspakket om de Chinese economie weer op gang te brengen.

Beleggers lijken echter nog wat meer geduld te moeten opbrengen: er werden zaterdag geen duidelijke uitspraken gedaan over de uiteindelijke omvang van de stimuleringsmaatregelen. Het blijft dus even afwachten hoe de beurzen hier de komende week op reageren.

De Nederlandse beurs laat de laatste weken toch weer voorzichtig zien verder omhoog te willen. Hoewel echte overtuiging nog ontbreekt, valt wel op dat beleggers iedere correctie snel weer kopen. Dit lijkt op korte termijn weer een nieuwe hogere koersbodem op te gaan leveren.

Eerst kijk ik echter even naar het langetermijnbeeld van de Amsterdamse hoofdindex. De AEX volgt nog altijd het ingezette pad richting het koersdoel rond 1.000 punten. Dit niveau wacht aan de bovenkant van het opgaande trendkanaal waar de index sinds de dieptepunten van 2009 in beweegt.

Nog altijd wijzen hogere toppen en bodems op aanhoudende vraag naar Amsterdamse aandelen. Pas aan de bovenzijde van het trendkanaal moeten we serieus rekening gaan houden met een eventuele grotere correctie.

Technische analyse AEX index koers


Wat inzoomend op het koersverloop van de laatste jaren zien we ook daar vooralsnog geen vuiltje aan de lucht voor de beurs in Amsterdam. De AEX is tijdens de correctie van deze zomer mooi opgevangen boven de oude top van eind 2021, waardoor de pullbackbodem duidelijk vorm krijgt.

De nieuwe hogere bodem boven de oude weerstandszone bevestigt het positieve langetermijnbeeld en signaleert dat er sprake is van aanhoudende vraag naar de AEX. Nu de correctieve fase van de afgelopen maanden is afgebroken, kan het vizier worden gericht op de laatste top rond 950 punten. Een doorbraak hierboven zal de weg vrijmaken voor een stijging richting 1.000 punten.

Technische analyse AEX index koers


Op basis van de daggrafiek van de AEX-index concludeer ik dat de beurs klaarstaat om de weg omhoog te hervatten. De correctieve fase die medio juli aanving, is afgebroken en een nieuwe hogere koersbodem krijgt vorm. Een doorbraak door de weerstandszone rond 925 punten zal de weg vrijmaken voor een aanval op het all-time high rond 950 punten. 

Alleen een duidelijke terugval onder de recente dieptepunten rond 905 punten zal dit scenario weer even in de ijskast zetten.

Technische analyse AEX index koers

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot