vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX wacht op nieuwe impulsen

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting nipt hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. De AEX sloot donderdag nog 0,5 procent lager op 911,32 punten.

De dag begon al in het rood, nadat de halfgeleiders in Amsterdam procenten daalden na negatieve analistenrapporten. 

Na publicatie om half drie van Amerikaanse data verslechterde het beeld verder. Het bleek dat de inflatie hardnekkiger is dan verwacht, terwijl ook de wekelijkse steunaanvragen stegen.

Voorbeurs op Wall Street zal de aandacht uitgaan naar de cijfers van de financiële giganten BlackRock, JPMorgan Chase en Wells Fargo. Op Beursplein 5 kwam vanochtend al navigatiespecialist TomTom met cijfers door.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam mist nog wat overtuiging om het herstel verder voort te zetten. De correctieve fase is onlangs afgebroken, maar de koers zakte al snel weer terug onder de voorliggende toppen. Nieuwe impulsen zijn nodig om het herstel verder voort te zetten.

We handhaven een gematigd positieve visie zolang de steun rond 905 punten intact is.

 

 

 

Overig nieuws

Particuliere beleggers houden vertrouwen in ASML

Sinds het begin van het derde kwartaal heeft ASML al 20% van zijn waarde verloren. Toch houden particuliere beleggers vertrouwen in het aandeel. Uit onderzoek van eToro blijkt dat het aantal beleggers met ASML in portefeuille met 37,5% is toegenomen. De broker kijkt elk kwartaal naar de bedrijven met de grootste proportionele verandering in het aantal beleggers op zijn platform ten opzichte van het kwartaal ervoor. Naast ASML vielen ook Shell en ING op, met een stijging van respectievelijk 31,2% en 29,1%. (FD)

Economisch momentum eurozone zwakt af

De verwachte winstgroei voor Europese bedrijven is de afgelopen maanden teruggelopen. Volgens Bank of America zwakt het economisch momentum in de eurozone af. De industriële bedrijvigheid daalt hard, consumenten houden de hand op de knip. Dat raakt luxebedrijven, maar ook de Europese autosector. De winst per aandeel van bedrijven in de Stoxx 600 zal met 1% krimpen, verwacht de Amerikaanse zakenbank. Sectoren uit de oude economie doen het relatief goed, tegenwind is er in de techsector. (FD)

Unilever vertrekt definitief uit Rusland

Unilever verlaat Rusland. Het verkoopt zijn activiteiten in het land aan verpakkingsfabrikant Arnest, die eerder ook de Russische brouwerij-activiteiten van Heineken overnam. Onduidelijk is hoeveel Unilever ontvangt voor de verkoop. Met de verkoop van de Russische activiteiten is er sprake van een duidelijke koerswijziging bij Unilever. (FD - Telegraaf)

Damrak: Eerste resultaten exemplarisch?

Fagron opende het cijferbal en verraste analisten met de resultaten. Het Midkap-aandeel steeg 3,6% en was de sterkste stijger in de Midkap. Maar de vraag is in hoeverre Fagron exemplarisch is voor de rest van het cijferseizoen. Beleggers zijn er niet gerust op. De AEX sloot 0,5% lager, met ASM (-4,1%) en Besi (-2,6%) in de achterhoede. Beide kregen een lager koersdoel. ING won 0,8%, NN 1,2%. Pharming sloot 5% hoger, onderzoek naar een nieuwe medicijn is in een volgende fase beland.

Wall Street: Lichte daling

De indices in New York sloten met een lichte daling. De S&P500 leverde 0,2% in, de Nasdaq 0,05% en de Dow Jones sloot 0,14% lager. De Fed staat voor de uitdaging om de inflatie weer op streefdoel te brengen, zonder een recessie te veroorzaken. De stijgende olieprijs deed de energiesector goed. Technologie werd op sleeptouw genomen door Nvidia (1,6%). Aandelen in de luchtvaartsector stonden onder druk. American Airlines zette een daling van 1,42% in en Delta Airlines daalde ruim 1%.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot