vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Licht hogere start in Amsterdam

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting licht hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent.

Woensdag koerste de AEX index onder aanvoering van halfgeleiders nog 0,6 procent hoger naar een slotstand van 915,68 punten.

Ook de Amerikaanse beurzen vonden woensdagavond de weg omhoog, na de vrijgave van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. 

Vanmiddag om 14:30 uur zijn alle ogen gericht op de vrijgave van de Amerikaanse inflatie. Vanochtend maakte de Chinese centrale bank bekend aanvragen van financiële instellingen om de liquiditeit op de aandelenmarkt te vergroten, te accepteren. Hierdoor moet het voor beleggers makkelijker worden om aandelen te kopen.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs is gisteren sterk opgeveerd en heeft daarmee de recente verzwakkingen ongedaan gemaakt. Nadat eerder nog de stijgende trend werd verlaten, herstelde de future gisteren overtuigend en werd de correctieve fase van de afgelopen week afgebroken. 

De future kan hierdoor weer omhoog kijken met de oude toppen rond 930 punten als koersdoel. Voorlopig lijkt een grotere correctie afgewend en mag een periode van stijgende koersen worden verwacht.

 

 

Overig nieuws

Voorwaarden bij huizenkoop onder druk door verhitte woningmarkt

De toegenomen krapte op de huizenmarkt laat kopers ook concurreren op het financieringsvoorbehoud. Daarnaast blijft vaak een bouwkundige keuring achterwege. Zo nemen kopers financiële risico’s, waar adviseurs en de Vereniging Eigen Huis voor waarschuwen. Zij spreken van een ongewenste ontwikkeling, die het gevolg is van een uit de hand gelopen woningmarkt. Na een periode van prijsdalingen staan de huizenprijzen inmiddels weer op het hoogste niveau ooit. (FD)

Google vreest opsplitsing

Google heeft een monopolie met zijn zoekmachines. Het Amerikaanse openbaar ministerie heeft de rechter gevraagd om te onderzoeken of de techgigant gedwongen kan worden bepaalde onderdelen af te stoten. Daarnaast moet onderzocht worden of Alphabet concurrenten en nieuwe markttoetreders toegang moet geven tot onderliggende data. Niet alleen in de VS ligt de gigant onder vuur, ook in Europa worden rechtszaken gevoerd. (FD)

Brussel twijfelt over krimp Schiphol

De Europese Commissie twijfelt of ze Nederland toestemming geeft om het aantal vluchten op Schiphol te beperken. Eerst moet Nederland beter kijken naar woningbouw vlak bij de luchthaven en stillere aanvliegroutes aan de randen van de dag. Brussel is zich erg bewust van de precedentwerking die van dit besluit uitgaat. Volgens de Commissie is het plan nu niet volledig. Als alle informatie beschikbaar is, zal er een besluit worden genomen. (Telegraaf)

Damrak: Hoger

De AEX sloot 0,6% hoger en kende slechts drie dalers. De chipsector deed het goed na beter dan verwachte cijfers van TSMC. ASM (2,3%), ASML (2%) en Besi (0,7%) wonnen terrein. Ook NN Group (1,6%) en Adyen (1,3%) bevonden zich in de kopgroep. De enige drie dalers waren ING (-2,5%), DSM-Firmenich (-0,4%) en Universal Music Group (-0,2%). Deutsche Bank verlaagde het advies voor ING naar houden. Prosus (0,1%) is het best presterende hoofdfonds van dit jaar, met een winst van meer dan 48%. AMG (4,5%) was de grootste stijger in de Midkap, terwijl Aperam en Galapagos onderaan eindigden (beiden -0,7%).

Wall Street: Nieuw record voor S&P500

Wall Street wacht op nieuwe inflatiecijfers. Maar ondertussen zette de S&P500 een nieuw record neer. De graadmeter steeg 0,77%. De Dow Jones won 1,1% en de Nasdaq 0,6%. Alphabet (-1,59%) had te lijden onder de berichten dat de Amerikaanse justitie overweegt om het concern op te splitsen. Rio Tinto neemt Arcadium Lithium (31,13%) over. Boeing daalde 3,41% nadat het een loonbod heeft ingetrokken.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot