vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Slotcall: Google, we have a problem

Slotcall: Google, we have a problem

Eind goed al goed. Een positief gestart Wall Street en een sterk optreden van de chippers tillen de AEX naar een slotwinst van 0,6%, op 915,68.

Het leek eerder vandaag een beursdag te worden die als een nachtkaars uit zou gaan, maar nadat de bel in New York had geklonken bleek dat de Amerikanen er wel zin in hadden, en op dat sentiment leefde ook de AEX plotseling op.

Twee uur na het begin van de handel staat de S&P 500 op een nieuwe intraday-recordstand (5779,73) en zien we op het koersenbord dat die stijging dit keer niet zozeer op het conto van techaandelen, maar op de klassiekere namen komt.

Pfizer (met een activistische belegger aan boord), General Motors (na een goed ontvangen Investor Day) en Pepsico (na goed ontvangen Q3-cijfers van gisteren) zijn de grootste stijgers in de brede index. 

Google opgesplitst?

Bij Big Tech zijn de ogen vandaag vooral gericht op Alphabet, moederbedrijf van Google. Het aandeel staat een kleine 2% in de min nadat het Amerikaanse ministerie van justitie naar buiten bracht dat een opsplitsing van Google een serieuze optie is om misbruik van de machtpositie door het bedrijf tegen te gaan.

In het bijzonder wil het ministerie maatregelen nemen die het Google onmogelijk maken om via producten als Chrome, Play en Android ook haar zoek- en AI-functionaliteiten aan de man te brengen, zonder concurrerende aanbieders gelijke kansen te geven.

Het zou een zeer verstrekkende maatregel zijn. Volgens Jim Cramer van CNBC zou Google na zo'n opsplitsing 'geen schim van zichzelf' meer zijn.  

Bayer -7%

Het grootste koersleed in de Europese markt had ook een Amerikaanse juridische aanleiding. Het Duitse agri-pharmaconcern Bayer sloot 7% in de min. Als Bayer daalt, dan weet een beetje volger van het aandeel meestal wel wat er gaande is: nieuwe ontwikkelingen in de Monsanto-rechtzaken.

De zaken die spelen gaan om gezondheidsclaims na het gebruik van glyfosaat en PCB, allebei producten die door Bayer - om precies te zijn door het in 2018 overgenomen Monsanto - op de markt worden gebracht. Hoofdpijndossier zou een veel te vriendelijke benaming zijn voor deze slepende zaken, die nog altijd de vrees van miljardenclaims boven het aandeel laten bungelen.

Aanleiding vandaag is een beslissing van het hooggerechtshof in de staat Washington, dat een van de vele zaken met betrekking tot het gebruik (en de mogelijke gevolgen ervan) van PCB gaat herzien. Het aandeel Bayer was sinds augustus ietsje aan het opkrabbelen, maar vandaag ging het dus wederom - zoals zo vaak eerder - onderuit.    

Advantage Avantium

Een vrolijker verhaal viel vandaag te vertellen over Avantium. En ook dat verhaal heeft met Amerikaanse autoriteiten te maken. De FDA om precies te zijn, de Food and Drug Administration

Het plantaardige verpakkingsmateriaal dat Avantium produceert, PEF geheten, is goedgekeurd voor 'voedselcontacttoepassingen' in de Verenigde Staten. Oftewel, het mag gebruikt worden om dranken en voedsel in te verpakken. 

Het aandeel, dat een grillige periode achter de rug heeft, veerde met 17% op. De opsteker komt kort voor de feestelijke opening van de nieuwe fabriek, op 22 oktober, dus oktober is vooralsnog een goednieuwsmaand voor het jonge bedrijf.

Analist Teun Verhagen noemt het bedrijf 'kansrijk, maar risicovol'. Het product is veelbelovend, maar om het te laten slagen zijn ook flinke investeringen nodig en daarvoor moet Avantium met de pet in de hand naar financiers. De uitgebreide analyse van Avantium vindt u hier

De brede markt

  • Amsterdam presteert in lijn met de rest van Europa
  • Wall Street stabiliseert na een sterke opening
  • De olieprijs (WTI) valt terug na de piek van maandag
  • EURUSD beweegt in oktober gestaag lager, nu weer ruim onder $1,10
  • Ook goud noteert alweer aardig wat onder de top van eind september
  • Idem bij bitcoin, maar in die community is men nu met iets anders bezig, zie verderop

Stijgers & dalers

De top- 5 en flop5 van het Damrak

  • Avantium is dagwinnaar en schrijft 17% bij
  • ASMI (+2,3&) en ASML (+2,0%) liggen zij aan zij bovenaan de AEX-top 3, Besi (+0,7%) blijft wat achter
  • ING (-2,5%) houdt het niet droog na een downgrade van Deutsche Bank en en een koersdoelverlaging van UBS 
  • UMG (-0,2%) vond een claim van $200 miljoen op de mat
  • AMG (+4,5%) krijgt een zetje in de rug dankzij een grote overname in de sector
  • Corbion (+2,8%) was na een koerspiek wat gecorrigeerd, maar vindt de opgaande lijn weer terug
  • Arcadis (+2,1%) swingt na een koopadvies van UBS
  • Barclays verlaagt het koersdoel van Signify, dat niet onder de indruk lijkt (+0,9%)

Agenda

Veel is het niet, maar genoeg interessants. Vanavond kunt u na het eten de Fed-notulen doorspitten, morgen onthult Elon Musk zijn robot-plannen en een Amerikaans inflatiecijfer om half drie is ook altijd goed voor dikke headlines.

  • 20:00 Federal Reserve notulen (VS)
  • 00:00 Tesla Robotaxi event (VS)
  • 00:00 IMF World Economic Outlook
  • 06:30 Industriële productie augustus (NL)
  • 07:00 Fagron cijfers derde kwartaal
  • 09:00 InPost Bava
  • 13:00 Delta Airlines cijfers derde kwartaal
  • 14:30 Inflatie september (VS)
  • 14:30 Steunaanvragen - wekelijks (VS)

En dan nog even dit

GM zwéért winst te gaan maken op elektrische auto's

IEXProfs-columnist en IEX Beleggerspodcast-gast Edin Mujagic waarschuwt dat inflatie door aanbodschokken vaker kan gaan voorkomen dan centrale banken lief is

Tieners vinden de nieuwe iPhone eem nice-to-have, maar geen must-have 

Opwinding in bitcoin-land: is de identiteit van bedenker 'Satoshi Nakamoto' eindelijk bekend?  


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Pieter Kort

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort