vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Neutrale start AEX voorzien

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,3 procent lager op 910,19 punten. 

De futures op de Europese beurzen lieten vanochtend een verdeeld beeld zien. Beleggers wachten op het nieuwe cijferseizoen, dat op vrijdag wordt afgetrapt met de resultaten van JPMorgan Chase, Wells Fargo en BlackRock. Ook wordt uitgekeken naar een nieuw inflatiecijfer uit de Verenigde Staten, dat op donderdag verschijnt.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam beweegt binnen een correctieve fase waardoor onlangs de stijgende trend werd afgebroken. Een grotere correctie is vooralsnog uitgebleven, omdat de koers snel weer wist terug te keren boven de voorliggende bodems.

De steun rond 905 punten heeft de future weten op te vangen, maar het beeld zal pas verder opklaren wanneer de correctieve fase wordt afgebroken.

 

 

Overig nieuws

DNB pleit voor aanscherping toezicht op banken

Het gezamenlijke toezicht op banken in de Europese Unie bestaat tien jaar. Tijd om na te denken over verbetering, vindt DNB. De ECB houdt centraal toezicht op de 113 grootste banken van Europa om een systeemcrisis te voorkomen. Dat was een van de lessen uit de financiële crisis en de eurocrisis. De banken moeten collectief hogere kapitaalbuffers aanhouden en aan scherpere liquiditeitsratio’s voldoen. DNB pleit ervoor dat daarnaast de kwaliteit van banken en hun management individueel moet worden beoordeeld, rekening houdend met de specifieke kenmerken van de bank. Naast kwantitatief toezicht, moet er dus ook aandacht komen voor kwalitatief toezicht. (FD)

AI-fraude in financiële sector groeit

Bij steeds meer fraudepogingen in de financiële sector wordt een vorm van kunstmatige intelligentie gebruikt. Dat concludeert een Noorse identiteitsspecialist na onderzoek. Bijna de helft van de gedetecteerde pogingen wordt aangedreven door AI. De techniek maakt de fraudetactieken steeds beter. Het succespercentage is schrikbarend. Volgens de Noren is 29% van de pogingen succesvol. Maar dat is niet meer dan de pogingen zonder AI. Het is alleen wel een stuk makkelijker geworden om pogingen te doen. (Telegraaf)

Grote rentestap Fed was beetje gênant

Begin augustus schoot men in de VS in de stress. De werkloosheid liep op, de kans op een recessie was groot door een te hoge rente. De Fed had kansen gemist om de rente eerder te verlagen en gooide de rente ineens met 50 basispunten omlaag. Nu ziet het plaatje er onverwacht anders uit. De arbeidsmarkt is robuust, de kans op een recessie wordt een stuk lager ingeschat. Was de Fed dan toch te snel? De radicale ingreep lijkt nu een beetje knullig. De stelligheid waarmee een grotere reeks verlagingen werd ingeprijsd, is afgenomen. De notulen van de Fed en de inflatiecijfers van donderdag moeten meer duidelijkheid geven over het rentepad. (FD)

Damrak: Chinese onrust

Onrust in China sloeg over naar Europa. De AEX opende 0,8% lager en sloot met een min van 0,3%. Prosus (-2,8%) en ArcelorMittal (-3,5%) gaven het meeste prijs. Prosus werd omlaag getrokken door de daling van Tencent in Hongkong. Koploper was Adyen (1,8%). De dalende ijzerertsprijzen troffen ook Aperam (-4,7%) in de Midkap. Daar was Air France KLM (2,9%) de grootste stijger.

Wall Street herstelt zich weer wat

Gisteren toonden de indices in New York weer enig herstel. De Dow Jones steeg bescheiden met 0,36%. De S&P500 won 1,05% en de Nasdaq 1,55%. Er was sprake van optimisme, gevoed door de aanstaande kwartaalcijfers en de hoop op een renteverlaging. Chipbedrijven trokken de kar. Nvidia stijgt al vijf dagen op rij. PepsiCo (1,92%) kampt met dalende verkoopvolumes. Een aantal Chinese bedrijven met notering in New York daalde. Bilibili leverde bijna 13% in, Nio verloor zo’n 8% en PDD 5%. Ook JD.com en Alibaba werden goedkoper.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot