vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Schuldsanering Taco Bell op Npex treft obligatiehouders
Beeld: iStock

Schuldsanering Taco Bell op Npex treft obligatiehouders

Fastfoodketen Taco Bell Nederland vraagt schuldsanering aan na een mislukte poging tot verkoop. Obligatiehouders die samen €2 miljoen inbrachten via Npex, dreigen een groot deel van hun inleg te moeten inleveren. Ook zijn de rentebetalingen opgeschort, te beginnen met de uitkering van 3 oktober.

Op 24 september 2024 berichtte bestuurder Hamid Ali dat de schuldeisers van T. Bello Netherlands B.V, de officiële naam van Taco Bell Nederland, flink moeten inleveren. De oorzaak: de beoogde overname van de Nederlandse keten door een buitenlandse franchisenemer van Taco Bell liep op een mislukking uit.

Yum! Brands torpedeert overname

De franchisenemer Yum! Brands Inc. in Louisville, in de Amerikaanse staat Kentucky ging voor de overname liggen, naar verluidt uit vrees voor een te grote concentratie. Yum! is een gigant, genoteerd aan de Nasdaq en eigenaar en franchisegever van de merken Kentucky Fried Chicken (KFC), Pizza Hut, Taco Bell en The Habit Burger Grill, met totaal 53.000 restaurants in meer dan 150 landen.

Het vinden van een andere geschikte koper lukt volgens Ali niet zonder een sanering van de balans, wat een vermindering van de obligatielening betekent. Om dit juridisch af te dwingen vroeg hij een WHOA-procedure aan (WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord, red.).

T Bello Group Ltd, de aandeelhouder van T Bello Netherlands, ging “op verzoek van de bank Santander UK PLC in administration”. Van de 51 vestigingen werden er 46 verkocht aan Karali QSR. Taco Bell heeft de verkoop aan deze koper goedgekeurd op 27 mei. De restaurants van T Bello Netherlands BV draaiden gewoon door.

Hoofdelijk aansprakelijk

De Stichting Obligatiehoudersbelangen (SOB) verzet zich tegen de gang van zaken. Ze hebben de lening bij T Bello Netherlands opgeëist. MSHA International, het bedrijf van Hamid Ali, is hoofdelijk aansprakelijk voor de lening en is aangesproken de lening plus rente voor 7 oktober aanstaande te voldoen. 

Uit de laatst beschikbare jaarrekening, van het boekjaar van MSHA (die Ali beheert met MSHA Holdings op de Seychellen) tot november 2021, blijkt een nettowinst van £4 miljoen op een omzet van £72 miljoen. Er stond nog £3 miljoen aan banktegoeden bij £15 miljoen aan aandeelhouderskapitaal.

T. Bell Netherlands BV zelf rapporteerde over het eerste halfjaar 2024 bijna €57.000 positieve Ebitda en een nettoverlies van ruim €300.000, vooral als gevolg van sterk gestegen (minimum)lonen. De omzet van ruim €5 miljoen betekende een stijging van 28%, mede als gevolg van de recente opening van twee filialen, waardoor het totaal op tien Taco’s in Nederland kwam.

“Het torpederen van de overname door Yum! Brands Inc. is een grote domper, maar geeft Hamid Ali niet het recht om de boel op zo’n manier af te wikkelen”, aldus Stephan van de Vusse van de SOB dasgevraagd.

Juridische actie

De SOB heeft dus bij Ali de gehele obligatielening van €2 miljoen plus de lopende rente opgeëist en stelt Hamid Ali hoofdelijk aansprakelijk voor tekorten. “Want hij heeft het geld gewoon om de zaak netjes af te handelen. Volhardt hij in zijn handelen, dan gaan we met de obligatiehouders een juridische actie voorbereiden.”

Mark van der Plas, directeur van Npex, stelt: “Wij zijn ook verrast door de ontstane situatie. Het is nu aan de SOB om de lening bij garantiegever Hamid Ali van MSHA Holding en T. Bello op te eisen conform de trustakte.”

Npex voert intensief overleg met de SOB over de te nemen stappen. Een eventuele rechtszaak kan in Amsterdam worden gevoerd volgens Van de Vusse.

De Nederlandse directeur van de keten, Barto Hulleman, noch Hamid Ali zelf reageerde op schriftelijke en telefonische verzoeken om uitleg over de gerezen problemen.


De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of tot het doen van bepaalde aanbevelingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Peter Olsthoorn

Auteur: Peter Olsthoorn

Peter Olsthoorn is freelance journalist.

Meer over Peter Olsthoorn