vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Lichtgroene start in Amsterdam

De Amsterdamse beurs gaat woensdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX-index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het groen. 

De Amsterdamse beurs eindigde dinsdag vlak met Shell aan kop, waarbij de energiereus garen spinde bij de flink hogere olieprijzen, die tijdens de middaghandel opveerden door een dreigende escalatie in het Midden-Oosten waarbij Iran betrokken was. Iran hield zich tot nog toe op de vlakte en dus vreesden de oliemarkten niet direct voor een impact op de olieproductie door een escalatie. 

Naast de ontwikkelingen in het Midden-Oosten zullen beleggers vandaag ook aandacht hebben voor de Amerikaanse banencijfers van ADP.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs is gisteren teruggezakt naar de onderzijde van het oplopende trendkanaal, waar het wat steun heeft gevonden. De stijgende trend blijft hierdoor intact en de index kan omhoog blijven kijken.

De eerste steun rond 911 punten heeft standgehouden en kan als springplank gaan dienen voor een stijging richting hogere koersniveaus. 

 

 

Overig nieuws

Midden-Oosten siddert na raketaanval van Iran

Het Midden-Oosten balanceert op het randje van oorlog. Dinsdagavond heeft Iran zo’n 180 ballistische raketten op Israel afgevuurd als vergelding voor de liquidaties van leiders van Hezbollah. Israel zweert wraak. De gewelddadigheden veroorzaken onrust op de markten. De olieprijs schoot omhoog, en sloot 4% hoger op $74,54. Ook de dollar en goud werden duurder. (FD - Telegraaf)

Jubeljaar voor zilver

De aandacht gaat in onrustige tijden vooral naar goud uit. Maar de prestaties van zilver zijn dit jaar opvallend. Het edelmetaal stijgt sterk als gevolg van de oplopende schaarste. Het profiteert van de omslag in het rentebeleid in de VS en van de zorgen op het wereldtoneel. Per saldo is de zilverprijs dit jaar met ruim 30% gestegen. Zilver kan nog meer glans krijgen. De prijs is min of meer gekoppeld aan goud, maar momenteel is zilver nog steeds ondergewaardeerd ten opzichte van goud. (Telegraaf)

Hoge Nederlandse inflatie door belastingen

De inflatie in Nederland van 3,5% behoort tot de hoogste in de eurozone. Want ondertussen is de ECB na drie jaar eindelijk succesvol, in de hele eurozone is de inflatie eindelijk beneden de doelstelling van 2% beland. Nederland is dus een uitzondering. De lagere prijzen aan de pomp en de duurdere voeding en diensten houden elkaar in evenwicht. De prijsstijgingen in ons land komen met name door belastingverhogingen. Zo is de belasting op frisdrank en tabak fors omhoog gegaan. Dit soort effecten werken een jaar lang door in de inflatiecijfers. (FD - Telegraaf)

Damrak: Onrust

De onrust in het Midden-Oosten zorgde aan het einde van de dag voor hogere goud- en olieprijzen, ook won de dollar aan kracht. De AEX sloot vrijwel vlak. Shell (1,9%) profiteerde van de duurdere olie. Winst was er ook voor Prosus (1,2%) en Exor (1%). Onderaan was ABN Amro (-3,3%) te vinden. In de Midkap deed Basic-Fit (5,2%) het goed. Verder was er winst voor Flow Traders (1,7%), OCI (2,1%) en SBM Offshore (1,7%). Onderaan sloot Air France KLM (-6,7%).

Wall Street zoekt veiligheid

Beleggers vluchtten gisteren naar veilige havens, zoals goud en obligaties. De goudprijs staat bijna 30% hoger dan aan het begin van het jaar. Aandelenmarkten kwamen onder druk te staan. De Nasdaq leed bijna 2% verlies, de S&P500 verloor 1,4%. De Dow Jones beperkte het verlies tot 0,4%. Apple (-2,9%) en Nvidia (-3,6%) waren negatieve uitschieters. Olieaandelen profiteerden van de stijgende olieprijs. ExxonMobil won 2,2% en Chevron werd 1,6% meer waard. Profijt van de geopolitieke onrust hadden ook defensieaandelen, zoals Northrop Grumman en Lockheed Martin.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot