vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Gematigd positieve start AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het groen. 

Maandag sloot de AEX index de maand september nog af met een verlies van 0,8 procent op 910,12 punten, onder aanvoering van Exor na een winstwaarschuwing van autoproducent Stellantis, waar Exor een groot belang in heeft. Op maandbasis daalde de hoofdindex met 0,9 procent.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de inkoopmanagersindices voor de industrie die in de loop van de handelsdag in de eurozone en de VS worden vrijgegeven. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is wat teruggevallen binnen het opgaande trendkanaal, maar blijft per saldo omhoog kijken. Zolang de future hogere toppen en bodems blijft vormen, handhaven we onze positieve visie.

De eerste steun rond 911 punten is getest en heeft standgehouden. Hieronder wacht nog de oplopende steunlijn rond 908 punten. Koersdoe blijft de weerstandszone van de oude toppen rond 930 punten.

 

 

Overig nieuws

Bescheiden daling van de inflatie

De inflatie viel in september met 3,5% op jaarbasis, iets lager uit dan de 3,6% in de maand ervoor. Lagere prijzen aan de pomp bieden tegenwicht aan duurdere voeding en diensten. Nederlandse huishoudens waren 6,1% minder kwijt aan energie en motorbrandstoffen. Maar in andere sectoren blijft de opwaartse prijsdruk hardnekkig. Men betaalde 6% meer voor voedingsmiddelen, dranken en tabak. De prijzen voor diensten lagen 5,6% hoger. Volgens de Europese rekenmethode bleef de geldontwaarding met 3,3% gelijk aan de maand ervoor. (FD - Telegraaf)

Het was een onrustig kwartaal voor techfondsen

Het derde kwartaal was spannend voor beleggers. Recessievrees en twijfels over de AI-hype zorgden voor een verkoopgolf voor techaandelen. De Fed zorgde weer voor rust. Economen rekenen nu op een afkoeling van de Amerikaanse economie, maar geen recessie. Afgelopen kwartaal kwam er een sterke rotatie op gang naar andere sectoren. Beleggers kregen bij Nvidia last van hoogtevrees. Aan het eind van het kwartaal kwam er hulp vanuit China, dat met steunpakketten de economie een impuls wil geven. In het komende kwartaal gaat de aandacht vooral uit naar de Amerikaans presidentsverkiezingen en natuurlijk het nieuwe cijferseizoen. Grote kans dat tech weer het voortouw neemt. (Telegraaf)

Damrak: Bedrukt einde van de maand

De AEX sloot gisteren 0,8% lager. Het sentiment had te lijden onder de problemen in de Europese autosector en zorgen over de economie. De uiteinden werden gevormd door DSM Firmenich (1,5%) en Exor (-3,8%). Aperam (3,7%) profiteerde van een tussentijdse mededeling dat het bedrijfsresultaat licht hoger uitvalt. Jefferies is het aandeel gaan volgen met een koopadvies. Basic-Fit won 2,1%, een aandeelhouder adviseert de fitnessketen om zichzelf te koop te zetten. Grootste verliezer in de Midkap was Air France KLM (-3,2%).

Wall Street: Wisselvallig

Opmerkingen van Jerome Powell over het rentebeleid vielen niet goed. De meeste koersen gingen omlaag, al wisten de indices in het laatste halfuur hun verliezen in te lopen. De Dow Jones sloot 0,04% hoger, de S&P500 en de Nasdaq wonnen beide 0,4%. CVS Health werd ruim 2% meer waard. Glenview Capital zou voorstellen hebben gedaan om de bedrijfsvoering te verbeteren. Autofabrikanten stonden onder druk. Ford daalde bijna 3% en General Motors bijna 4% na een waarschuwing van Stellantis. Freeport-MacMoRan raakte 3% kwijt na een lagere rating.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot