vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
TA: Just Eat Takeaway vormt een hogere bodem

Beleggers Just Eat Takeaway schuiven aan

Het koersverloop van Just Eat Takeaway (JET) bewijst dat de duik omlaag altijd erg hard kan gaan, terwijl het proces van bodemvorming veel lastiger is. Sinds de top op  €110,65 in oktober 2020 staat de maaltijdbezorger thans op €13,70, een verlies van bijna 90%. 

Technisch bezien consolideert het aandeel al twee jaar zijwaarts. Echter, technisch is Just Eat Takeaway bezig uit het dal te klimmen. Dat beleggers zich vastbijten, bewijst het  recente koersverloop. Sinds het low van 9 augustus rond 10,01 (bodem van 9 augustus) is de beurswaarde ruim eenderde toegenomen. Een stijging van ruim 37% in nog geen  2 maanden tijd.

Technisch valt het koersverloop van JET in de categorie bodemvorming, dus beleggers schuiven aan. Er zijn meerdere signalen van verbetering, maar het technische plaatje is nog niet definitief gedraaid. Onder de oppervlakte geeft de zeer sterke moneyflow-indicator aan dat er weer vers kapitaal richting het aandeel wordt gesluisd. 

Mijn IEX collega Martin Crum vraagt zich af of Just Eat Takeaway jager of prooi is. Hij ziet het sentiment rond Europese maaltijdbezorgers kantelen, hoewel het volgens hem moeizaam gaat.

Ook Amerikaanse zakenbanken beginnen lekkere trek te krijgen in maaltijdbezorgers. Zakenbank JP Morgan Chase liet recent enkele proefballonnetjes op. Diezelfde zakenbank denk zelfs dat een verdubbeling van de koers mogelijk is "als alles meezit." 

Overigens wil Just Eat Takeaway het dienstenpallet uitbreiden. In Engeland wil het de producten van Boots bezorgen. Het betreft producten op het gebied van gezondheid en persoonlijke verzorging. Verder meldt het bedrijf samenwerking met Lovehoney, waardoor in het VK, Oostenrijk en Denemarken seksspeeltjes bezorgd gaan worden. .

Het aandeel is hier al diverse malen besproken. Hoewel deze artikelen niet bedoeld zijn als tiplijn, heb ik Just Eat Takeaway in september rond €13 wel een speculatief koopadvies meegegeven. De koers heeft sindsdien alle hoeken gezien.

Vandaag bekijk ik opnieuw Just Eat Takeaway. Ik bespreek de technische plaatjes op de korte en lange termijn, enkele indicatoren alsmede de meerjarengrafiek.

Korte termijn: Beleggers Just Eat Takeaway hebben er zin in

Just Eat Takeaway weet serieus te herstellen. Het technisch plaatje oogt steeds positiever, zeker nu er rond €11,94 (bodem van 13 september) een hogere bodem zichtbaar is.

Eerder al werd de dalende trend verlaten wat een eerste verbetering voor Just Eat Takeaway signaleerde. Vervolgens breekt de koerstop van 22 augustus rond €13,50.

Just Eat Takeaway heeft nu ruimte voor verdere koersstijging richting weerstand €15,52 (gevormd op 12 april). 

 

Aandeel Just Eat Takeaway

Geldstroom Just Eat Takeaway loop hard op

Onder de oppervlakte geeft de zeer sterke moneyflow-indicator aan dat beleggers er wel zin in hebben. Er stroomt steeds meer vers kapitaal richting het aandeel. 

Lange termijn: Just Eat Takeaway kruipt uit de probleemzone

Just Eat Takeaway laat nog wel lagere toppen zien, maar ligt er technisch steeds minder slecht bij.  Ten eerste is eind vorig jaar de dalende trend gebroken. Dit signaleert dat de verkoopdruk afneemt. De potentiële hogere koersbodem rond €11,94 (bodem van 13 september) geeft bovendien aan dat er weer  kopers actief worden.

Er ligt wel een dubbele weerstand in de zone tussen €15,52 (gevormd op 12 april) en €15,99 (top van 16 februari). Er ruimte vrij voor een grotere stijging indien deze horde wordt gepasseerd. Het volgende koersdoel ligt daarna in de weerstandszone tussen €26 en €28, waar enkele oude toppen wachten. Er bevindt zich een tussenliggende barrière rond €17,66.

Er vormt zich rond €11,94 (bodem van 13 september) een hogere boden, boven die van 9 augustus rond  €10,01.

Bij Just Eat Takeaway laat de 200-dagenlijn nog wel een vlak verloop zien. Dit geeft een neutrale technische conditie weer.

De B.O.B.-indicator, die de relatieve prestaties weergeeft, ligt vlak. Dit geeft aan dat Just Eat Takeaway nog niet structureel beter presteert dan de rest van de markt.

 

Aandeel Just Eat Takeaway

RSI signaleert bodemvorming

De RSI vormt hogere bodems (groene pijl), terwijl de koers lagere bodems vormt (roe pijl). In het TA-jargon kennen we dit proces als positieve divergentie. Dit signaleert dat de intensiteit van de daling afneemt. Dit bevestigt het eerder genoemde proces van bodemvorming. 

Dat is vaak een signaal van een naderende trendverandering. Aan de RSI kunnen echter geen directe koopsignalen ontleend worden.

Conclusie: er is bij Just Eat Takeaway sprake van positieve divergentie. Dit lijkt herstel aan te geven.

Meerjarengrafiek: Just Eat Takeaway verbetert

Op de meerjarengrafiek is er wederom sprake van een verbetering in het technische profiel van Just Eat Takeaway.

  • Ten eerste is de dalende trend (W) gebroken. Tussen eind 2020 en eind 2023 was er ruim 90% van de beurswaarde afgegaan
  • De meest recente hogere bodem rond €11,96 signaleert kopers in de markt
  • Een langetermijn-koopsignaal treedt op indien de barrière rond €15,99 (top van 15 februari) breekt

 

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams