vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
TA: Chinese aandelen  stampen de bodem aan
Beeld: iStock

Chinese aandelen zoeken grond onder de voeten

De Chinese aandelenbeurs heeft positief gereageerd op stimuleringsmaatregelen aan om de economie te stimuleren. De belangrijkste aandelenindices, de Hang Seng en de Shanghai Composite, zijn inmiddels zo'n 5% opgelopen. De People’s Bank of China, de Chinese Centrale Bank, probeert met lagere rentes de crisissen in de economie en de vastgoedsector te bezweren.

Vanuit technisch perspectief lijken Chinese aandelen langzaam uit het dal te kruipen. Ik heb hier eerder aangehaald dat de Chinese beurzen, hoewel nog heel behoedzaam, technisch de bodem aanstampen.

De Hang Seng index in Hong Kong weet al hogere bodems te vormen. Deze index staat dit jaar op een plus van ruim 11%. De Shanghai Composite index, die dit jaar 3% in het rood staat, loopt technisch wat achter. Binnen de langetermijn dalende trend zet de beurs van Shanghai thans wel een eerste hogere bodem neer. 

Overigens waait er nog steeds een straffe wind in de handelsbetrekkingen met China. Zo heeft Europa dit jaar de importheffingen voor Chinese elektrische auto's fors verhoogd. In de VS zijn de importtarieven op Chinese auto´s tot wel 100% opgetrokken. Bovendien smeedt de Amerikaanse overheid plannen om de import van voertuigen uit China, die beschikken over autonome communicatie- of besturingssoftware, aan te pakken.

Ik beoordeel hieronder de Hang Seng index, de China Shanghai Composite index. Analyses van de MSCI China-ETF kunt u vinden op Tostrams.nl (voor abonnees). Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Hang Seng-index zet bodemvorming door

Het technische plaatje van de beurs van Hong Kong begint structureel te verbeteren. 1De steile dalende trend komt steeds meer achter ons te liggen. Bovendien weet de beurs van Hong Kong twee hogere bodems te vormen. De eerste rond 16.044,45 (bodem van 19 april), de tweede rond 16.441,44 (bodem van 9 augustus). 

Op de de beurs van Hong Kong zijn blijkbaar kopers actief. De eerste horde ligt op 19.706,12 (top van 24 mei). Een uitbraak hierboven zou ruimte vrijmaken richting de top van januari 2023 rond 22.700,85.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat voorzichtig een opwaartse draai zien Dit signaleert een verbetering in het technische plaatje.

China Shanghai Composite index stampt de bodem aan

De China Shanghai Composite index wist nog niet uit de dalende trend te klimmen. Feit is wel dat de beurs van Shanghai boven de bodem van 9 februari rond 2.635,09 (bodem van 9 februari) weet te blijven. 

Er zou zich rond 2.689,70 (low van 18 september) zelfs een mogelijke eerste hogere bodem weten te vormen. Dit geeft aan dat de China Shanghai Composite index de grond onder de voeten aan het aanstampen is. 

De beurs heeft technisch overigens nog wel wat terrein de winnen voordat er een barrière wordt bereikt. De eerste horde ligt pas zo´n 15% hoger op 3.174,27 (top van 24 mei). Voor de speculant trouwens een aardig ritje.

 

 

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams