vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wandeletappe AEX, maar de chipaandelen en Philips hebben er zin in

Wandeletappe AEX, maar de chipaandelen en Philips hebben er zin in

Nee, dit was niet de boeiendste beursdag van deze maand, zelfs niet van de week. Maar ja, niet iedere dag spat het beursnieuws van het scherm af. De AEX deed vandaag nog een kleine poging om in de plus te belanden, maar sukkelde uitendelijk de dag uit met een klein verliesje van 0,1% op 906,03.

Veel steun uit het buitenland was er dan ook niet. Zowel op Wall Street als elders in Europa blijven de koersen dichtbij huis en leverde de nieuwsfeed geen grote market movers op.

Niet dat er niets te melden was; bij individuele bedrijven was er nog zeker wel wat loos. Bij AI-boegbeeld Nvidia bijvoorbeeld, dat vandaag 3% in de plus staat en daardoor weer meer dan $3 biljoen waard is. 

Wat de vraag oproept: wie was er dapper genoeg om op $90 de dip te kopen?

Intel verslaat Nvidia

Al met al is het een goede dag voor chipaandelen, zowel in Amsterdam als in New York, waar Intel (+3,3%) het nog een tandje beter doet dan Nvidia. Niet zo vreemd, want het lelijke eendje onder de Amerikaanse chippers is plots weer in trek.

Dankzij nieuwe orders van Amazon Web Services en Microsoft, maar vooral ook door overnamefantasie. Zowel Qualcomm als Apollo Global Management toonden vorige week interesse in een miljardenovername. Analist Ivo Breukink liep de mogelijke scenario's en de bijbehorende getallen door: 

Google wijst naar Microsoft

Over Big Tech gesproken, de Amerikaanse techreuzen mopperen graag en vaak over de manier waarop de Europese Commissie ze op de huid zit met procedures en regelgeving. Maar inmiddels hebben ze ontdekt dat ze de Europese regelneven zelf ook als concurrentiewapen kunnen inzetten, door over elkaar te klikken in Brussel.

Google dient nu een klacht in tegen Microsoft in Brussel: Microsoft zou zijn positie in zakelijke software misbruiken om klanten binnen te halen voor zijn clouddiensten. Een paar maanden terug bereikte Mircosoft al een schikking over een soortgelijke kwestie met Europese cloud-aanbieders, dus wellicht schat Google zijn kansen daardoor wat hoger in. Er is wel een lange adem vereist, want dit soort procedures kunnen jaren in beslag nemen.   

JET, voor shampoo en tandpasta

Veel nieuws over Just Eat Takeaway vandaag, met een koersreactie die daar totaal niet mee leek te stroken. De +0,1% van vandaag geeft het vermoeden van een saaie boel, maar toch was er (goed) nieuws genoeg. In de eerste plaats het bericht dat maaltijdbezorgers in New York hun klantendata niet mogen delen met restaurants (wat de bezorgers ook niet willen). 

En Just Eat kwam in het VK ook met een nieuwtje, namelijk dat het gaat bezorgen voor drogisterijketen Boots. Allemaal leuk en aardig, maar na de flinke koerspret van gisteren, toen Just Eat Takeaway met ruim 6% stijger van de dag was, leek voor veel beleggers de buit al binnen te zijn.

CEO Jitse Groen hing vandaag nog wel even zelf de slingers op, over de deal met Boots: 

CTP vol vertrouwen

Logistiek vastgoedfonds CTP, vooral actief in Oost-Europa, had vandaag een Capital Markets Day in Boekarest en presenteerde daar de prognoses voor de komende periode. Gezien de koersreactie - een half procent stijging, waar andere vastgoedaandelen de dag in de min eindigden - werden die verwachtingen positief ontvangen.

Ook analist Peter Schutte liep door de presentaties heen, die veel vertrouwen ademen in de groeiscenario's, maar nog wel een spannend hoge schuldenlast laten zien.  

De brede markt

Stijgers & dalers

De top-5  en flop-5 van het Damrak:

  • Sterk optreden van chiptrio ASML, ASMI en Besi: alle drie in de de AEX top-6
  • Philips (+1,5%) gaat aan kop in de AEX en doet het veel beter dan Phiips-aandeelhouder Exor (-0,9%), ondanks een koersdoelverhoging
  • DSM-Firmenich (+1,3%) heeft een lekker jaar, en krijgt ook nog een koersdoelverhoging
  • Prosus (+0,8%) verkoopt het belang in Trip.com en zet een goede week door
  • De financials vinden we in de kelder van de AEX
  • KPN gaat op de kooplijst bij KBC Securities, maar daar vindt niemand iets van: +0,1%
  • 10.000 gratis frequent flyer-miles voor JP Morgan, dat Air France-KLM (+6%) op de kooplijst zet
  • Een wel heel warm welkom voor twee nieuwe commissarissen bij Corbion: +5,1%
  • Ingenieurs hebben het zwaar in de midkap: Fugro -2,0%, Arcadis -2,9%
  • Fastned (-0,5%)gaat weer eens obligaties uitgeven 

Agenda

Vanavond zowaar nog een bedrijf met kwartaalcijfers - en nog een Amerikaans chipaandeel ook. Morgen even opletten in de middag als er Amerikaanse macro's uitkomen, waaronder de enige van deze week die iets zegt over de arbeidsmarkt, namelijk de wekelijkse steunaanvragen. Sonds de renteverlaging van vorige week weten we dat de arbeidsmarkt nu de voornaamste zorg is voor de Fed.   

  • 22:00 Micron Q4-cijfers
  • 07:00 Hennes & Mauritz Q3-cijfers
  • 08:00 Consumentenvertrouwen okt (Dld)
  • 09:00 Randstad ex €1,27 dividend
  • 09:30 SNB rentebesluit (Zwi)
  • 10:00 Geldhoeveelheid aug (eur)
  • 14:30 Steunaanvragen - wekelijks (VS)
  • 14:30 Orders duurzame goederen aug (VS)
  • 14:30 Economische groei Q2 def. (VS)  
  • 16:00 Aanstaande woningverkopen aug (VS)
  • 22:30 BlackBerry Q2-cijfers

En dan nog even dit

Zes van de 26, maar toch. Mega-bankdeal in de maak?

Ook onder Trump gaat de energietransitie door in de VS, zegt ING

Wéér een nieuwe toepassing voor obesitas/diabetes-medicijn Ozempic

Maak de slagzin af: Greed is ....


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Pieter Kort

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort