vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Nederlandse beurs opent in het rood

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,4 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,4 procent hoger op 907,16 punten.

Ook andere beurzen in Europa lijken woensdag een lagere opening tegemoet te gaan, nadat aandelenmarkten wereldwijd op dinsdag nog de weg omhoog vonden dankzij een enorm steunpakket vanuit China. De winsten liepen dinsdag wel wat terug na tegenvallende Amerikaanse macrocijfers. 

Diverse Fed-leden spreken later deze week, onder wie voorzitter Jerome Powell op donderdag. De PCE-inflatiecijfers kunnen op vrijdag de aandacht trekken.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam heeft de herstelfase weer stilgelegd. Er is nog sprak van een opgaande trendkanaal, maar de kracht om de stijging voort te zetten ontbreekt. Toppen en bodems lopen ver in elkaar over, wat aangeeft dat vraag momenteel beperkt is.

 

 

Overig nieuws

‘Vraag naar AI-chips stijgt alleen maar’

Volgens strategisch adviesbureau Bain & Company zal de vraag naar AI-chips de komende jaren alleen maar verder stijgen. Er moeten meer en grotere datacenters komen voor de benodigde rekenkracht. Dat stuwt het leervermogen van de chatbots, die ook steeds meer gebruikt zullen worden. Volgen het bureau moeten de nieuwe datacenters wel vijf keer zo groot worden als de huidige om aan de AI-behoefte te kunnen voldoen. Deze slurpen energie en genereren veel warmte. De markt voor AI-chips voor datacenters verdubbelt binnen twee jaar. Dat kan leiden tot een nieuw chiptekort. (Telegraaf)

Philips delft onderspit in VS

Aandeelhouders die Philips beschuldigen van het verstrekken van onjuiste en te rooskleurige informatie over zijn beademingsapparatuur, mogen hun rechtszaak doorzetten. Het is een pijnlijke nederlaag voor Philips, die de klachten ongegrond wilde laten verklaren. De klagers mogen ook voormalig topman Frans van Houten in de zaak betrekken. Drie jaar geleden begonnen de klagers een groepsactie tegen Philips. Door de problemen met de apneu-apparatuur stortte de beurskoers van Philips in. De beleggers willen een vergoeding voor de financiële schade die ze daardoor hebben geleden. (FD)

Shell Pensioenfonds verhuist vermogensbeheer naar Blackrock

Het Shell Pensioenfonds laat het beheer van €27 mrd aan vermogen over aan Blackrock. De stap wordt onder meer genomen vanwege de Wet Toekomst Pensioen voor betere kosten- en risicobeheersing. Toch is het pikant om het fiduciair beheer te laten uitvoeren door vermogensbeheerder Blackrock. Het beheer werd eerder intern uitgevoerd door Shell Asset Management Company. (FD)

Damrak op winst

De beurzen profiteerden wereldwijd van de stimuleringsmaatregelen in China. De AEX opende hoger, maar moest een deel van de winst inleveren om uiteindelijk 0,4% hoger te sluiten. ArcelorMittal (4,8%) en Prosus (4,6%) bevonden zich in de kopgroep. AkzoNobel (0,5%) steeg op het nieuws dat het banen schrapt. In de Midkap was Just Eat Takeaway (6,3%) de dagwinnaar. Ook Aperam (4,7%) stond op winst. Onderaan sloot Galapagos (-2,7%).

Wall Street: Nvidia en China zijn aanjagers

Een tegenvallend cijfer over het consumentenvertrouwen had niet genoeg effect om de winst te hinderen. Grote aanjager was gisteren Nvidia. De Nasdaq won 0,6%, de S&P500 steeg 0,3% en de Dow Jones sloot 0,2% hoger. De beurzen profiteerden ook van het steunprogramma dat China optuigt. Sectoren met blootstelling aan de Chinese economie wonnen daarop terrein, zoals Rio Tinto (4,4%) en BHP Billiton (5%). Nvidia werd 4% meer waard, de bestuursvoorzitter is klaar met het verkopen van een deel van zijn belang. Visa daalde 5,4% na een aanklacht dat het betaalbedrijf de markt voor betaalnetwerken monopoliseert.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot