vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
AEX Total Return-index houdt zich sterk

AEX Total Return-index houdt zich sterk

De grafiek van de Nederlandse herbeleggingsindex (AEX Total Return-index) sinds 2010 bewijst dat langetermijnbeleggen in aandelen loont. Sinds 2010 is de Nederlandse herbeleggingsindex (inclusief dividenden) in beurswaarde ruim verzevenvoudigd. Althans, indien je had belegd conform de samenstelling van de AEX index. 

De meerjarengrafiek van de AEX Total Return-index leert ons ook dat stijgingen en dalingen zich bijna altijd voltrekken volgens een vaststaand, zich steeds herhalend, patroon. Zo worden opwaartse doorbraken van belangrijke oude toppen nagenoeg altijd eerst gevolgd worden door stevige rallies en vervolgens door fikse winstnemingen:

  • Koopsignaal: in december 2020 werd de pré-coronatop 2.193,14 van februari 2020 gepasseerd
  • Rally: Eind 2021 was de herbeleggingsindex opgelopen naar 3.004,52 
  • Pullback: Na een rondje winstnemingen is de index teruggezakt naar 2.326 (bodem van oktober 2022)
  • Koopsignaal: Vervolgens werd begin 2024 de top rond 3.004,52 opwaarts gebroken
  • Rally: Op 19 juli 2024 bereikte de AEX Total Return-index een stand op 3.682,37
  • Pullback: Hierna volgde de beruchte correctie van begin augustus die werd opgevangen rond 3.269,68

Wie door de turbulentie van de financiële markten  heen kijkt zou een vaststaand ritme kunnen ontdekken, bijna net zoals de seizoen van het jaar elkaar opvolgen.

Vanuit technische perspectief zal de AEX Total Return-index waarschijnlijk de Duitse DAX-index en de Amerikaanse S&P500 index volgen, die beide al naar nieuwe koersrecords zijn doorgestoten. Deze twee indices zijn eveneens herbeleggingsgraadmeters.

De kans dat de Nederlandse herbeleggingsindex binnenkort eveneens zal doorbreken naar een nieuw all-time high is zeer hoog. Vandaag bekijk ik de korte- en langetermijnplaatjes van de Nederlandse herbeleggingsindex. Ik begin met de meerjarengrafiek vanaf 2010.

Meerjarengrafiek: AEX Total Return-index vormt hogere pullbackbodems

De serie steeds hogere bodems heeft de  koopkracht onder beleggers meerdere keren bewezen. Elke grote correctie is opgevangen boven de vorige dip. Bovendien zijn de meeste correctiebodems als succesvolle pullback gevormd. 

Het laatste langetermijnkoopsignaal is opgetreden nadat de horde 3.004,52 (gevormd op 19 november 2021) opwaarts is gebroken. De laatste bodem op 3.269,68 (van 9 augustus) bevestigt deze uitbraak en vormt bovendien een fraaie hogere pullbackbodem boven die top van 2021. 

Ook in het verleden werden opwaartse doorbraken door belangrijke oude toppen nagenoeg altijd gevolgd worden door stevige rallies. Vervolgens traden hierna steeds fikse winstnemingen op, die vrijwel altijd hebben geresulteerd in hogere pullbackbodems of katapultbodems (groene horizontale lijntjes).

Koersdoelen op basis van de pendulumswing: 

  • Conservatieve telling: Op basis van de puntentelling ligt het berekende lange termijn koersdoel op 3.750.
  • Progressieve telling: Op basis van de procentuele telling ligt er een koersdoel iets boven de 4.000 punten.

Korte termijn: AEX Total Return-index zoekt naar richting

De Nederlandse herbeleggingsindex laat al een paar maanden een neutraal verloop zien. De laatste weken blijft de AEX Total Return index hangen tussen steun 3.432,23 punten (bodem van 6 september) en weerstand 3.609 punten (top van 29 augustus).

De koersuitslagen worden dus steeds kleiner. Wacht een uitbraak uit deze driehoek af. Gezien het sterke langetermijnplaatje ligt een opwaartse uitbraak het meest voor de hand. 

AEX Total Return herbeleggingsindex

Lange termijn: Herbeleggingsindex vormt hogere bodems

De laatste correcties van de AEX Total Return index vinden plaats binnen het stijgende trendkanaal. Het technische beeld is begin dit jaar serieus verbeterd nadat de top van eind 2021 rond 3.004,52 is overschreden. 

Zolang de koers boven de voormalige horde rond 3.004,52 weet te blijven, oogt het technische beeld positief. De eerste steun op 3.269,68 (bodem van 9 augustus) vormt een fraaie hogere pullbackbodem boven de top van 2021. Hiermee is het koopsignaal van begin dit jaar gevalideerd. 

Het nieuwe all-time high, tevens eerste weerstand ligt rond 3.682,37 (top van 19 juli). De 200-dagenlijn van de AEX Total Return index laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.

De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de AEX Total Return index beter presteert dan de meeste andere beurzen. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) vergelijkt het koersverloop van de AEX Total Return index met dat van het wereldgemiddelde. Vanwege het uitermate sterke langetermijnplaatje is een hervatting van de uptrend het meest waarschijnlijk.

Uitleg pullbackbodem

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op als weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally. In het voorbeeld stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie, waardoor zich rond H een top vormt.

Positief is dat top H boven top B wordt gevormd. Na top H valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. 

In feite zijn er mimimaal twee koopmomenten op deze grafiek te herkennen. Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal). Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback. De uptrend wordt bevestigd nadat ook top H wordt gebroken. Statistisch onderzoek wijst uit dat na pullbackbodem C de kans op een doorbraak boven top H groter is dan 80%. 

Koersdoelen op basis van de pendulumswing kunnen als volgt berekend worden:

  • Eerst fluctueert een koers een tijdlang tussen a-b en A-B
  • Door de uitbraak boven A-B en een succesvolle pullback bij C is een koopsignaal gevalideerd
  • Met de conservatieve methode is het koersdoel te berekenen door de afstand in punten tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt (het niveau van het koopsignaal)
  • Met de progressieve methode is het koersdoel te berekenen door de procentuele afstand tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt (het niveau van het koopsignaal)

Pullback

Eind vorig jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams