vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Slotcall: Arcelor, Aperam en Prosus hoger gezet na opluchting over China

Slotcall: Arcelor, Aperam en Prosus hoger gezet na opluchting over China

AEX: +0,4% | AMX: +0,6% | AScX: -0,1% | S&P500: +0,1%

De highlights van dinsdag 24 september

  • De AEX is met winst geëindigd, geholpen door het nieuws dat Beijing de economie gaat ondersteunen
  • Staalaandelen zaten in de lift, evenals Prosus
  • Het China-effect was ook zichtbaar in de luxegoederensector
  • Op Wall Street winnen Chinese aandelen flink terrein
  • De goud- en olieprijs lopen verder op.

De stemming op de Amsterdamse beurs was vandaag redelijk positief. De Europese beurzen gingen met winst uit de startblokken. Zij deelden mee in de euforie op de Chinese beurzen in reactie op een pakket van maatregelen die Beijing heeft aangekondigd om de Chinese economie te ondersteunen. Dat is hard nodig, want de Chinese economie staat er niet zo best voor (het is de vraag of de groeidoelstelling van 5% dit jaar wel wordt gehaald), het land kampt met deflatie en daarnaast is de heftige vastgoedcrisis nog altijd niet bezworen. U heeft daar gisteren al uitgebreid over kunnen lezen.

Koplopers op Beursplein 5 waren de staalaandelen ArcelorMittal en Aperam, die ieder ruim 4,5% hoger werden gezet. De staalindustrie kampt met lage staalprijzen. Een beter draaiende Chinese economie en een mogelijk herstel van de vastgoedmarkt kan soelaas bieden. Ook de koers van Prosus (+4,65%), dat via deelneming Tencent sterk leunt op China, zat in de lift. RELX, Randstad en Adyen sloten de rij, met verliezen van minder dan 1%.

ASML blijft favoriet van Citi, maar lijkt exportbeperking China te voelen

ASML (+1,3%) wist vandaag de weg omhoog te vinden nadat het bedrijf fanmail had gekregen van Citi, waarover zo meer. De koers van de chipmachinefabrikant tikte in juli nog €1000 aan en daar is nu bijna een kwart van af. Beleggers maken zich zorgen over de economische groei, die ook de chipverkopen kan raken. Daarnaast voelt het concern grote druk vanuit de Verenigde Staten tot verdere exportrestricties richting China.

Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts is nu op bezoek bij zijn Amerikaanse ambtsenoot Don Graves in Washington. Hoewel dat bezoek tot doel heeft om de samenwerking tussen Nederland en de VS te versterken (en dus niet om te onderhandelen over exportrestricties), liet de nieuwbakken bewindsman zich wel uit over dit gevoelige onderwerp. Hij wees erop dat China een belangrijke handelspartner is voor Nederland en dat het van groot belang is dat ASML zo vrij mogelijk zaken kan doen. Wel erkende hij dat de dreigingen uit China reëel zijn en zei hij te willen waken voor naïviteit.

Hoe dan ook ondervindt ASML hinder van de al bestaande exportrestricties. Vandaag meldde Bank of America dat de export van chipmachines door ASML naar China in augustus is teruggelopen. De zakenbank verwacht dat China over heel 2024 nog wel 81% méér zal afnemen bij ASML, maar dat in 2025 sprake zal zijn van een daling van 3% en in 2026 een afname van 13%. Dat weerhoudt de zakenbank er echter niet van om een koopadvies te geven, met als koersdoel €1.064. Dat komt neer op een opwaarts potentieel van meer dan 40%.

Voor Citi blijft ASML het favoriete Europese techaandeel. Deze bank heeft zelfs een koersdoel van €1.150, wat een upside van 58% betekent. De analist verlaagde zijn omzetverwachting voor 2025, maar stelt dat ASML nog altijd sneller groeit dan sectorgenoten en dat de vooruitzichten voor de langere termijn intact blijven. Ook IEX-analist Ivo Breukink heeft het aandeel nog zeker niet afgeschreven. 'Weinig reden voor pessimisme', schreef hij onlangs.

AkzoNobel snijdt in aantal banen

Er was vandaag ook nieuws over AkzoNobel. De verffabrikant gaat circa 2.000 banen schrappen om zo de kosten te verlagen. Verdrietig nieuws natuurlijk voor de medewerkers die op straat komen te staan, maar voor beleggers zijn kostenverlagingen welkom, zou je zeggen. Toch werden aandeelhouders er niet veel wijzer van, want naar de kosten van de reorganisatie en de kostenbesparingen die dit moet opleveren blijft het gissen.

Het is niet voor het eerst dat de communicatie van de verffabrikant te wensen overlaat. Eerder dit jaar werden beleggers overvallen door het nieuws over een schadeclaim van omgerekend €1,5 miljard als gevolg van een dispuut over een LNG-project in Australië. Ook nu onthoudt AkzoNobel beleggers dus van belangrijke informatie.

Analist Martin Crum heeft een ruwe schatting gemaakt van de bruto kostenbesparing van de banenreductie. Legt AkzoNobel de basis voor een hogere waardering?

Accsys heeft nieuwe CFO gevonden

Dan door naar smallcapper Accsys. Dit bedrijf kan de zoektocht naar een nieuwe CFO staken. In mei kondigde financieel topman Steven Salo zijn vertrek aan, amper een jaar nadat hij in functie was. Vandaag werd zijn opvolger bekend gemaakt: Sameet Vohra. Een ervaren bestuurder die zich op zijn LinkedIn-profiel onder andere profileert als iemand met veel ervaring in het uitvoeren van complexe M&A- en desdinvesteringsacties.

Het rommelt de laatste tijd nogal bij de houtveredelaar. Onlangs besloot Accsys de stekker te trekken uit de nieuwe Tricoya-fabriek in het Britse Hull. Daarmee kwam een einde aan een langslepend hoofdpijndossier. "Maar wel tegen een hoge prijs", schreef Teun Verhagen toen.

Accsys kan zich nu op de toekomst richten, en die ligt in Arnhem en de onlangs geopende fabriek in het Amerikaanse Kingsport. Het wachten is op in juni aangekondigde beleggersdag. Daar zal Vohra ongetwijfeld zijn stempel op drukken.

DHL legt de lat hoger

In Duitsland kwam DHL met een ambitieus groeiplan. Vorige maand kwam het bedrijf nog met tegenvallende cijfers en temperde het de verwachtingen, maar de vandaag gepresenteerde strategie geeft beleggers weer hoop. Het concern wil zich meer richten op sectoren en regio's die duidelijk harder groeien dan de wereldwijde economie en dat dat zou ertoe moeten leiden dat de omzet in 2023 50% hoger uitkomt dan vorig jaar. Maar of dat voldoende is om de waardering - waar de CEO over klaagt - op te trekken? Het oordeel van IEX-analist Peter Schutte leest u hier.

Intrinsieke waarde Exor blijft achter bij MSCI World-index

Nabeurs meldde investeerder Exor dat de intrinsieke waarde per aandeel in de eerste helft van dit jaar met 9% is toegenomen. Dat is wel minder dan de MSCI World-index, die in dezelfde periode met 14% is opgelopen. De waardestijging was vooral te danken aan de belangen in Ferrari, Philips en Lingotto Funds. De nettoschuld daalde van €4 miljard naar €3,7 miljard. Hier ziet u het cijferstaatje:

 

Het concern moet nog voor €125 miljoen aan eigen aandelen inkopen. Dit moet uiterlijk in november zijn afgerond. Voorafgaand aan de cijfers daalde de koers van Exor met 0,4%. Morgen kunt u op deze update reageren.

Wall Street begint goedgemutst aan de dag

Ook Wall Street is de dag goed begonnen. Er zijn wel wat rode vlaggen. Zo liet het 'grote' Amerikaanse consumentenvertrouwen (gemeten door Conference Board) de grootste daling op maandbasis in meer dan drie jaar zien. En waarschuwde Jamie Dimon, CEO van JPMorgan ervoor dat geopolitieke spanningen het grootste risico voor de wereldeconomie zijn. Maar dit alles kreeg geen vat op beleggers.

Aandelen van Chinese bedrijven doen het goed op de steunmaatregelen van Beijing. E-commercie-aandelen JD.com, PDD Holdings en Alibaba zien de koers met 7 tot 11% omhoog schieten en EV-fabrikanten Nio en Li Auto met zo'n 8%.

Visa wordt 4% lager gezet nadat persbureau Bloomberg meldde dat het concern mogelijk een rechtszaak aan zijn broek krijgt wegens marktmisbruik.

Beursnieuws

  • 16:15 Conference Board: vertrouwen Amerikaanse consument daalt
  • 15:06 Huizenprijzen VS weer minder hard gestegen
  • 14:10 'Banken tuigen financiering op voor overname consumententak Sanofi'
  • 14:02 Export ASML naar China liep terug in augustus
  • 12:43 Mondiale staalproductie blijft dalen
  • 12:30 ASML blijft favoriet van Citi
  • 11:17 Valuta: Chinese yuan in de lift
  • 10:51 UBS waardeert luxe-aandelen af
  • 10:28 UBS verlaagt koersdoel Heineken
  • 10:07 Duitse Ifo-index valt tegen
  • 08:52 DHL wil groei versnellen
  • 08:37 Nieuwe CFO voor Accsys
  • 08:23 Danone wil Lifeway Foods volledig inlijven
  • 08:07 Australische centrale bank laat rente ongemoeid
  • 07:40 Allfunds rondt aandeleninkoop af
  • 07:30 Feest op Chinese beurzen na nieuwe stimuleringsmaatregelen centrale bank
  • 06:52 Japanse dienstensector groeit iets harder
  • Alle nieuwsberichten bekijkt u hier 

De brede markt

  • Met een koersstijging van 0,4% deed de AEX-index het wat minder goed dan enkele andere Europese beurzen. De CAC40 won 1,3%, de DAX 40 0,8% en de Euro Stoxx 50 0,9%. De Bel20 en de FTS100 deden het iets minder (-0,3%)
  • Wall Steet is hoger van start gegaan. De S&P500 staat 0,2% hoger, de Dow Jones-index wint 0,1% en de Nasdaq 0,6%. De Russell 2000-index met smallcaps schommelt rond het vorige slot. De SOX-index heeft er helemaal zin in: deze staat 1,5% hoger.
  • Weinig beweging op de obligatiemarkten. De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar staat op 3,75%.
  • De Nederlandse tienjaarsrente noteert 2,44%
  • De CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) daalt een beetje naar 15,63.
  • De euro noteert 1,1155 ten opzichte van de dollar.
  • De goudprijs blijft maar oplopen: 0,8% erbij op $2.648 per troy ounce.
  • Ook de prijs van het zwarte goud zit in de lift (met 1,3%), nu de onrust in het Midden-Oosten steeds verder toeneemt. Een vat WTI kost $71,43 en een vat Brent-olie $75,79.
  • De koers van het 'digitale goud' staat wel lager (-0,3%): de bitcoin noteert $63.214.

Verder op het Damrak

Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag:

 

  • AkzoNobel (+0,5%) gaat circa 2.000 arbeidsplaatsen schrappen om zo de kosten te verlagen.
  • Het aandeleninkoopprogramma van €50 miljoen van Allfunds is ten einde. De koers steeg desondanks met 1%.
  • Just Eat Takeaway is 6,3% hoger gezet, zonder duidelijk aanwijsbare reden. De handelsvolumes waren volgens Bloomberg hoger dan normaal.
  • UBS heeft het koersdoel voor Heineken verlaagd van €100 naar €95, maar handhaafde wel het koopadvies. Het aandeel eindigde 0,6% in de min.

Agenda: kwartaalcijfers Micron en nieuwe-woningverkopen VS

Morgen wordt een relatief rustige dag. CTP houdt een beleggersdag. In de VS worden de verkoopcijfers van nieuwe woningen bekendgemaakt. Ook opent Micron na sluiting van Wall Street de boeken over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar.

De koers van Micron staat de laatste tijd behoorlijk onder druk. Dit is deels te wijten aan het slechte sentiment rond (tech)aandelen maar komt ook gedeeltelijk door een daling van de prijzen van geheugenchips op de spotmarkt. Er is wel een marktsegment waar het nog altijd crescendo gaat: High Bandwidth Memory (HBM). De vraag naar deze meer geavanceerde chips is erg groot, dankzij de opmars van AI. Ivo Breukink nam het aandeel vorige week onder de loep. Zij visie (met koersdoel en advies) vindt u hier.

Hierbij tot slot nog de volledige agenda van morgen:

    08:00 CTP beleggersdag
    08:45 Consumentenvertrouwen september (Fra)
    09:30 Riksbank rentebesluit (Zwe)
    13:00 Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    16:00 Nieuwe woningverkopen augustus (VS)
    16:30 Olievoorraden - wekelijks (VS)
    22:00 Micron Q4-cijfers

U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne avond toe!

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt