vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Hogere opening AEX voorzien

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong bijna een half procent in het groen. Maandag startte de AEX de handelsweek al met een winst van 0,7 procent op een slotstand van 903,47 punten. 

Het was vanochtend feest op de Chinese beurzen na nieuwe stimuleringsmaatregelen van de centrale bank. De Hang Seng index in Hongkong koerste vanochtend maar liefst 3,9 procent hoger, terwijl de Shanghai Composite 3,6 procent won. De andere Aziatische hoofdbeurzen bleven dichter bij huis. 

Chinese beleggers reageerden enthousiast op een zeldzame persconferentie van de People’s Bank of China. Voorzitter Pan Gongsheng kondigde vanochtend een pakket aan nieuwe stimuleringsmaatregelen aan om de economische groei aan te jagen.

Vanmiddag krijgen Amerikaanse beleggers met de vrijgave van de Case Shiller huizenprijzen en het consumentenvertrouwen meer inzicht in de staat van de Amerikaanse economie. 

AEX future

De future op de Nederlandse beurs zet het herstel voorzichtig voort. De future vormt hogere toppen en bodems, maar echte overtuiging ontbreekt. Na iedere opleving volgt immers een stevige correctie, wat op matige vraag wijst.

Toch handhaven we onze positieve visie zolang de herstelfase intact is en de koers boven de steun van de laatste bodem rond 894,5 punten noteert. Koersdoel voor het herstel ligt op de oude toppen rond 930 punten.

 

 

 

Overig nieuws

VS verbieden Chinese autosoftware

De handelsoorlog tussen de VS en China escaleert. Washington werpt een nieuwe verdedigingslinie op tegen digitale hacking en spionage. Vanaf 2027 mogen er in de VS geen nieuwe auto’s meer verkocht worden met Chinese soft- en hardware voor communicatie met het internet. Anders kan in een extreme situatie een vreemde mogendheid de controle overnemen van de voertuigen. Het voornemen raakt vooral Amerikaanse, Japanse en Europese automerken, die in meer of mindere mate Chinese software gebruiken. (FD - Telegraaf)

Intel in centrum van overnamegeruchten

Het rommelt rond Intel. Private equityhuis Apollo wil $5 mrd investeren in de chipfabrikant als blijk van vertrouwen in de nieuwe strategie. Het bestuur van Intel overweegt het voorstel van Apollo. Ondertussen overweegt Qualcomm een niet-vijandige overname van de chipproducent. Dat zou een van de grootste overnames ooit worden. Intel gaat door een moeilijke periode omdat het de aansluiting heeft gemist bij de snelle ontwikkelingen in AI, net zoals het ook de boot mistte bij de opkomst van de mobiele telefoon. De concurrentie heeft Intel links en rechts ingehaald. Afgelopen jaar is de koers van het aandeel 37% gedaald. (FD - Telegraaf)

Groot beursdebuut in Polen

De Poolse beurs in Warschau maakt zich op voor een grote beursgang. Private equityhuis CVC wil een deel van zijn belang in de buurtwinkelketen Zabka naar de beurs brengen en dat kan een van de grootste beursgangen ooit worden. CVC hoopt op een opbrengst tussen de $1 en $1,5 mrd, de totale waardering van de buurtsuper komt daarmee op $8 mrd. De beursgang wordt begeleid door Goldman Sachs en JPMorgan. (FD)

Damrak begint positief aan nieuwe week

Na een vlakke start is de AEX toch 0,6% hoger gesloten. Relx (1,9%) nam de leiding, terwijl Besi (-3,9%) achteraan eindigde. In de Midkap was het Vopak (0,3%) dat zich kroonde tot dagwinnaar. Air France KLM (-4,8%) leverde het meeste in. De vliegcombinatie heeft een overeenkomst gesloten met TotalEnergies voor de levering van een hoeveelheid duurzame brandstof tussen 2025 en 2035. De uitschieters bij de smallcaps waren CM.com (2,1%) en Theon International (-3,2%).

Wall Street wint iets

Veel beweging zat er niet in de indices. De Dow Jones won 0,18%, de S&P500 steeg 0,28% en de Nasdaq sprokkelde er 0,14% bij. Intel (3,25%) profiteert van overnamegeruchten. Apollo Global Management wil een investering van $5 mrd in het bedrijf doen. Tesla werd 4,85% meer waard. Na veel vertraging zou op 10 oktober de zelfrijdende taxi moeten worden onthuld. Boeing (1,96%) is met een nieuw loonvoorstel gekomen om de stakingen te beëindigen. De lock-up periode van Trump Media & Technology Group is voorbij, het aandeel staat sinds afgelopen donderdag onder druk. Gisteren dook het 17,6% omlaag.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot