vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Palantir naar de S&P500, oprichters cashen
Beeld: iStock

Palantir naar de S&P500, oprichters cashen

Het was al eerder aangekondigd, maar vandaag krijgt het zijn beslag: de herschikking van de S&P500. Drie nieuwe bedrijven maken hun opwachting, ten koste van drie andere aandelen. Dit zijn de nieuwkomers:

  • Softwarebedrijf Palantir Technologies
  • Computerfabrikant Dell
  • Verzekeraar Erie Indemnity

... en dit zijn de afzwaaiers:

  • American Airlines
  • Etsy
  • Bio-Rad Laboratories.

Aangezien er veel ETF's zijn gebouwd op de S&P500, hangt er voor bedrijven veel vanaf.

Dit doet Palantir

De interessantste van de drie nieuwkomers is Palantir. De naam verwijst naar de gluursteen uit The Lord of the Rings waarmee Gondor op andere plekken kon kijken. Dat is wat het Amerikaanse techbedrijf ook doet, maar dan in een modern jasje: het ontwikkelt software die tal van ogenschijnlijk onsamenhangende gegevensbronnen aan elkaar knoopt voor big data-analyse. En dat doet Palantir voor een brede waaier van klanten, variërend van het leger en inlichtingendiensten tot bedrijven in de zorg- en energiesector.

Pacifisten hebben in dit aandeel niets te zoeken. Palantir levert onder andere cruciale data aan Oekraïne om Russische doelen aan te vallen. CEO Alex Karp was twee jaar geleden de eerste CEO van een groot westers bedrijf die hoogstpersoonlijk bij Volodymyr Zelensky op de thee kwam om zaken te doen. 'Our software is used to target terrorists and to keep soldiers safe', staat in het prospectus van de beursgang uit 2020 te lezen.

Oprichters verkopen stukken (of nemen stappen hiertoe)

Die beursgang is voor aandeelhouders van het eerste uur een groot succes. Het aandeel ging voor $9,20 naar de beurs en u kunt het nu kopen voor $37,20. Alleen al dit jaar is de koers met 124% omhoog geschoten.

De oprichters zijn bezig om hun winsten te verzilveren. CEO Karp verkocht eerder deze maand voor in totaal meer dan $300 miljoen aan stukken. Mogelijk gaat oprichter en voorzitter van de RvC Peter Thiel ook een grote pluk aandelen van de hand doen (maximaal $1 miljard).

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt