vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
JDE Peet's -8% bij extreem hoge omzetten: wat is de reden?

JDE Peet's -8% bij extreem hoge omzetten: wat is de reden?

De koers van JDE Peet's maakt een enorme glijvlucht. De oorzaak is mogelijk een interview van de koffie-inkoper van het bedrijf met FT, over een milieumaatregel die het bedrijf fors kan raken.

De koers van JDE Peet's maakt een enorme duikeling. Op het moment van schrijven is de koers met ruim 8% gedaald.

 

De uitverkoop gaat gepaard met hoge omzetten: er wordt 76 keer zo veel in het aandeel gehandeld als gemiddeld, volgens Bloomberg.

Ontbossingsverordening EU

Naar de reden is het natuurlijk gissen, maar de sell-off zou wel eens te maken kunnen hebben met dit artikel in de Financial Times. Hierin pleit Christopher Beath, verantwoordelijk voor de wereldwijde inkoop van koffie en thee door JDE Peet's, voor uitstel van een milieumaatregel van de EU die koffieproducenten hard zou kunnen raken.

Het gaat om de EU-ontbossingsverordening, die op 30 december zou  moeten ingaan. Volgens die regeling moeten importeurs in de EU aantonen dat ingevoerde grondstoffen, zoals koffie, palmolie en rubber, niet hebben bijgedragen aan de ontbossing. In de koffie-industrie is de bewijsvoering bijzonder gecompliceerd, omdat er heel veel kleine koffietelers zijn, waardoor de herkomst van elke boon moeilijk is te herleiden. Wie niet aan de regels voldoet, riskeert een exportblokkade.

Richtlijnen ontbreken

In het interview pleit Beath voor minimaal een jaar uitstel van de invoering van de verordening, omdat er nog geen richtlijnen zijn gepubliceerd. De Europese Commissie is daar nog mee bezig. Volgens Beath heeft de koffiesector aanzienlijke investeringen gedaan om aan die richtlijn te voldoen. Dat is gebeurd op basis van een eigen interpretatie van de regels. Maar mocht straks blijken dat die interpretatie onjuist is, dan zal het voor veel bedrijven moeilijk zijn om de deadline te halen, zo waarschuwt hij.

Dat Brussel nog altijd geen richtlijnen heeft gepubliceerd, stuit ook op kritiek van de Wereldhandelsorganisatie en brancheorganisaties. Zo riep de European Cocoa Association eerder deze week op tot een overgangsperiode van zes maanden, om een 'mislukte implementatie' van de verordening te voorkomen. Ook de Europese Volkspartij (EVP), de centrum-rechtse partij van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in het Europees Parlement, roert zich.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt