vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX doet een stap terug

De Amsterdamse beurs maakt zich vrijdagochtend op voor wat winstnemingen. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een verlies van een half procent. 

Donderdag koerste de AEX index juist nog met 1,8 procent hoger naar een slotstand van 908,42 punten. Ook op Wall Street ging donderdagavond de vlag uit met een aanscherping van de hoogste standen ooit voor de Dow en de S&P, terwijl techbeurs Nasdaq op dagbasis koploper was met een winst van 2,5 procent.

Beleggers reageerden donderdag positief op de renteverlaging woensdagavond door de Federal Reserve van de federal funds rate, met 50 basispunten naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam heeft de weg omhoog ingezet met de doorbraak door de weerstandszone rond 905 punten. De opwaartse uitbraak heeft de weg vrijgemaakt voor een herstel richting de oude toppen rond 929 punten. De nieuwe hogere bodem wijst op aantrekkende vraag, wat de verbeteringen ondersteunt. Deze bodem vormt nu de eerste steun rond 894 punten.

 

 

 

Overig nieuws

ING stopt in 2026 met financiering nieuwe LNG-projecten

ING stopt vanaf 2026 met de financiering van nieuwe LNG-exportterminals om klimaatdoelen te halen. LNG is cruciaal voor Europa sinds de oorlog in Oekraïne, maar ING zet deze stap als onderdeel van haar vernieuwde klimaatstrategie. Hoewel milieuorganisaties vinden dat ING direct had moeten stoppen, wijst de bank op het Internationaal Energie Agentschap dat voldoende LNG-aanbod na 2025 voorspelt. Energiemarktexperts zijn verdeeld: sommigen zien een groeimarkt, terwijl anderen waarschuwen voor overcapaciteit en twijfelen aan de wereldwijde vraag. ING benadrukt dat het klimaat leidend is in hun beslissing. (FD)

Invoering nieuwe vermogensbelasting loopt vertraging op door ICT-problemen Belastingdienst

De invoering van de nieuwe vermogensbelasting op sparen en beleggen, gepland voor 2027, loopt waarschijnlijk vertraging op door ICT-capaciteitsgebrek bij de Belastingdienst. Elk jaar vertraging kost de schatkist €2 miljard. Staatssecretaris Idsinga zoekt nu naar een alternatief, gezien de complexiteit van de nieuwe heffing. De Hoge Raad oordeelde eerder dat de oude vermogensheffing onrechtmatig was en dat de compensatie voor belastingbetalers onvoldoende is. De vertraging kan ook de verbetering van de koopkracht belemmeren, omdat de overheid hierdoor inkomsten misloopt. (FD)

EU-hof: prijsverbod Booking.com schaadt concurrentie

Het Hof van Justitie van de EU heeft geoordeeld dat het prijsverbod van Booking.com, dat hotels verbood elders lagere prijzen aan te bieden, onnodig was en de concurrentie schaadde. Booking.com had deze clausule al afgeschaft in Europa, maar wilde bewijzen dat deze niet in strijd was met Europese wetgeving. Het hof vond echter dat de noodzaak van de clausule niet voldoende was aangetoond. Deze uitspraak kan leiden tot meer rechtszaken tegen Booking en andere boekingsplatforms zoals Expedia. (FD)

AEX sluit flink hoger na Amerikaans rentebesluit

De AEX-index is donderdag 1,8% hoger de dag uit gegaan na de renteverlaging door de Federal Reserve. Adyen (+5,6%) ging aan kop en ook chipaandelen waren gewild. KPN (-2,2%) was een van de weinig verliezers.

Nieuwe records op Wall Street

De S&P500 en de Dow Jones-index hebben nieuwe records bereikt en de Nasdaq wist 2,5% koerswinst bij te schrijven. Woensdag reageerden beleggers lauw op de renteverlaging door de Fed, maar gisteren draaide het sentiment. Vooral techaandelen zaten in de lift, waaronder Tesla, AMD, Nvidia, Apple en Meta.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot