vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Technische analyse Nederlandse beurs
Beeld: iStock

AEX zoekt z'n weg omhoog

Dat ik positief ben voor de aandelenmarkt zal geen verassing zijn. En ik val in herhaling als ik aangeef dat de technische conditie van de Nederlandse beurs op de lange termijn uitstekend is gebleven. De lange-termijngrafiek van de AEX geeft nog steeds hogere koersbodems weer. Als er al schade is, dan is het alleen op de korte termijn. Bovendien moeten de beste beursmaanden van het jaar nog komen.

De feiten geven overigens aan dat de krasjes in het kortetermijnprofiel nog niet volledig zijn weggepoetst:

  • De AEX draait al een week of acht stationair
  • Op de korte termijn is het patroon met lagere toppen nog niet gebroken. Na de top 949,14 van medio juli, is er op 31 juli een lagere top gevormd op 927,21 punten
  • De moneyflow-indicator ligt vlak. Er is nog geen sprake van instroom van vers kapitaal bij de Nederlandse beurs
  • De Advance/Decline-ratio beweegt neutraal. Het aantal stijgers en dalers is per saldo in evenwicht.

Zoals gezegd is de langetermijnconditie van de AEX nog positief: Technisch is de sterke uptrend van de afgelopen twee jaar niet in gevaar geweest. De trendlijn onder alle AEX-bodems vanaf oktober 2022 is ongebroken. Het vertrekpunt van die opmars ligt op de bodem rond 611,69 punten van 13 oktober 2022. Alle bodems daarna zijn op hogere niveaus gevormd. 

Deze keer doe ik een gedetailleerde analyse van de AEX, op korte- en lange termijn.

Ik bekijk de volgende plaatjes:

  • Grafiek 1: AEX op korte termijn in een consolidatiefase
  • Grafiek 2: De moneyflow indicator, die de geldstromen weergeeft, ligt vlak
  • Grafiek 3: De Advance/Decline-ratio, de verhouding tussen het aantal stijgers en dalers is 50/50
  • Grafiek 4: De AEX staat boven haar 200-dagenlijn
  • Grafiek 5: De lange termijn uptrend van de AEX is intact

Conclusie:  De technische conditie van de Nederlandse beurs op de lange termijn is uitstekend. De schade is er enkel op de korte termijn. Ik zie wel dat de AEX z´n weg omhoog zoekt.

Grafiek I: AEX-index ligt stil

De AEX-index weet technisch bezien op korte termijn niet te imponeren. De index beweegt al een maand of twee neutraal. Onder de oppervlakte zijn er wel een paar zaken die opvallen.

Ten eerste is er rond 927,21 punten een lagere top gevormd, onder die van 19 juli op 949,14. Ook het herstel van augustus is daar stukgelopen.  Bovendien draait 26-dagenlijn (glooiende rode lijn) neutraal. Daar staat tegenover dat er sinds het intraday low rond 840,61 van 5 augustus wel een hogere bodem is achtergelaten. Deze ligt op 878,32, van 6 september. 

Voor een eerste technische verbetering op de korte termijn moet de weerstand van 927,21 punten (de top van 31 juli) gebroken worden. Om de uptrend te hervatten moet de top rond 949,14 gepasseerd worden. 

AEX koers

Grafiek 2: Moneyflow-indicator ligt vlak

Er is nog geen sprake van instroom van vers kapitaal bij de Nederlandse beurs. De indicator die verborgen koop- of verkoopdruk kan blootleggen, is de moneyflow. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de Moneyflow Indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er juist geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow signaleert dat de geldstromen in evenwicht zijn.

 

Grafiek 3: Advance/Decline-ratio ligt vlak. Het aantal stijgers en dalers is per saldo in evenwicht

Dat impliceert dat er de laatste weken dagelijks evenveel aandelen met winst eindigen als aandelen met verlies. 

De Advance/Decline ratio, ook hoog/laag verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

Grafiek 4: AEX is weer naar de 200-dagenlijn gezakt

De grafiek hieronder behoeft enige toelichting. Om de afwijking van de koers ten opzichte van de 200-dagenlijn goed zichtbaar te maken, is de 200-dagenlijn strak getrokken tot een horizontale lijn (paarse lijn). 

De getallen op de Y-as, de verticale as, geven de procentuele afwijking van de koers ten opzichte van de 200-dagenlijn (paarse lijn) weer. De koers van de AEX zelf wordt weergegeven door de grillige lijn erboven. De AEX staat thans 2,5% boven haar 200-dagenlijn. Dat is een veilige marge. Dat impliceert dat, wat betreft de afwijking ten opzichte van de 200-dagenlijn, de AEX index niet in de gevarenzone beweegt. 

Wat opvalt is dat de AEX begin augustus in de richting van de 200-dagenlijn was gezakt (punt B), maar er boven wist te blijven. Volgens een technische basisregel is er sprake van een positieve technische conditie zolang de koers boven de stijgende 200-dagenlijn weet te blijven. De laatste keer dat de AEX boven haar 200-dagenlijn is gekropen (punt A) was in oktober vorig jaar.

Volgens de technische basisregel is de bullmarkt gestart bij punt A en de laatste keer bevestigd bij punt B. Een beetje zorgelijk is wel dat de AEX recent weer is teruggezakt naar haar 200-dagenlijn. 

Grafiek 5: AEX consolideert binnen langetermijnuptrend 

Technisch maakt de AEX pas op de plaats binnen de langetermijnuptrend. 

Begin 2024 werd de top van juni 2023 rond 795,20 punten opwaarts gebroken. Kort daarna werd het oude all-time high op 829,66 punten (de top van 18 november 2021) opwaarts doorbroken. Vervolgens heeft de AEX begin augustus een hogere bodem gevormd boven het oude all-time high op 829,66 punten.

Het eerstvolgende koersdoel ligt op 949,14 (top van 19 juli). Na een doorbraak daarvan kan de AEX in eerste instantie de 1000-puntengrens opzoeken. De stijgende 200-dagenlijn (glooiende rode lijn) bevestigt het positieve technische plaatje. 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams