vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Afwachtende start AEX index

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,5 procent hoger op 900,32 punten. 

Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond. De markt is er nog niet helemaal over uit of de Amerikaanse centrale bank de rente met 25 of zelfs met 50 basispunten gaat verlagen.

De Amerikaanse beurzen namen in de afgelopen dagen al een voorschot op een renteverlaging en koersten dicht bij recordstanden. 

Alle ogen zijn gericht op Fed-voorzitter Jerome Powell, die na afloop van het rentebesluit mogelijk commentaar geeft op de staat van de economie. Beleggers kijken vandaag verder uit naar inflatiecijfers uit de eurozone en het Verenigd Koninkrijk. Op donderdag komt de Bank of England met een rentebesluit.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam consolideert onder de weerstandszone rond 902 punten. De future maakt de laatste dagen pas op de plaats en heeft moeite om een serieuze aanval op de weerstand vorm te geven. Beleggers kijken nog even de kat uit de boom in aanloop naar het rentebesluit van vanavond. Een duidelijke opwaartse impuls is nodig om het beeld verder te verbeteren.

 

 

Overig nieuws

Intel en Amazon investeren miljarden in nieuwe AI-chip

Intel en Amazon investeren miljarden in de ontwikkeling van een nieuwe AI-chip, zoals aangekondigd door Intel's CEO Pat Gelsinger. Deze samenwerking kan werk creëren voor Intel-fabrieken in de VS, hoewel de bouw van een fabriek in Duitsland is uitgesteld. Het nieuws leidde tot een koersstijging van 8% voor Intel, ondanks een moeilijk jaar met grote waardedalingen. Het besluit is een tegenslag voor Duitsland, dat had ingezet op chipproductie om technologische soevereiniteit te behouden. Intel focust zich nu op uitbreiding in de VS en het versterken van hun 'foundry-model'. (FD)

Prinsjesdag: extra schijf inkomstenbelasting en behoud giftenaftrek

Het kabinet introduceert een nieuwe tweede schijf in de inkomstenbelasting van 37,48% voor inkomens tussen €35.441 en €76.817. De eerste schijf daalt naar 35,82%, terwijl inkomens boven €76.817 belast blijven tegen 49,5%, zo blijkt uit de Prinsjesdagstukken. De tariefverlaging valt lager uit dan het Centraal Planbureau deze zomer nog verwachtte. Dat heeft te maken met tegenvallers in box 3. De giftenaftrek voor particulieren blijft wel behouden, in tegenstelling tot wat in het Hoofdlijnenakkoord was afgesproken. Plannen voor familiebedrijven worden verruimd. De fiscale subsidie voor elektrische auto's stopt, met aangepaste regels voor de motorrijtuigenbelasting. (FD)

Slechts beperkte koopkrachtstijging in 2025

De koopkrachtstijging voor 2025 wordt lager dan verwacht, slechts 0,7%, en zal veel huishoudens niet voldoende compenseren voor de inflatieschok na de coronacrisis, zo blijkt uit een doorrekening van het CPB. Over de hele kabinetsperiode stijgt de koopkracht gemiddeld 0,8% per jaar. De rekenmeesters verwachten dat de Nederlandse economie volgend jaar met 1,5% zal groeien, maar waarschuwen voor een stijgend begrotingstekort vanaf 2029, dat in strijd kan zijn met de Europese begrotingsregels. (FD)

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot