vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Technische analyse: de telecomsector

Interessante verbeteringen in de telecomsector

De aandelenbeurzen lijken de laatste tijd wat zoekende, waardoor er nauwelijks sprake is van duidelijke richting. Een deel van de eerdere correctie is op veel beurzen weer goedgemaakt, maar het ontbreekt in veel gevallen aan genoeg overtuiging om verder door te stijgen.

Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Fed komende woensdag en lijken tot die tijd even pas op de plaats te maken. Toch zijn er wel degelijk sectoren waar de aandelen een duidelijk outperformance laten zien. Een van die sectoren in Europa is de telecomsector.

Telecom breekt uit

De Stoxx Europe 600 Telecommunications sector, die het koersverloop van de Europese telecomsector volgt, laat de laatste maanden een sterk koersverloop zien. De sector is onlangs uit uit de dalende langetermijntrend van de afgelopen vijftien jaar gebroken en heeft een overtuigend draai omhoog gemaakt.

De sector is door een belangrijke weerstandszone gebroken, waardoor de bodemformatie van de afgelopen jaren is voltooid. Er is een stijgende fase ingezet richting enkele oude koerstoppen, wat een herstelpotentieel van ruim 30% oplevert. Deze sector kan beleggers de komende tijd dus duidelijk kansen bieden.

Technische analyse Stoxx Europe 600 Telecommunications sector

KPN beweegt omhoog

Een van de aandelen in deze sector is het Nederlandse KPN. Ook KPN was de afgelopen jaren nauwelijks vooruit te branden, maar heeft inmiddels de weg omhoog ingezet. Het aandeel is boven de toppen van 2022 gebroken en heeft voldoende ruimte voor een mooie koersstijging.

KPN beweegt boven het 200-daags gemiddelde in een opgaande trend. Dit wijst op een positieve technische conditie van het aandeel. Tostrams-abonnees hebben onlangs al bericht ontvangen dat de weging van KPN is verhoogd.

Technische analyse Aandeel KPN koers

Trage bodemvorming bij Vodafone 

Een telecomaandeel dat nog duidelijk is achtergebleven bij het sectorgemiddelde is Vodafone. Dit aandeel, dat is genoteerd aan de Engelse beurs, heeft wel de dalende langetermijntrend verlaten, maar blijft nog achter in het herstel.

Er is wel sprake van bodemvorming, maar een belangrijke weerstand moet nog worden overwonnen. Een doorbraak door de weerstand rond GBX 82 is nodig om het bodemproces te voltooien en ruimte vrij te maken voor een grotere stijging. Er zal dan flink wat opwaarts potentieel vrijkomen. We houden dit aandeel daarom extra in de gaten en wachten op een uitbraak.

Technische analyse Aandeel Vodafone koers


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot