vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Licht hogere opening AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het groen. 

Donderdag koerste de AEX index onder aanvoering van de halfgeleideraandelen al 1,0 procent hoger naar een slotstand van 893,25 punten.

De Europese handelsdag stond in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, die conform de marktverwachting de depositorente verlaagde met 25 basispunten tot 3,50 procent. 

Na de ECB is het volgende week de beurt aan de Federal Reserve om met een nieuw rentebesluit te komen. Marktvolgers rekenen in meerderheid op een daling van de rente met 25 basispunten, alhoewel een daling met 50 basispunten nog niet wordt uitgesloten.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is de afgelopen dagen herstelt richting de weerstandszone rond 901 punten. Rond dit niveau maakt de future even pas op de plaats. Om verder te verbeteren en ruimte vrij te maken voor een groter herstel, dient deze weerstand te worden dooorbroken.

Indien de weerstand intact blijft, neemt het risico op een correctie binnen de neutrale fase toe. Steun ligt in de zone rond 874-879.

 

 

Overig nieuws

Moet ECB rente sneller verlagen?

Zoals verwacht verlaagt de ECB de rente met 25 basispunten. De economie in de eurozone verslechtert, maar de speelruimte van de ECB is beperkt omdat Frankrijk kampt met een hardnekkig hoge kerninflatie. Grote vraag is of de kerninflatie op tijd daalt voordat de economie onderuitgaat. Een aantal analisten verwacht dat de ECB het tempo van de renteverlagingen moet opvoeren. Beleggers rekenen nu nog op een verlaging per kwartaal, maar bij een verslechtering van de economie moet dat versnellen. (FD - Telegraaf)

Personeel Boeing gaat staken

Personeel in de fabrieken van Boeing gaat staken vanaf vrijdag middernacht. De grootste vakbond wijst een aanbod af dat een loonstijging van 25% betrof, met een eenmalige uitkering van $3000. Bij de start van de onderhandelingen eiste de vakbond een loonsverhoging van 40%, de 25% was het maximum wat Boeing kon bieden gezien de krappe financiën. Voor het eerst in zestien jaar werd bij de vliegtuigbouwer over nieuwe arbeidsvoorwaarden gesproken. Bij de laatste keer leidde het tot een staking van 57 dagen. Boeing heeft pas enkele weken een nieuwe topman, die orde op zaken met stellen in het rommelende bedrijf. (FD)

Staat voedt speculatie over overname ABN Amro

De Nederlandse staat is bereid verlies te nemen op het belang in ABN Amro. Het belang in de genationaliseerde bank wordt verder afgebouwd. De staat is geen belegger en daarom is het onwenselijk om te wachten op een hogere koers. Als het huidige belang van 40,5% onder de 30% zakt, verliest de staat de controle over de bank als grootaandeelhouder. Dat biedt ruimte voor een overname door andere grootbanken. Het kan een consolidatiegolf op gang brengen. Twee jaar terug had BNP Paribas interesse in ABN Amro. (FD)

Damrak: Chipfondsen trekken de kar

Op de dag dat de ECB een rentebesluit nam, trokken de chipfondsen de kar. De AEX won 1%, met forse winsten voor Besi (3,8%), ASML (3,5%) en ASM (2,8%). Een adviesverhoging voor ABN Amro (2,9%) hielp het aandeel aan winst, naast de geruchtenmolen die begint te draaien rond een consolidatiegolf in de bankensector. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door AMG (5%) en Just Eat Takeaway (-1,3%). Lokaal steeg Vivoryon flink na de presentatie van de halfjaarcijfers.

Wall Street: Groen

De verwachting groeit dat de Fed volgende week de rente met een kwart procentpunt gaat verlagen. Het zet Wall Street in het groen. De Dow Jones won 0,58%, de S&P500 steeg 0,75% en de Nasdaq eindigde met een plus van 1%. Moderna incasseerde een koersverlies van 12,36%, het gaat flink snijden in het onderzoeksbudget en wil $1,1 mrd aan kosten besparen. Het break-even doel wordt twee jaar opgeschoven. Micron Technology (-3,79%) leed verlies na een waarschuwing van analisten dat het de komende tijd minder zal presteren dan concurrenten. General Motors won 3,29%, het gaat samenwerken met Hyundai.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot