vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Technische analyse: obligaties worden steeds interessanter
Beeld: iStock

Vastrentende waarden profiteren van onrust

Beleggers die schuilen in de veilige haven van vastrentende waarden hebben de afgelopen weken goed gerendeerd. 

Zowel staats- als bedrijfsobligaties komen steeds duidelijker bovendrijven als interessante beleggingscategorie. Deze trend is een tijdje geleden ingezet, ik wees er eind juni al op.

Staatsleningen, maar ook bedrijfsleningen, fungeren tijdens de onrust op de financiële markten steeds duidelijker als veilige haven.

Rentes duiken verder omlaag

Het proces van lagere rentes wordt ondersteund door de afnemende inflatie. Verder geven de zwakkere economische vooruitzichten de centrale banken een goed excuus om de renteteugels te laten vieren.

Afgelopen donderdag heeft de ECB, de Europese Centrale Bank, haar belangrijkste rentetarief opnieuw verlaagd, nu van 3,75 naar 3,50 procent. Dat werkt door in rentes voor leningen en spaartegoeden van huishoudens en bedrijven. 

Met de rente steeds prominenter in een dalende tendens, lopen obligaties omhoog. Daarnaast is een lage rente, zeker op wat langere termijn, ook gunstig voor aandelen. Wilt u weten hoe het zit met obligaties? Dokter Hoe geeft antwoord op uw vragen.

In dit artikel beoordeel ik de Nederlandse en Amerikaanse tienjaars kapitaalmarktrentes. Verder werp ik mijn blik op enkele obligaties en trackers in vastrentende waarden: ETF VanEck Vectors iBoxx EUR Sovereign Diversified, VanEck Vectors iBoxx EUR Corporates ETF, Nederlandse staatslening NL 5,5% 2028 en US T Bond (Amerikaanse 30-jarige staatslening).

Nederlandse kapitaalmarktrente daalt steeds duidelijker

De tienjaars Nederlandse kapitaalmarktrente zet de weg naar lagere koersen duidelijk voort.

Nu de rente door de bodem van 2 augustus rond 2,45% breekt, wordt de neerwaartse trend gevalideerd.

Na de top rond 3,33% (eind 2023) is er een eerste lagere top neergezet op 2,98% (gevormd op 10 juni). Deze bevestigt de omslag in het sentiment. Nu ook de recente opleving is afgebroken (twee dunne blauwe lijntjes) wordt de neerwaartse fase gecontinueerd.

Bovendien zien we rond 2,62% (top van 2 september) opnieuw een lagere top. Er is nu ruimte richting 2,08% (top van 21 juni 2022).

De 200-dagenlijn krult duidelijk naar onderen. Dat bevestigt de omslag in het technische beeld.

tienjaars Nederlandse kapitaalmarktrente

Amerikaanse kapitaalmarktrente valideert neerwaartse trend

De Amerikaanse tienjaars rente is gedraaid nu de steun rond 3,81% (bodem van 29 december 2023) neerwaarts is gebroken. De Amerikaanse tienjaars rente had al de opwaartse trend achter zich gelaten. Ook is op 26 april een lagere piek gevormd op 4,71%.

Technisch tendeert de Amerikaanse tienjaars steeds duidelijker neerwaarts. Verdere daling mag worden verwacht, in eerste instantie richting steun 3,27% (bodem van 7 april 2023). 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde krult neerwaarts. Dit bevestigt de neerwaartse draai in de technische conditie. 

Technische analyse Amerikaanse tienjaars rente

Europese staatsobligaties draaien opwaarts

Steeds duidelijker komen obligaties bovendrijven als de volgende interessante beleggingscategorie.

De ETF van Europese staatsobligaties, de VanEck Vectors iBoxx EUR Sovereign Diversified (ISIN: NL0009690254) heeft een fraaie hogere pullbackbodem gevormd op €11,99 (bodem van 14 juni). Deze ligt mooi boven de toppen van medio 2023. 

Thans test de tracker de weerstand €12,47 (gevormd op 29 december 2023). Na een uitbraak wordt de lucht geklaard, minimaal richting €13,28, de top van medio 2022.

De 200-dagenlijn van de VanEck Vectors iBoxx EUR Sovereign Diversified ETF draait opwaarts. Dit bevestigt de verbeterende technische conditie.

Deze ETF volgt 25 van de meest liquide staatsobligaties in de eurozone met resterende looptijden van één tot tien jaar.

 

ETF VanEck Vectors iBoxx EUR Sovereign Diversified

Europese bedrijfsleningen draaien opwaarts

De VanEck Vectors iBoxx EUR Corporates ETF (ISIN: NL0009690247) test thans de barrière rond €17,05 (top van 29 december 2023). Uitbraak erboven wijst op een verder stijgend koersverloop, in eerste instantie richting €17,47, de top van medio 2022

Deze tracker is technisch duidelijk opwaarts gedraaid. De steun rond €16,49 (bodem van 14 juni) geeft een fraaie hogere pullbackbodem boven de toppen van 2023.

De opwaartse krul van de 200-dagenlijn wijst op een steeds betere technische conditie. Deze ETF volgt de index van de 40 grootste en meest liquide investment grade euro-bedrijfsobligaties. 

VanEck Vectors iBoxx EUR Corporates ETF

Nederlandse staatslening NL 5,5% 2028 verbetert technisch

De Nederlandse staatslening NL 5,5% 2028 (ISIN: NL0000102317) heeft een draai gemaakt. Eerst is de neerwaartse trend verlaten. Vervolgens kroop de koers weer boven de koersbodem van eind 2023 rond €109, waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak is geneutraliseerd.

Nu ook het vorige topje rond €109,99 is gebroken, komt er ruimte voor een rally naar €113,40 (top van 29 december 2023). De eerste steun ligt rond €108,60, de bodem van 14 juni. In de 200-dagenlijn vlakt de dalende beweging wat af. Dit geeft een minder negatieve technische conditie weer.

Nederlandse staatslening NL 5,5% 2028

Amerikaanse 30-jarige staatslening komt tot leven

De US T Bond (Amerikaanse 30-jarige staatslening) kruipt uit het dal. Nu de tussenliggende topjes rond $120,75 (14 juni) zijn gebroken, komt er ruimte richting $134,44.

De dalende trend is eerder al verlaten. Vervolgens heeft de US T Bond een eerste hogere koersbodem rond $112,84 neergezet (26 april). Deze signaleert kopers in de markt. 

De opwaartse draai van de 200-dagenlijn lgeeft een verbeterende technische conditie weer. 

US T Bond

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

 

 

 

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams