vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Overtuigende start voor AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat donderdag een hogere opening tegemoet na een scherp intradag koersherstel op Wall Street woensdagavond. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong krap anderhalf procent in het groen. 

Vanmiddag staat het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op de agenda. In Europa wordt verwacht dat de ECB vanmiddag de rente zal verlagen met 25 basispunten. Ook verwerkten beleggers het eerste televisiedebat tussen presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump. 

De Amerikaanse beurzen kenden woensdag na het inflatierapport en het presidentsdebat een rode opening, maar in de loop van de handelsdag, en na het slot van de Europese beurzen, werd toch overtuigend de weg omhoog gevonden. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam lijkt het herstel eindelijk meer vorm te kunnen geven. De afgelopen dagen ontbrak het de future nog aan kracht, maar vanochtend wordt de draai omhoog toch ingezet. De koers kan in eerste instantie oplopen richting de weerstanszone rond 901 punten. Pas hierboven klaart de lucht verder op en komen de oude toppen van de afgelopen maanden weer in beeld.

 

  

 

Overig nieuws

Staat zal geen winst maken op ABN Amro

De Nederlandse Staat heeft voor bijna €1,2 mrd aan aandelen in ABN Amro verkocht. Maar het is onrealistisch om te verwachten dat Nederland ooit terugkrijgt wat het heeft betaald voor het nationaliseren van de bank. De Staat bezit via het NLFI nu nog 40,5% van de aandelen. Het is nog niet bekend hoe dit belang zal worden afgebouwd. De opbrengst wordt gebruikt voor het aflossen van de staatsschuld. (FD - Telegraaf)

Beperking migratie haalt druk van woningmarkt

Het kabinet kan met een paar nuchtere, praktische aanpassingen de wooncrisis serieus aanpakken. Het Economisch Instituut van de Bouw denkt aan gevarieerd en ook meer in het weiland te bouwen. Momenteel wordt de woningbouw gegijzeld door de ideologie van het binnenstedelijk bouwen. Ook migratiestromen spelen een centrale rol bij de grote spanning op de woningmarkt. Beperking van de migratie haalt druk weg. (Telegraaf)

ECB neemt vandaag een rentebesluit

Vandaag maakt de ECB bekend wat het met de rente doet. Experts rekenen op een renteverlaging met een kwart procentpunt. Maar de markt zal vooral letten op de analyses die de centrale bank geeft over de magere economische groei in Europa. De afnemende inflatiedruk en de moeizame economische groei zijn voldoende argumenten voor een verdere verlaging. (FD - Telegraaf)

Damrak: Optimisme verdampt na Amerikaanse inflatiecijfers

Het begon optimistisch, maar dat verdween opnieuw. De omslag kwam na de inflatiecijfers uit de VS. De geldontwaarding daalde van 2,9% naar 2,5%. Maar de kerninflatie stagneerde op 3,2%. Toch eindigde de AEX met een bescheiden winst van 0,3%. Chipfondsen gingen aan de leiding. ASML (3,8%), Besi (3,1%) en ASM (1,3%) presteerden goed. ABN Amro (1,8%) profiteerde van de interesse van UniCredit in Commerzbank. Ahold Delhaize (-0,8%) daalde na een koersdoelverlaging. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door AMG (3,8%) en Inpost (-7,3%). Bij de smallcaps stond opnieuw het aandeel Ebusco onder druk.

Wall Street draait verlies om in winst

De beurzen begonnen in het rood, maar draaiden dit om in winst. De Dow Jones sloot 0,3% hoger, de S&P500 won 1,1% en de Nasdaq steeg 2,2%. De inflatie stageert op 3,2%, met name kosten voor huisvesting maakten dat de geldontwaarding hoog bleef. De Nasdaq profiteerde van de aandelen van chipproducenten. Nvidia won 8%. Trump Media was een grote verliezer. De aandelen doken 10,5% laag na het debat tussen Trump en Harris.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot