vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Technische analyse: De prijs van ruwe olie is door steun gezakt
Beeld: iStock

Olieprijs zakt door zijn hoeven

De olieprijzen staan serieus onder druk, nadat de OPEC recent te kennen had gegeven dat de vraag naar olie dit en volgend jaar minder hard zal groeien. Brentolie is afgelopen dagen gedaald en noteerde zelfs even minder dan $70 per vat. Light Sweet Oil (WTI) is gezakt naar $67. In juli, dus amper twee maanden geleden, noteerden Brent en WTI respectievelijk nog $88 en $84 per vat.

In het maandrapport van het oliekartel zijn ook andere oorzaken genoemd voor de wereldwijde vraaguitval. Zoals teleurstellende economische vooruitzichten uit met name China, de grootste importeur van ruwe olie. Bovendien lijkt het Libië de volledige productie weer te hervatten, waardoor het aanbod van olie zal toenemen. 

Technisch van belang zijn de recente neerwaartse doorbraken van tussentijdse, korte termijn steunniveaus. Zo brak Brent onder de steun rond $71,43, de bodem van 15 mei 2023. Thans test Brentolie de allerlaatste steun rond $70,05 (bodem van 24 maart 2023).

xxxx

De koers van WTI is door de bodem van 15 december 2023 rond $67,75 gezakt. Het laatste vangnet voor Light Sweet ligt rond steun $64,41 (bodem van 24 maart 2023). De olieprijzen waren de afgelopen jaren vastgeplakt in neutrale trends. Brentolie boven steun $70,05 en Light Sweet Oil (WTI) boven steun $64,41. 

Dit zijn dus cruciale steunniveaus. Indien deze het begeven gaat het luik naar de kelder helemaal open. Bij beide oliesoorten waren al geruime tijd lagere koerstoppen zichtbaar, die verkoopdruk signaleerden.

Uiteraard is de gedaalde olieprijs minder positief voor oliebedrijven zoals Shell, TotalEnergies en andere oliebedrijven. Daar staat tegenover dat de lagere olieprijs goed is voor de inflatieontwikkelingen, ik kom daar in mijn komende weekendblog op terug.

Brent-olie kiest de neerwaartse richting

Brent is onder de steun rond $71,43, van 15 mei 2023 gezakt. Hiermee zakt olie door de onderkant van de driehoek tussen S en W. Technisch worden hiermee de paaltjes geslagen voor de nieuwe trend om neerwaartse richting.

Thans test Brentolie de allerlaatste steun rond $70,05 (bodem van 24 maart 2023). Dit punt is op de grafiek hieronder gemarkeerd me de letter V.

Technisch hebben we nu bijna alle trendrichtingen gezien:

  • De uptrend tussen 2020 en 2022. Deze ligt tussen bodem A ($20) en top B ($131)
  • Nadat deze uptrend is gebroken heeft zich een zijwaartse trading range gevormd in de vorm van een driehoek
  • Nu deze driehoek aan de onderkant is verlaten is de nieuwe richting bepaald: neerwaarts
  • De koers test nu het allerlaatste houvast, steun V ($70,05: bodem van 24 maart 2023).
  • Een daling van de olieprijs hieronder is zeer waarschijnlijk. Daarna is de neerwaartse trend een feit

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde krult langzaam neer onderen. Dit bevestigt de verzwakkende technische conditie.

WTI-olie test cruciale steun op $64,41

Na een felle daling nadert Light Sweet Oil (WTI) nu steun op $64,41 (bodem van 24 maart 2023). De grafiek signaleert steeds meer verkoopdruk. Eerder wezen de lagere toppen sinds 2021 op verkoopdruk. Recent is bovendien de bodemlijn S gepasseerd. 

Tenslotte krult de 200-dagenlijn neerwaarts om. Dit duidt op verzwakkende technische conditie. De top van 29 september 2023 biedt weerstand op $94,57.  Technisch bezien is een neerwaartse doorbraak door steun op $64,41 het meest waarschijnlijk. 

 

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

 

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams