vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Neutrale start in Amsterdam verwacht

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot krap 0,1 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter 0,7 procent lager op 881,84 punten. 

Ook andere Europese beurzen lijken een voorzichtige opening tegemoet te gaan in aanloop naar het langverwachte inflatierapport uit de VS over augustus. Daarnaast proberen beleggers het eerste presidentsdebat tussen Kamala Harris en Donald Trump op waarde te schatten, terwijl ook cijfers over de Britse economie op de rol staan.

Recente zwakte in de Amerikaanse arbeidsmarkt heeft op Wall Street geleid tot de nodige terughoudendheid in aanloop naar de inflatiecijfers van vanmiddag, die meer inzicht kunnen geven in hoe sterk de Federal Reserve de rentes volgende week zal verlagen.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam doet nog altijd een poging het herstel wat meer vorm te geven, maar de overtuiging ontbreekt. Er is nu sprake van een meer neutraal koersverloop, waarbij beleggers even de kat uit de boom kijken. Nieuwe impulsen zijn nodig om weer richting te kiezen.

Er is in eerste instantie ruimte voor herstel richting de weerstandszone rond 901 punten. Aan de onderzijde zien we steun rond 874 punten, waar de bodem van 8 augustus ligt.

 

 

Overig nieuws

Steun voor claimemissie Ebusco nog onzeker

Ebusco heeft kapitaal nodig om het voortbestaan van de elektrische bussenbouwer veilig te stellen. Maar tot nu toe heeft geen van de grootaandeelhouders zijn steun uitgesproken voor een claimemissie van €36 mln. Dat is opvallend, want de vorige keer kreeg Ebusco die toezegging wel op voorhand. In zes weken tijd moet Ebusco zijn aandeelhouders overtuigen om mee te doen. Dinsdag daalde het aandeel bijna 12% en is weggezakt tot een penny stock. Dit jaar is 80% van de beurswaarde verdampt. (FD - Telegraaf)

Kwakkelend China duwt beurskoersen omlaag

De problemen van de Chinese economie raken de aandelenbeurzen. Chinese aandelen dreigen weg te zakken naar het laagste punt in vijf jaar. De koersen staan onder druk als gevolg van geopolitieke spanningen, twijfels rond de haalbaarheid van de groeidoelen en de vastgoedcrisis in de tweede economie ter wereld. Nieuwe cijfers over export, import en inflatie deze week bieden weinig hoop op verbetering. De laatste drie jaar is er in totaal $6000 mrd aan waarde verdampt. (FD)

Dividendrecord in tweede kwartaal

Wereldwijd hebben bedrijven het afgelopen kwartaal $606 mrd aan dividend uitgekeerd. Dat is een record, stelt vermogensbeheerder Janus Henderson. Nooit eerder lag het totaal aan winstuitkeringen zo hoog. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden nam het totale dividend met 8% toe. (FD)

Damrak: Toch in mineur

De AEX (-0,7%) begon rustig en schommelde grotendeels wat rond de slotstand van de dag ervoor. Toch eindigde de graadmeter in het rood en waren er slechts twee hoofdfondsen die groen kleurden. Relx (0,6%) en DSM-Firmenich (0,3%) wonnen terrein, de rest noteerde lager. Grootste verlies incasseerde ArcelorMittal (-2,2%), gevolgd door ASR (-2,1%) en Aegon (-2%). In de Midkap was OCI (-5,7%) de grootste daler. Het verkoopt zijn methanolactiviteiten. Bovenaan eindigden Eurocommercial Properties en Air France KLM, die beiden 1,4% wonnen. Bij de smallcaps viel Ebusco negatief op. Het aandeel leverde zo’n 12% in. Het bedrijf wil €36 mln ophalen met een claimemissie om het voortbestaan veilig te stellen.

Wall Street: Bankaandelen onder druk

De Dow Jones sloot de dag 0,23% lager af. De S&P500 won 0,45% en de Nasdaq steeg 0,84%. Koersen van grote banken drukten op de markt. JP Morgan Chase verloor ruim 5%, de verwachtingen over de rente-inkomsten vallen lager uit. Goldman Sachs daalde 4,4%. Apple delft het onderspit bij het Europese Hof van Justitie, het aandeel beperkte het verlies tot 0,36%. Bestuurders van Southwest Airlines (-1,63%) moeten het veld ruimen. Boeing sloot 1,7% lager.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot