vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Technisch beeld bitcoin is zwak

TA: Bitcoin oogt futloos en vermoeid, kans op grotere correctie neemt toe

De koers van bitcoin, de grootste cryptomunt ter wereld, is de afgelopen twee weken gedaald van $65.000 naar  $57.500. Beleggers lijken, uit vrees voor een zwakke economie, uit te wijken naar veiligere beleggingen. 

Overigens beweegt de cryptomunt technisch bijna zes maanden nagenoeg horizontaal tussen $55.000 en $73.000. Daarmee neemt het vorige all-time high rond $68.776,28 van 2021 de bitcoinkoers nog altijd in een houdgreep. 

De bitcoinkoers is op de lange termijn nog steeds niet uit de zorgen:

  • Zoals gezegd blijft het oude all-time high van 2021 ($68.776,28) zwaar op het koersverloop drukken. De koers heeft geprobeerd erbovenuit te klimmen, maar dat is niet blijvend gelukt. 
  • Ten tweede is de stijgende trend van de voorgaande twee jaar gebroken
  • Bovendien tekent zich een viervoudige top af onder de weerstand $73.782,40 (gevormd op 15 maart)
  • De steun rond $50.522,00 (bodem van 23 februari) komt onder druk te staan
  • Het low op $38.515,89 zal als een volgend vangnet fungeren. Ten eerste wordt op dat niveau het neerwaartse koersdoel gehaald (op basis van de pendulumswing). Ten tweede ligt op $38.515,89 de katapultbodem, ruimschoots boven de toppen van medio 2023 rond $31.813. Daar aar bevindt zich dus de volgende instapkoers.

Zoals ik hier al meerdere keren heb aangegeven ligt een opwaartse uitbraak boven de weerstand op $73.782,40 (gevormd op 15 maart) op de korte termijn niet voor de hand. De langetermijn koersdoelen rond $80.000 en $100.000 kunnen dus nog even op de plank blijven.

Toegenomen kans op grotere correctie

Een ander technisch signaal van vertraging geeft de 200-dagenlijn. Ten eerste weet deze de dalingen van de de bitcoinkoers niet langer op te vangen. Bovendien krult het 200-daags voortschrijdend gemiddelde langzaam zijwaarts.

Technisch oogt het langetermijnplaatje futloos en vermoeid. Hierdoor kunnen beleggers teleurgesteld raken en afscheid van hun posities nemen. De kans op een grotere correctie zal hierdoor toenemen.

Ook andere cryptomunten hebben de dans niet ontsprongen. Ether werd ruim 15 procent minder waard en staat nu nagenoeg op het laagste niveau sinds eind vorige jaar. De kleinere digitale munt XRP (riplle) heeft de agelopen weken ruim 16% aan marktwaarde ingeleverd.

In deze blog kijk ik naar het technische plaatje van bitcoin, ether en riple.

Bitcoin ondergaat tussentijdse dalingen binnen de zijwaartse fase.

Bitcoin geeft al sinds maart een vlak koersverloop weer. Omdat er lagere koerspieken te zien zijn, adviseren we voorzichtig te blijven. Er hangt blijkbaar nog aanbod boven de markt. De steun ligt rond $50.522,00 (bodem van 23 februari). Na een doorbraak onder deze steun wordt 38.515,89 het volgende neerwaartse koersdoel.

De weerstand bevindt zich rond $73.782,40 (gevormd op 14 maart).,

Voorlopig zou ik bitcoin nog even mijden. 

Ether verzwakt

Cryptovaluta ether is technisch verzwakt, nadat de koersbodems van dit voor jaar rond $2.800 zijn gebroken. Ook heeft ether lagere toppen gevormd, hetgeen wijst op nieuwe verkopers.

De stijgende fase komt achter ons te liggen. Houd rekening met verdere terugval met een koersdoel rond steun $1.522,54 (bodem van 13 oktober 2023).  Er ligt nog wat tussenliggende steun rond de bodem van begin januari op $2.095,87.

Weerstand ligt op $4.089,95 (top van 15 maart).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van ETH/USD draait neerwaarts. Dit duidt op een verzwakking in de technische conditie.

XRP/USD neigt neerwaarts

Cryptovaluta ripple beweegt al sinds medio 2023 in horizontale richting. De afgelopen maanden zijn er wel lagere toppen gevormd, wat op verkoopdruk wijst. De koers neigt dus neerwaarts richting steun $0,41 (bodem van 12 mei 2023).

De weerstand bevindt zicht rond $0,92 (gevormd op 11 februari 2022). De conservatieve belegger heeft hier thans niets te zoeken. 

Na een doorbraak onder steun $0,41 wordt $0,29 het volgende neerwaartse koersdoel.

Bij XRP/USD neigt de 200-dagenlijn zijwaarts. Dit signaleert een neutrale technische conditie.

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

 

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams