vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Lichtrode opening AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,3 procent in het rood.

Donderdag koerste de AEX index al opnieuw lager met een verlies van 0,6 procent op 891,86 punten. Naast aanhoudende druk voor de chippers wogen ook de uitgevers op de koersvorming. Verzekeraars zaten daarentegen in de lift. 

Wall Street sloot daarnaast donderdagavond verdeeld, met een bescheiden winst voor techbeurs Nasdaq, en een nipt verlies voor de breed samengestelde S&P 500 index.  Beleggers wachtten op het Amerikaanse banenrapport dat vandaag verschijnt.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam heeft een lagere bodem gevormd onder de oude steun rond 902 punten. HEt technisch beeld is hierdoor wat verzwakt en er is ruimte vrijgekomen voor een grotere correctie. Een tussentijds herstel is vooralsnog uitgebleven, wat aangeeft dat verkopers nog altijd de dienst uitmaken. Een daling richting de bodem van 8 augustus rond 874 punten sluiten we daarom niet uit.

 

 

 

Overig nieuws

Strenge AFM jaagt deel cryptobedrijven weg

Tientallen cryptobedrijven zijn van plan om te stoppen of Nederland te verlaten. Het is een gevolg van het strenge en dure toezicht van de AFM dat eind dit jaar ingaat. De AFM wil geen enkele coulance toepassen bij het handhaven van de cryptoregels. En de door de bedrijven op te brengen toezichtkosten stijgen met miljoenen euro’s. Er wordt een golf van overnames, faillissementen en verhuizingen verwacht. Buitenlandse partijen krijgen een milder en goedkoper toezicht. Met een EU-vergunning kunnen zij de Nederlandse markt overspoelen. (FD)

Nederlandse spaarzin blijft hoog

Nederlanders sparen veel. Elk jaar stijgt het totaalbedrag op spaarrekeningen. Inmiddels staat er bij Nederlandse banken bijna €600 mrd op spaar- en betaalrekeningen. Omdat de Nederlandse grootbanken zuinig zijn in het uitbetalen van rente, zetten Nederlanders steeds meer geld op buitenlandse rekeningen, waar hun spaargeld meer oplevert. Volgens DNB zijn de spaartegoeden van Nederlanders in het buitenland in twee jaar tijd meer dan verdubbeld. (FD - Telegraaf)

EasyJet pleit voor korting op Schiphol voor minder herrie

EasyJet heeft een plan, waarbij het zijn eigen vergroening een slinger wil geven. En het zal Schiphol ook goed doen. De nationale luchthaven kan door middel van kortingen de uitstoot en geluidsoverlast versneld reduceren. Schiphol kent al tariefdifferentiatie, maar dat systeem zou scherper kunnen. Er valt ook winst te boeken als de indeling van het luchtruim efficiënter wordt. Er valt te besparen als toestellen vaker in een echte lijn kunnen vliegen. (Telegraaf)

Damrak: Verlies, winst, verlies

De AEX begon en eindigde de dag in mineur. Daartussen was de stemming aan wisseling onderhevig. ASR (2%) en Aegon (1,8%) voerden de lijst met hoofdfondsen aan. In de achterhoede bevonden zich de chipmachinefabrikanten. Besi daalde 3,2%, ASML verloor 2,2%. Verlies was er ook voor Wolters Kluwer (-2,1%) en Relx (-2%). De uiteinden van de Midkap werden gevormd door JDE Peet’s (3,5%) en Alfen (-4,4%). Bij de smallcaps veerde Kendrion 1,7% op. Het bedrijf wil een ruimer dividendbeleid gaan voeren. CVC won op de eerste halfjaarcijfers.

Wall Street levert in, Nasdaq wint bescheiden

De Nasdaq (0,3%) wist nog met de hakken over de sloot in de plus te eindigen, de Dow Jones (-0,5%) en S&P500 (-0,3%) leverden terrein in. Het aandeel Tesla reed autonoom 4,9% vooruit, het bedrijf gaat de nieuwe software voor zelfrijzende auto’s lanceren in China en Europa, als toezichthouders ermee instemmen. Nvidia zag de koers stabiliseren, het aandeel won 0,9%. Techaandelen Amazon (2,6%), Alphabet (0,5%) en Apple (0,7%) sloten in de plus. Frontier Communications (-9,5%) maakte een duikvlucht. Het wordt gekocht door Verizon.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot